Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Milliárdos bevallások

2009. szeptember 3. 9:38 // Forrás: MTI / vehir.hu
Tavaly a legjobban kereső munkavállaló 3,4 milliárdot vitt haza. Az árfolyamingadozásokon valaki 5,7 milliárdot kaszált.

A tavalyi évről benyújtott személyi jövedelemadó bevallások szerint a 2008 legnagyobb összevont jövedelme 3,4 milliárd forint volt, ami duplája az előző évi 1,7 milliárd forintos rekordnak, s szinte teljes egészében munkaviszonyból származó bérjövedelem volt. A tavalyi legnagyobb forrásadós jövedelem 5,7 milliárd forint volt, árfolyamnyereségből keletkezett, és ugyancsak kétszerese az előző évi 2,7 milliárdos értéknek.

A tavalyi évről több mint 4,5 millió bevallás érkezett az adóhatósághoz, ami 62 ezerrel több az előző évinél. Az idén bevezetett egyszerűsített adóbevallás lehetőségével közel 279 ezren éltek, ami megkönnyítette a munkáltatók dolgát is, ugyanis - vélhetően ennek köszönhetően - a munkáltatóval elszámolók száma közel 133 ezerrel, 14 százalékkal százalékkal csökkent.

A munkaviszonyból származó bérjövedelem egy főre jutó átlaga 4,9 százalékos emelkedés révén megközelítette a havi 156 ezer, azaz évi 1,87 millió forintot.

Az összevont jövedelem 35 százaléka Budapesten és Pest megyében keletkezett. Az összevont havi jövedelem átlaga is Budapesten a legmagasabb, 219 ezer forint, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb, 128 ezer forint.

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.