2020. október 20.
//
Vendel névnap

Mesterségek tisztelete / Fazekatalálkozót tartottak Sümegprágán

2008. május 12. 14:38
www.veszpremmegye.hu
Tizenötödik alkalommal rendezték meg a fazekastalálkozót Sümegprágán május 11-én, Pünkösd vasárnap. Az ország ismert mesterei hozták el portékáikat a hazai és külföldi látogatóknak. De hogy minél színesebb legyen a program, a kovácsok, gyöngyfűzők,kosárfonók és a helyi gazdák is különlegességeket kínáltak a találkozó ideje alatt.
Ha még nem tudták volna, Sümegprágán komolyan veszik a hagyományokat, és tisztelik a régi mesterségeket. A Pünkösd vasárnapi fazekastalálkozó is egy helyi gazda fejéből pattant ki, 15 évvel ezelőtt. Azóta is, évről évre Gelencsér János biztosítja a területet az iparosok és kézművesek számára. A vásári forgatagban bemutatkoztak a sümegprágai cukorperec készítő asszonyok, és olyan régi magyar mesterségekl képviselői, mint a kovácsok és a kosárfonók.Az egész napos rendezvény alatt helyi és környékbeli művészeti csoportok, énekkel, tánccal, népi komédiával szórakoztatták a közönséget. A vendégeket Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke, a rendezvény fővédnöke, valamint Miklósi Sikes Csaba sümegi múzeumigazgató köszöntötte.

 
Füssy Angéla

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.