Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Támogatná a lakóépületek energetikai megújítását a veszprémi ellenzéki összefogás

2019. október 1. 16:57
A hatpárti koalíció a bérlakásállományt is növelné Veszprémben.

A helyi hatpárti ellenzéki összefogás (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd) a lakóépületek energetikai megújítását támogató rendszert dolgozna ki Veszprémben és növelné a bérlakásállományt. Három jelöltjük erről tartott sajtótájékoztatót kedd délután Veszprémben.

Zakar Csaba önkormányzati képviselő-jelölt (3.vk) elmondta, Magyarországon a lakosság számára nem érhető el vissza nem térítendő állami vagy európai uniós támogatás lakóépületek hőszigetelésére. „Egyes becslések szerint hárommillió lakás energetikai mutatói nem felelnek meg még az 1980-as évek magyar szabványainak sem. A társasházak, magánszemélyek saját erőből vagy hitelből többnyire nem tudják elvégeztetni a szükséges munkálatokat”- mondta.

Kiemelte: az önkormányzatnak segítséget kell nyújtania, és ha a jelenlegi ellenzék kerül többségbe októbertől, már a 2020-as költségvetés tervezésével párhuzamosan fontos feladatuk lenne a lakóépületek energetikai megújítását támogató rendszer kidolgozása.

Az 5. számú választókerület ellenzéki jelöltje, Mihályi Balázs szerint fontos, hogy 2030-ig megtörténjen a város Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve. A terv azt ígéri, addigra Veszprém közigazgatási területén lévő önkormányzati fenntartású és lakossági épületek 70%-át energetikailag felújítják.

Mihályi Balázs, Katanics Sándor és Zakar Csaba a 2019. október 1-én tartott sajtótájékoztatón a Jutas ABC előttMihályi Balázs, Katanics Sándor és Zakar Csaba a 2019. október 1-én tartott sajtótájékoztatón a Jutas ABC előtt

Hogy milyen forrásból és milyen ütemezéssel tervezi ezt a Fidesz, jelenleg nem tudni - mondta a képviselőjelölt - a polgármester a legutóbbi közgyűlésen írásban ígért választ az interpellációra. Mihályi szerint a jelenleg regnáló városvezetés „utolsó nagy dobása” ezen a területen az volt, hogy a Haszkovó utca 18. társasház négy oldalából kettőt szigeteltek le. Elmondása szerint a hatpárti összefogás (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd) komolyan veszi a feladatot, és sokkal nagyobb mértékben segítené a lakosságot a felújításban.

Az ellenzéki polgármester-jelölt, Katanics Sándor a helyi bérlakás állomány növeléséről beszélt. „A rendszerváltáskor még közel ötezer bérlakás volt Veszprémben, ma alig kétszáz. A fideszes városvezetés sokáig tudomást sem akart venni a helyzetről, a megoldásra nincs épkézláb ötlete”- fogalmazott. Katanics szerint a megoldás az lenne, ha állami és önkormányzati forrásokból bérlakásépítési program indulna, hisz a fiatalok pályakezdése, itthontartása és a szociálisan rászoruló veszprémiek megsegítése miatt szükség volna rá.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. ma 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. ma 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. ma 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.