2021. március 4.
//
Kázmér névnap

Támogatná a lakóépületek energetikai megújítását a veszprémi ellenzéki összefogás

A hatpárti koalíció a bérlakásállományt is növelné Veszprémben.

A helyi hatpárti ellenzéki összefogás (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd) a lakóépületek energetikai megújítását támogató rendszert dolgozna ki Veszprémben és növelné a bérlakásállományt. Három jelöltjük erről tartott sajtótájékoztatót kedd délután Veszprémben.

Zakar Csaba önkormányzati képviselő-jelölt (3.vk) elmondta, Magyarországon a lakosság számára nem érhető el vissza nem térítendő állami vagy európai uniós támogatás lakóépületek hőszigetelésére. „Egyes becslések szerint hárommillió lakás energetikai mutatói nem felelnek meg még az 1980-as évek magyar szabványainak sem. A társasházak, magánszemélyek saját erőből vagy hitelből többnyire nem tudják elvégeztetni a szükséges munkálatokat”- mondta.

Kiemelte: az önkormányzatnak segítséget kell nyújtania, és ha a jelenlegi ellenzék kerül többségbe októbertől, már a 2020-as költségvetés tervezésével párhuzamosan fontos feladatuk lenne a lakóépületek energetikai megújítását támogató rendszer kidolgozása.

Az 5. számú választókerület ellenzéki jelöltje, Mihályi Balázs szerint fontos, hogy 2030-ig megtörténjen a város Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve. A terv azt ígéri, addigra Veszprém közigazgatási területén lévő önkormányzati fenntartású és lakossági épületek 70%-át energetikailag felújítják.

Mihályi Balázs, Katanics Sándor és Zakar Csaba a 2019. október 1-én tartott sajtótájékoztatón a Jutas ABC előttMihályi Balázs, Katanics Sándor és Zakar Csaba a 2019. október 1-én tartott sajtótájékoztatón a Jutas ABC előtt

Hogy milyen forrásból és milyen ütemezéssel tervezi ezt a Fidesz, jelenleg nem tudni - mondta a képviselőjelölt - a polgármester a legutóbbi közgyűlésen írásban ígért választ az interpellációra. Mihályi szerint a jelenleg regnáló városvezetés „utolsó nagy dobása” ezen a területen az volt, hogy a Haszkovó utca 18. társasház négy oldalából kettőt szigeteltek le. Elmondása szerint a hatpárti összefogás (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd) komolyan veszi a feladatot, és sokkal nagyobb mértékben segítené a lakosságot a felújításban.

Az ellenzéki polgármester-jelölt, Katanics Sándor a helyi bérlakás állomány növeléséről beszélt. „A rendszerváltáskor még közel ötezer bérlakás volt Veszprémben, ma alig kétszáz. A fideszes városvezetés sokáig tudomást sem akart venni a helyzetről, a megoldásra nincs épkézláb ötlete”- fogalmazott. Katanics szerint a megoldás az lenne, ha állami és önkormányzati forrásokból bérlakásépítési program indulna, hisz a fiatalok pályakezdése, itthontartása és a szociálisan rászoruló veszprémiek megsegítése miatt szükség volna rá.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. az Európa Kulturális Fővárosa projekt minél sikeresebb megvalósítása érdekében. Az egyetem, mint a művészetek, a design és a kreativitás világszínvonalú oktatási és kutatási központja számos területen segíti a VEB 2023 Zrt. munkáját. Az együttműködés részeként a hallgatók, az oktatók és az EKF partnerek együtt dolgoznak a dizájn és innováció területén megvalósuló projektek sikeres megvalósításán.
Két hétre lezárják az országot
Két hétre lezárják az országot
Szigorításokat jelentett be csütörtöki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.
Takács Szabolcs kormánymegbízott a járványügyi védekezésről és a gazdaság védelméről
Takács Szabolcs kormánymegbízott a járványügyi védekezésről és a gazdaság védelméről
Egy új kifejezést tanult meg az ország, amikor a tavalyi év végén elindult az „oltakozás” a koronavírus ellen. Ez a folyamat viszont korán sem ad hoc jelleggel történik, precíz logisztika áll mögötte, amit megyei szinten a kormányhivatalok irányítanak. Takács Szabolcs kormánymegbízottal beszélgettünk arról, hogy áll a megyében az oltakozás, hogy működik ez a folyamat és hogyan tudják biztosítani a közigazgatás zavartalan működését.
Bútorokat adományozott a hivatal a hátrányos helyzetű fiataloknak
Bútorokat adományozott a hivatal a hátrányos helyzetű fiataloknak
Hátrányos helyzetű fiataloknak adományozott bútorokat, valamint a koronavírus elleni védekezéshez orvosi és FFP2-es maszkokat, illetőleg kézfertőtlenítőket a Veszprém Megyei Kormányhivatal.
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását - jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben.