2023. február 2.
//
Karolina névnap

A szigorúan őrzött bajkonuri űrállomásra lógott be a Hősök rappere

Mentha és barátja látni akarta a Kazahsztánban tárolt Buran űrrepülőt. Első magyarként sikerült bejutniuk a bajkonuri űrállomásra. Elkapták őket.

Nem mindennapi hobbijának hódolt ismét a veszprémi Hősök nevű rapduó egyik fele, Mentha, azaz Ozsváth Gergely és barátja, Moravetz „Ike” Ákos. A rapper imád elhagyatott, különleges helyeket felfedezni a világban.

Barátjával most azt tűzték ki célul, hogy személyesen nézik meg és másznak be a kazah sivatagban található Bajkonur űrállomás Buran nevű űrhajójába. Az orosz űrprogram központjának számító kazahsztáni objektum csak 40 kilométeres sivatagi  éjszakai gyalogtúrával közelíthető meg, úgy is csak lopakodva és nagy elővigyázatossággal, ugyanis a környéket a katonák 1992 óta szigorúan őrzik. A Szovjetunió széthullása után ekkor állították le a szovjet űrprogramot.

Fotó: Ozsváth GergelyFotó: Ozsváth Gergely

Urbex (urban exploration), azaz az elhagyatott, turisták számára tiltott helyszíneket felkereső és mindenhová bemászó körökben ez a világ egyik legfelkapottabb célpontja.

Mentha és Ákos az RTL Klubnak meséltek kalandjukról, a riportban arról is szó esik, hogy a tetőre menekülés ellenére a katonák elkapták őket, majd 8 óra titkosszolgálati kihallgatás után szabadulhattak:

 Aki szeretné megnézni a srácok saját, 9 perces videóját  az akcióról, erre a youtube-os linkre klikkeljen.

 Egyébként zajlik az élet a Hősök háza táján, a duó másik fele, Baranyai Dániel „Eckü” Instagram-oldalán közölte, hogy hétvégén indul a péti önkormányzati képviselő-választáson.

Nagy fába vágtam a fejszémet. Ajánlások begyűjtve, ötletek a fejemben. Vasárnap, a nagyközségemben, találkozunk az önkormányzati választáson, ahol képviselőnek szavazhatnak be a helyiek. #pétfürdő #eckü #2019 #önkormányzativálasztás #többrappertapétiparlamentbe" - írja

 

Ge. Á.

További cikkek

Nyilvános az idei VEN dátuma
Nyilvános az idei VEN dátuma
Hivatalossá vált, mettől meddig tartanak idén a Veszprémi Egyetemi Napok.
Űrbéli műsorajánló 2023-ra
Űrbéli műsorajánló 2023-ra
Az éjszakai égbolt 2023-ban is tartogat látványosságokat – összegyűjtöttünk néhány egyszerűbben megfigyelhetőt.
Nem lesz VOLT
Nem lesz VOLT
Elmarad 2023-ban a soproni VOLT Fesztivál. A szervezők az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben a döntést a bizonytalan gazdasági környezettel indokolták.
Otthon lenni a betondzsungelben és elmenekülni a nagyvilágba
Otthon lenni a betondzsungelben és elmenekülni a nagyvilágba
A Haszkovó-lakótelep betondzsungelében nőtt fel, de ő ezt inkább lehetőségnek, mintsem hátránynak élte meg. Hiszen egy kertvárosi övezet nem segített volna neki, hogy kibontakoztassa kreativitását, amelyből megszülethetett a Hősök zenekar számos rap dala, vagy éppen létrejöjjenek a mural festmények Veszprém társasházainak tűzfalain. Élete jelentős részét a színpadon tölti, mégis szenvedélyesen kutatja az elhagyatott épületeket, még akkor is, amikor az illegalitás határán kell egyensúlyoznia. Ozsváth Gergővel, művésznevén Menthával beszélgettünk.
Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
Közös erővel újult meg Jutaspuszta művelődési háza
A szombati hagyományos családi napon már egy kívül-belül megszépült közösségi házat vehettek birtokba az ottlakók.