2020. október 20.
//
Vendel névnap

Heti álhírünk: bontják a húszemeletest

2008. május 14. 21:41
Holnap délelőtt megkezdődnek a szocialista rezsim jelképének számító veszprémi húszemeletes bontásának első mozzanatai. A város vezetése még az ősszel meghozta bontási határozatát, melyet – elfogultság miatt – a balatonalmádi építésügyi hatóság hagyott jóvá.
Az épület lakóit folyamatosan tájékoztatta a bontás előkészületeiről, annak lefolytatásáról, illetve a kiköltöztetésről az önkormányzat.

A bontás (ez akár világszenzáció is lehet) fentről indul lefelé, s lakásemeletenként szerelik szét az egyes szinteket, így a lakók bútoraikat is bent hagyhatják az épületben, pusztán a művelet időtartamára kell elhagyniuk megszokott lakóhelyüket. Erre a néhány órás időtartamra a veszprémi szállodák fogadják be a lakókat. Addig az ellátás költségeit az önkormányzat fedezi.

A lakóknak mindössze egyetlen dolguk van: kijelölni azt a területet, ahová lehelyezik lakásukat. Erre a célra a külső útgyűrű déli oldalán jelöltek ki egy teljesen közművesített területet.

A lakrészek szállítása légi úton történik, így a közlekedést és parkolást nem fogják zavarni a bontók és a szállítók. Mellesleg a bontás is légi úton történik 200 veszprémi önkéntes ipari alpinista bevonásával. Őket az egyetem alpinisztikai tanszékéről toborozták.

A bontás teljes időtartama húsz nap, ami azt jelenti, hogy minden napra egy szint (beleértve az épület lábazatát és a korábban presszóként is működő tetőszintet is) jut. A helikopterek által leemelt lakrészeket már csak külső burkolattal látják el a helyszínen, illetve festik. A kisebb lakótelepnyi húszemeletes minden korábbi szintje más-más festést kap, így a már földszintes épületsor ezután is felismerhető lesz megkülönböztető színeiről.

A közművek már készek, csupán a rákapcsolásra van szükség. Eleinte előfordulhat, hogy a vízcsapból gáz jön, vagy a gázrózsából víz, esetleg a villanyvezetékből a közműcsatornák anyaga, ám ez átmeneti, s pár héten belül minden sínre kerül. Ez utóbbit nemcsak jelképesen kell érteni, ugyanis a lakótelep lesz a végállomása a villamos vonalnak, mely egészen a vasútállomásig szállítja az utasokat. Ez utóbbi próbajáratai már a hétvégén elindulnak.

Információink szerint a lebontott húszemeletes helyén annak építtetőinek készül egy méltó emlékmű. Ehhez várják a Vehír olvasóinak ötleteit…< ?xml:namespace prefix = o /> 
Zatkalik András

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.