Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Heti álhírünk: bontják a húszemeletest

2008. május 14. 21:41
Holnap délelőtt megkezdődnek a szocialista rezsim jelképének számító veszprémi húszemeletes bontásának első mozzanatai. A város vezetése még az ősszel meghozta bontási határozatát, melyet – elfogultság miatt – a balatonalmádi építésügyi hatóság hagyott jóvá.
Az épület lakóit folyamatosan tájékoztatta a bontás előkészületeiről, annak lefolytatásáról, illetve a kiköltöztetésről az önkormányzat.

A bontás (ez akár világszenzáció is lehet) fentről indul lefelé, s lakásemeletenként szerelik szét az egyes szinteket, így a lakók bútoraikat is bent hagyhatják az épületben, pusztán a művelet időtartamára kell elhagyniuk megszokott lakóhelyüket. Erre a néhány órás időtartamra a veszprémi szállodák fogadják be a lakókat. Addig az ellátás költségeit az önkormányzat fedezi.

A lakóknak mindössze egyetlen dolguk van: kijelölni azt a területet, ahová lehelyezik lakásukat. Erre a célra a külső útgyűrű déli oldalán jelöltek ki egy teljesen közművesített területet.

A lakrészek szállítása légi úton történik, így a közlekedést és parkolást nem fogják zavarni a bontók és a szállítók. Mellesleg a bontás is légi úton történik 200 veszprémi önkéntes ipari alpinista bevonásával. Őket az egyetem alpinisztikai tanszékéről toborozták.

A bontás teljes időtartama húsz nap, ami azt jelenti, hogy minden napra egy szint (beleértve az épület lábazatát és a korábban presszóként is működő tetőszintet is) jut. A helikopterek által leemelt lakrészeket már csak külső burkolattal látják el a helyszínen, illetve festik. A kisebb lakótelepnyi húszemeletes minden korábbi szintje más-más festést kap, így a már földszintes épületsor ezután is felismerhető lesz megkülönböztető színeiről.

A közművek már készek, csupán a rákapcsolásra van szükség. Eleinte előfordulhat, hogy a vízcsapból gáz jön, vagy a gázrózsából víz, esetleg a villanyvezetékből a közműcsatornák anyaga, ám ez átmeneti, s pár héten belül minden sínre kerül. Ez utóbbit nemcsak jelképesen kell érteni, ugyanis a lakótelep lesz a végállomása a villamos vonalnak, mely egészen a vasútállomásig szállítja az utasokat. Ez utóbbi próbajáratai már a hétvégén elindulnak.

Információink szerint a lebontott húszemeletes helyén annak építtetőinek készül egy méltó emlékmű. Ehhez várják a Vehír olvasóinak ötleteit…< ?xml:namespace prefix = o /> 
Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.