2020. június 3. // Klotild névnap

Egészség, életmentés, új esély az aulában

2019. október 19. 14:30
Új névvel, ám a régi nemes célt szem előtt tartva rendezték meg a véradónapot a Pannon Egyetem aulájában szombaton.

Ismét az egészség és az életmentés helyszínévé vált egy napra a Pannon Egyetem aulája, ahol idén is "vérünket adhattuk" a segítség jegyében.

A 9 órától induló 8 kilométeres közösségi futás résztvevői kellemes időben, sporttal indíthatták el a szombati Új esély napja programjainak sorát.

- Bizonyára kellemes élmény volt, de azoknak akik kevésbé szeretnek futni kellő motiváció lehetett a fél millió forint értékű nyeremény kerékpár, amelyet Csatári László ajánlott fel - mondta Bati János főszervező.

Minden futó egy tombola szelvényt kapott és a megnyitón kihúzva a nyertes számot, a kék 18-as hozott szerencsét gazdájának, aki a délelőtti futást követően haza már két keréken mehetett.

- 16 éve, amikor kitaláltuk a programot, akkor még nem volt túl sok hasonló rendezvény, ezért több véradó is volt, pedig jelenleg is legalább 1600-1700 véradóra lenne szükség országosan naponta ahhoz, hogy ne legyen "vér probléma" - emelte ki Bati János.

Hozzáfűzte, hogy mégis büszkék lehetnek, hiszen az "Adj vért és ments meg három életet!" szlogen alapján már több mint 5000 életet menthettek meg, ami a véradók dicsősége.

Idén az eddig Nagy véradó-és egészségnap elnevezésre hallgató esemény új nevet kapott, amiről Dr. Mészáros Gabriella főszervező beszélt.

- Szemléletváltásra volt szükség, hiszen lehet ezt a napot úgy megélni és megszervezni, hogy mindenki adjon és mindenki kapjon is valamit - fogalmazott.

Elmondta, hogy mivel ők nagyon értékelik ezt a cselekedetet, nemes szándékot, szeretnének valamit adni. Hiszen miért ne kaphatna ajándékot az, aki eljön más életét megmenteni.

A véradók között egy prágai utat, illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ajándékát sorsolják ki. Az értékes nyereményeken kívül élményt, egész napos sokszínű programokat, árusok minőségi termékeit, jógázási lehetőséget és ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat is ígért az Új esély napja.

A.J. Christian délelőtti párkapcsolatokról szóló előadását követően, délután Bedő Imre a Férfiak Klubjának alapítója beszélt. Később a rendezvény méltó zárásaként 17 órától az ABBA legnagyobb slágereire készített táncos, zenés show ősbemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Mától tilos a mentolos cigaretta forgalmazása
Mától tilos a mentolos cigaretta forgalmazása
A mentolos ízesítésű cigaretta, valamint cigarettadohány mellett az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható tovább Magyarországon - tájékoztatott a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos szerdán.
Veszprém megyéből vettek részt a legnagyobb arányban a Semmelweis kutatásában
Veszprém megyéből vettek részt a legnagyobb arányban a Semmelweis kutatásában
Mintegy 10 600 fő vett részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, melynek eredménye így reprezentatív lett.
Harmadára csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma
Harmadára csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma
Mediterrán diéta, nem csak a déli népeknek
Mediterrán diéta, nem csak a déli népeknek
A tudatos húsfogyasztás, a járvány elleni védekezés, a mediterrán kultúra és a veszprémi régió szerencsés helyzete. Látszólag egymástól teljesen független témakörök, mégis összekapcsolódnak, és ha rájövünk az összefüggésekre, akkor nem csak egészségünk érdekében tehetünk sokat, hanem új gasztro-élményekkel is gazdagodunk, ráadásul hamarosan már nem csak az önkéntes karanténban.
A részeredmények alapján 1,1% lehet a hazai fertőzöttek aránya
A részeredmények alapján 1,1% lehet a hazai fertőzöttek aránya
Bár a teljes vizsgálat eredményeit csak hónap végére ismerjük meg, az első információk alapján legrosszabb esetben is százezer alatti lehet a koronavírus fertőzésen átesettek száma Magyarországon – derült ki a Semmelweis Egyetem kutatásának részeredményeiből.
2020. június 3. // Klotild névnap