2020. május 31. // Angéla névnap

Új hagyományt teremtett a Német Klub

Első alkalommal szervezett német nemzetiségi napokat a Veszprémi Német Klub. A háromnapos programsorozat fő attrakciója a szombati gála volt.

A háromnapos programsorozatot gasztronómiai betekintéssel nyitották meg szombat délután az Agórában, ahol a sváb konyhakultúra ínyencségeivel, különféle süteményekkel fogadták a rendezvényre érkezőket. 

A német nemzetiségi napok leglátványosabb programeleme kétségkívül a gála volt, ahol a házigazda Német Klub kórusa mellett a környékbeli sváb gyökerű településekről: Gyulafirátótról, Herendről és Városlődről érkeztek fellépők, akik saját községeik és az általános magyarországi német kultúra gyöngyszemeit is megvillantották produkcióikban. Baráti látogatást tett Veszprémben — és az Agóra színpadán — egy távolabbról érkezett csoport, a táti Német Nemzetiségi Asszonykórus is. 

A programsorozat fővédnökeként Ovádi Péter országgyűlési képviselő is gratulált a klubnak a rendezvényhez, és örömét fejezte ki, hogy a választókerületben sok német nemzetiségi csoport működik, ápolják a német hagyományokat, és ezzel a magyar kultúrát is színesítik. 

A szombat estét a Bakonyvári Duó közreműködésével táncházzal zárták. Nem véletlen azonban a többes szám a nemzetiségi napok elnevezésben: vasárnap  német nyelvű szentmisével folytatódott a program a Szent László templomban, míg kedden 18 órától Gisa Berger előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Thököly utcában található Deutsches Hausban Boldog Gizelláról német és magyar nyelven. 

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
A járványhelyzet miatt szűk körben emlékeztek meg Veszprémben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából azokra a katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták a hazáért.
Faültető kezdeményezést hívott életre Ovádi Péter
Faültető kezdeményezést hívott életre Ovádi Péter
A térség országgyűlési képviselője legalább 100 fát ültetne el a választókerület településein.
Újabb veszprémi cég kapott százmilliós fejlesztési támogatást az államtól
Újabb veszprémi cég kapott százmilliós fejlesztési támogatást az államtól
Magyarország megakadályozta a koronavírus elszabadulását, így mostantól a munkahelyvédelem a válságkezelés új feladata - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a versenyképességi program támogató okiratainak csütörtöki átadóján, ahol a veszprémi Balaton Bútor is a támogatottak között volt.
Állatkerti meglepetés az egészségügyi dolgozóknak
Állatkerti meglepetés az egészségügyi dolgozóknak
A Veszprémi Állatkert 2000 db belépővel köszöni meg a Csolnoky Ferenc Kórház dolgozóinak valamint a veszprémi mentősöknek a járványhelyzet idején végzett embert próbáló munkájukat. A jelképes átadóra szerda délután került sor az állatkertnél.
Közel háromszázmilliós támogatást kap a Valeo-Siemens
Közel háromszázmilliós támogatást kap a Valeo-Siemens
A Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft. 597 millió forint értékben fektet be, amihez 287 millió forintot meghaladó állami segítséget kap.
2020. május 31. // Angéla névnap