2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Új hagyományt teremtett a Német Klub

Első alkalommal szervezett német nemzetiségi napokat a Veszprémi Német Klub. A háromnapos programsorozat fő attrakciója a szombati gála volt.

A háromnapos programsorozatot gasztronómiai betekintéssel nyitották meg szombat délután az Agórában, ahol a sváb konyhakultúra ínyencségeivel, különféle süteményekkel fogadták a rendezvényre érkezőket. 

A német nemzetiségi napok leglátványosabb programeleme kétségkívül a gála volt, ahol a házigazda Német Klub kórusa mellett a környékbeli sváb gyökerű településekről: Gyulafirátótról, Herendről és Városlődről érkeztek fellépők, akik saját községeik és az általános magyarországi német kultúra gyöngyszemeit is megvillantották produkcióikban. Baráti látogatást tett Veszprémben — és az Agóra színpadán — egy távolabbról érkezett csoport, a táti Német Nemzetiségi Asszonykórus is. 

A programsorozat fővédnökeként Ovádi Péter országgyűlési képviselő is gratulált a klubnak a rendezvényhez, és örömét fejezte ki, hogy a választókerületben sok német nemzetiségi csoport működik, ápolják a német hagyományokat, és ezzel a magyar kultúrát is színesítik. 

A szombat estét a Bakonyvári Duó közreműködésével táncházzal zárták. Nem véletlen azonban a többes szám a nemzetiségi napok elnevezésben: vasárnap  német nyelvű szentmisével folytatódott a program a Szent László templomban, míg kedden 18 órától Gisa Berger előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Thököly utcában található Deutsches Hausban Boldog Gizelláról német és magyar nyelven. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban
Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban
Hiánypótló, az országban egyedülálló állatvédelmi szakjogászképzést indított a Miskolci Egyetem együttműködésben az Állatorvostudományi Egyetemmel. A miskolci Állam- és Jogtudományi Kar posztgraduális kurzusára jelentkezők betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és a hozzá kapcsolódó tudományterületekbe. Az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként pedig a szakterület állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásait is megismerhetik a hallgatók.
Energetikai Tanács mérlegeli, milyen intézkedéseket kell hoznia a városnak a télre
Energetikai Tanács mérlegeli, milyen intézkedéseket kell hoznia a városnak a télre
Energetikai Tanács létrehozásáról döntött az önkormányzat közgyűlése csütörtökön. A tanács fogja felmérni és kijelölni, hogy milyen lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy az energiaválság ne rántsa magával a város költségvetését.
Őszies programok a térség falvaiban
Őszies programok a térség falvaiban
Dudaron a körte és a dió éréséhez igazították a falunapot, Vilonyán a nyártól búcsúztak szombaton.
Megjelent a Veszprémi Szemle 66. száma
Megjelent a Veszprémi Szemle 66. száma
Péntek délután mutatták be a Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat idei év harmadik számát, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében.
Körbefutották a lakótelepet
Körbefutották a lakótelepet
Először rendezett futóversenyt a Március 15. utcában az Agóra és a VEDAC szombaton.