Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dokumentumfotókon a köztársaság kikiáltása

2019. október 21. 11:59
A Lovassy gimnázium tanára, Merencsics Tibor fekete-fehér fotóin keresztül mutatja be az 1989-es parlament előtti emberi eseményeket.

Az 1985 óta a veszprémi Lovassy László Gimnázium rajz és művészettörténet szakos tanára testközelből élte át és fotózta végig az 1989-es október 23-i órákat. Harminchárom évvel az 1956-os forradalom és szabadságharc után ekkor kiáltották ki Magyarországon a köztársaságot.

 Az intézmény folyosóján szeptember 21-én nyílt kiállítás Merencsics alkotásaiból, melynek délelőtti megnyitóján úgy emlékezett vissza, annak idején sokan készítettek képeket, amelyek leginkább Szűrös Mátyás beszédére fókuszáltak, ő azonban az embereket fotózta, a reakciókat és érzelmeket. Ő maga is érintett volt az eseményen, hisz családjuk igencsak megszenvedte az előző rendszert. Akkoriban nem beszélhettek nyíltan az érzéseikről, a most kiállított fotók viszont ismert és ismeretlen emberek tekintetei, mozzanatai által rekonstruálják az akkori érzéseket.

Merencsics Tibor fotói a Lovassy gimnázium folyosóján tekinthetők meg.Merencsics Tibor fotói a Lovassy gimnázium folyosóján tekinthetők meg.

A kiállítás megnyitóján a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának adjunktusa, Somogyvári Lajos úgy fogalmazott, mindig nagy feladat az október 23-i ünnepségeket valódi tartalommal megtölteni, a mostani tárlaton azonban ennek lehetünk szemtanúi.

–Október 23. több jelentéssel is bír mára. Nem csak az 1956-os forradalomról, hanem a rendszerváltozásról is szól. Merencsics képei azt a szabadságot mutatják be, amit akkor átélhettek a történelmi pillanatok résztvevői. 1989 hasonló érzéseket hordozott, mint amikor az ember tizenéves: minden lehetségesnek tűnt és lehetőségekkel telinek. A kiállítás ezért állhat közel a mai középiskolás korosztályhoz.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.