2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Születésnapi Kallai Sándor-kiállítás nyílt a Dubniczay-palotában

A 80 éves művész-tanár több generációnyi veszprémi kisdiákot tanított meg rajzolni, festeni és látni.

Többszörös jubileumot ünnepelt 2019 október 25-én a békési Kunágotán született Kallai Sándor. Amellett, hogy pontosan 80 évvel korábban született, a Dubniczay-palota Magtárban nyílt kiállítása a kerek ötvenedik a sorban.

Rajz-földrajz szakos pedagógusként 1961-ben kezdett dolgozni Veszprémben, a ’70-es években rajz szakfelügyelő volt a megyében. A ’80-as években az Országos Oktatástechnikai Központ külső munkatársaként angol, német, francia, földrajz és matematika tankönyveket illusztrált, írásvetítőkhöz földrajz transzparens sorozatot készített.

Folyóiratokat, versesköteteket illusztrált (Szokoly Tamás, Búzás Huba, Kanyár Erika), készített plakátokat, rézkarcokat, tűzzománcokat, linómetszeteket. Az utóbbi években főleg akril- és olajfestményeket készít. 49 önálló kiállítása volt és mintegy 220 csoportos tárlaton szerepelt itthon és külföldön. 2010-ben és 2014-ben elnyerte az Országos Ajka Tárlat fődíját.

Kallai Sándort Herth Viktória is köszöntötteKallai Sándort Herth Viktória is köszöntötte

A zalaszántói műemlék malomban és a kápolnapusztai bivalyrezervátumban nagyméretű háttérképei láthatók. A születésnapos Kallai Sándor több generációnyi veszprémi kisdiákot tanított meg rajzolni, festeni, s ami a legfontosabb, látni-hangzott el a péntek délutáni kiállításmegnyitón Herth Viktóriától, a kiállítás kurátorától.

A „Natura Naturans” névre keresztelt kiállítást a Polgármesteri Hivatal kulturális csoportvezetője, Perlaki Claudia nyitotta meg a kellemes délutáni napsütésben. Mint mondta, a tárlathoz bátran használható Petőfi Sándor Arany Jánoshoz írt levelének alábbi részlete:

„Ami igaz, az természetes, ami természetes, az jó és szerintem szép is. Ez az én esztétikám.”

A festő alkotásaira a bátor stílusgazdagság, a szemlélődés, a természet középpontba állítása és a szépség meglátása jellemző- mondta. A tárlaton két megrázó portré és a Balaton ihlette festmények mellett önreflexiók is láthatók.

A november 24-ig megtekinthető kiállítás megnyitóján a művész volt tanítványai és a polgármester is köszöntötte a festőt. Porga Gyula polgármester a 80. születésnap alkalmából a kiemelkedő pedagógiai munkájáért valamint művészi tevékenységének elismeréséért oklevelet és ajándékot adott át Kallai Sándornak.

Porga Gyula polgármester elismerő oklevelet adott át a 80 éves művésznekPorga Gyula polgármester elismerő oklevelet adott át a 80 éves művésznek

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.