Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Születésnapi Kallai Sándor-kiállítás nyílt a Dubniczay-palotában

2019. október 25. 18:48
A 80 éves művész-tanár több generációnyi veszprémi kisdiákot tanított meg rajzolni, festeni és látni.

Többszörös jubileumot ünnepelt 2019 október 25-én a békési Kunágotán született Kallai Sándor. Amellett, hogy pontosan 80 évvel korábban született, a Dubniczay-palota Magtárban nyílt kiállítása a kerek ötvenedik a sorban.

Rajz-földrajz szakos pedagógusként 1961-ben kezdett dolgozni Veszprémben, a ’70-es években rajz szakfelügyelő volt a megyében. A ’80-as években az Országos Oktatástechnikai Központ külső munkatársaként angol, német, francia, földrajz és matematika tankönyveket illusztrált, írásvetítőkhöz földrajz transzparens sorozatot készített.

Folyóiratokat, versesköteteket illusztrált (Szokoly Tamás, Búzás Huba, Kanyár Erika), készített plakátokat, rézkarcokat, tűzzománcokat, linómetszeteket. Az utóbbi években főleg akril- és olajfestményeket készít. 49 önálló kiállítása volt és mintegy 220 csoportos tárlaton szerepelt itthon és külföldön. 2010-ben és 2014-ben elnyerte az Országos Ajka Tárlat fődíját.

Kallai Sándort Herth Viktória is köszöntötteKallai Sándort Herth Viktória is köszöntötte

A zalaszántói műemlék malomban és a kápolnapusztai bivalyrezervátumban nagyméretű háttérképei láthatók. A születésnapos Kallai Sándor több generációnyi veszprémi kisdiákot tanított meg rajzolni, festeni, s ami a legfontosabb, látni-hangzott el a péntek délutáni kiállításmegnyitón Herth Viktóriától, a kiállítás kurátorától.

A „Natura Naturans” névre keresztelt kiállítást a Polgármesteri Hivatal kulturális csoportvezetője, Perlaki Claudia nyitotta meg a kellemes délutáni napsütésben. Mint mondta, a tárlathoz bátran használható Petőfi Sándor Arany Jánoshoz írt levelének alábbi részlete:

„Ami igaz, az természetes, ami természetes, az jó és szerintem szép is. Ez az én esztétikám.”

A festő alkotásaira a bátor stílusgazdagság, a szemlélődés, a természet középpontba állítása és a szépség meglátása jellemző- mondta. A tárlaton két megrázó portré és a Balaton ihlette festmények mellett önreflexiók is láthatók.

A november 24-ig megtekinthető kiállítás megnyitóján a művész volt tanítványai és a polgármester is köszöntötte a festőt. Porga Gyula polgármester a 80. születésnap alkalmából a kiemelkedő pedagógiai munkájáért valamint művészi tevékenységének elismeréséért oklevelet és ajándékot adott át Kallai Sándornak.

Porga Gyula polgármester elismerő oklevelet adott át a 80 éves művésznekPorga Gyula polgármester elismerő oklevelet adott át a 80 éves művésznek

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.