2020. október 20.
//
Vendel névnap

A győzelemig vágtatott a fiatal csetényi lovas

Múlt héten rendezték meg 12. Nemzeti Vágtát Budapesten, ahol a csetényi Vörös Tamara diadalmaskodott a legfiatalabb versenyzők között.

A Nemzeti Vágtán belül az úgynevezett „Kishuszár Vágtán” indultak a legfiatalabb lovasok, ahol megyénk egyik kiválósága, Vörös Tamara vágtatott be elsőként a célba Nárcisz nevű pónilovával.

Tamara 15 éves, Csetényben lakik, de Veszprémben a Jendrassik-Venesz Szakközépiskolában tanul. A lovassport családi hagyomány náluk, ő is egészen kiskorában közel került a lovakhoz, édesapja pedig 2015-ben második lett a felnőttek között.

A Nemzeti Vágtán sem idén indult először, de a korábbi dobogós eredmények után idén sikerült először győznie.

Vörös Tamara a Kishuszár Vágtán Nárcisz nevű póniájvalVörös Tamara a Kishuszár Vágtán Nárcisz nevű póniájval

A fiatal lány a verseny után készült interjúban elmondta, hogy a jövőben sem szeretne felhagyni a lovaglással és versenyzéssel, jövőre egyértelmű célja a címvédés, azt követően pedig szeretne elindulni a felnőttek között is, valamint megmérettetni magát fogathajtásban is.

Elmondta, hogy büszke arra, hogy egy ország megismerte a nevét és a Veszprém megyei települést, ahonnan jött, de ő továbbra is marad a lósportot kedvelő vidéki lány.

Tamara felkészüléséről egy rövid videó is készült, amit ezen a linken tekinthetnek meg.

 Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén és közvetlen környezetében az Andrássy úton megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, amely valójában a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. A Nemzeti Vágta több, mint egy lovasverseny, a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe, melyet évente megrendeznek. A verseny ötletadója és kezdeti időszakában szervezője Geszti Péter volt, aki az első Nemzeti Vágtát Mátyás király trónra lépésének 550 éves alkalmából, a magyar huszárság emlékének szentelte. A huszárság motívuma azóta is minden évben erőteljesen jelen van az eseményen. A Nemzeti Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába. A három napos rendezvényen a lovak és a lovassportok kapják a főszerepet, valamint a különböző korok korabeli lovasságának bemutatása. Az esemény központi eleme a névadó „Nemzeti Vágta”, melyre évente mintegy 100 település nevezi be a lovát és lovasát.

Képek: Nemzeti Vágta

Hajas Bálint

További cikkek

Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot
Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot
Az Országgyűlés kedden 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A HVG új kiadványában, mely az ország 100 legjobb gimnáziumát mutatja be, a Lovassy László Gimnázium vezeti a vidéki intézmények rangsorát.
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Mind Nevada, mind Észak-Karolina úgynevezett csatatér- vagy ingadozó - vagyis nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksoló - államnak számít, noha Nevadában 2004 óta nem győzött republikánus, Észak-Karolinában 2008 óta pedig demokrata párti elnökjelölt.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Négy településen: Balatonfűzfőn, Balatonszepezden, Megyeren és Szigligeten tartottak időközi választásokat vasárnap.