2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

A győzelemig vágtatott a fiatal csetényi lovas

Múlt héten rendezték meg 12. Nemzeti Vágtát Budapesten, ahol a csetényi Vörös Tamara diadalmaskodott a legfiatalabb versenyzők között.

A Nemzeti Vágtán belül az úgynevezett „Kishuszár Vágtán” indultak a legfiatalabb lovasok, ahol megyénk egyik kiválósága, Vörös Tamara vágtatott be elsőként a célba Nárcisz nevű pónilovával.

Tamara 15 éves, Csetényben lakik, de Veszprémben a Jendrassik-Venesz Szakközépiskolában tanul. A lovassport családi hagyomány náluk, ő is egészen kiskorában közel került a lovakhoz, édesapja pedig 2015-ben második lett a felnőttek között.

A Nemzeti Vágtán sem idén indult először, de a korábbi dobogós eredmények után idén sikerült először győznie.

Vörös Tamara a Kishuszár Vágtán Nárcisz nevű póniájvalVörös Tamara a Kishuszár Vágtán Nárcisz nevű póniájval

A fiatal lány a verseny után készült interjúban elmondta, hogy a jövőben sem szeretne felhagyni a lovaglással és versenyzéssel, jövőre egyértelmű célja a címvédés, azt követően pedig szeretne elindulni a felnőttek között is, valamint megmérettetni magát fogathajtásban is.

Elmondta, hogy büszke arra, hogy egy ország megismerte a nevét és a Veszprém megyei települést, ahonnan jött, de ő továbbra is marad a lósportot kedvelő vidéki lány.

Tamara felkészüléséről egy rövid videó is készült, amit ezen a linken tekinthetnek meg.

 Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén és közvetlen környezetében az Andrássy úton megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, amely valójában a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. A Nemzeti Vágta több, mint egy lovasverseny, a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe, melyet évente megrendeznek. A verseny ötletadója és kezdeti időszakában szervezője Geszti Péter volt, aki az első Nemzeti Vágtát Mátyás király trónra lépésének 550 éves alkalmából, a magyar huszárság emlékének szentelte. A huszárság motívuma azóta is minden évben erőteljesen jelen van az eseményen. A Nemzeti Vágta fő célja a nemzeti hagyományok ápolása és kapcsolatteremtés, hídépítés az egyes települések és lakosaik, valamint a magyar vidék és Budapest között, Magyarország újbóli felemelése a lovas nemzetek sorába. A három napos rendezvényen a lovak és a lovassportok kapják a főszerepet, valamint a különböző korok korabeli lovasságának bemutatása. Az esemény központi eleme a névadó „Nemzeti Vágta”, melyre évente mintegy 100 település nevezi be a lovát és lovasát.

Képek: Nemzeti Vágta

Hajas Bálint

További cikkek

Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Vidám gyereknapi programokat szerveztek Kádártán vasárnap, ahol átadták az idei Dévai Bíró Mátyás-díjat is, amivel hagyományosan azt a helyi lakost ismerik el, aki sokat tett Kádárta közösségéért. A nap további részében koncerteken és utcabálon szórakozhattak a városrész lakói és akik ellátogattak Kádártára.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.