Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Összehoz a kultúra a Pannon Unifesten

2019. november 6. 12:53
Ötödik alkalommal rendezik meg a Pannon Unifestet november 9. és 14. között, ahol a kulturális tematikájú versenyeken kívül sok újdonsággal, izgalmas előadásokkal, workshopokkal várják az érdeklődőket.

A Pannon Unifest kiemelt célja, hogy az azonos érdeklődésűek számára egy találkozási pontot teremtsen, ahol amelett, hogy ismerkedhetnek a színpadi szerepléssel, tapasztalatokat is kaphatnak a további fejlődéshez. Így a fesztivál a "reflektorfény mellett" lehetőséget biztosít a fakultatív programok keretében a kapcsolatépítésre is, akár fellépőként, nézőként vagy kiállítóként érkezünk a rendezvényre.

- Azért egy alapvetően műszaki orientált intézményt nehéz a mai világban átprofilírozni, de ahogy ez a rendezvény is mutatja, az egyetem ezer szállal kapcsolódik a veszprémi kulturális élethez - mondta Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora az Unifestet beharangozó sajtótájékoztatón.

A rektor szerint, még ha nem is intézményesített képzés formájában, de lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak arra, hogy művészeti képességeiket továbbvihessék, megélhessék önképzőkörök, önszerveződő csoportok formájában. Kiemelte, hogy ez a rendezvény azonban több mint egyetemi művészeti szerveződések bemutatkozása: a résztvevők egyfajta közösségként élhetik meg azokat a művészeti ágakat, tevékenységeket, programokat, amiket a fesztivál kínál.

Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy az Unifest öt év alatt két komoly tévhitet is eloszlatott: "Az egyik, hogy a Pannon Egyetem egy "Excel-táblában gondolkodó", erősen műszaki jellegű és egyébként a kulturális lehetőségeket kevésbé igénybevevő közösség. A másik pedig, hogy az egyetemi polgárság, az egyetemisták nem használják a várost, nincsenek jelen a város közéletében."

- A program népszerűségének növekedése bizonyítja, hogy mindkét gondolat téves, és az emberek nyitottak, ha olyan minőségi program jelenik meg, ahol a városi közösséget és az egyetemi polgárságot össze lehet hozni egy-egy alkalomra - fogalmazott.

A polgármester szerint az EKF pályázat egyik kulcsa, hogy a helyi ötleteknek a kibontakozása tudja igazán egy közösség identitását erősíteni: ha van egy ötlet, álom, civil kezdeményezés, amelynek lehetőséget, utat adunk, akkor igazán tud fejlődni. Ezt igazolja az Unifest öt esztendője is.

Ifj. Szeles József a Hallgatók a Művészetért Egyesület elnöke elmondta, hogy idén nemcsak a fesztivál jubilál, hanem a Hallgatók a Művészetért egyesület is fennállásának ötödik évét ünnepli. 

- Öt éve alapítottuk meg az egyesületet pár hallgatótársammal és már abban az évben elkezdtük az első Unifest szervezését. Ahogy haladtunk évről évre, a város és az egyetem fejlődéséhez igazodva folyamatos kihívások elé állítottuk magunkat, hiszen meg kellett felelni egy bizonyos kulturális szintnek - fogalmazott. 

Hozzáfűzte, hogy amikor Veszprém elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet újabb, feladatot jelentett, hogy olyan programot nyújtsanak, ami méltó.

A fesztivál szervezői folyamatosan azon dolgoznak, hogy olyan programot állítsanak össze, ami mindig mutat valami újat a látogatóknak. Ennek ellenére a jelentkezés és a belépés továbbra is díjmentes, ezzel hangsúlyozva, hogy a fiatalság kultúrája nem pénzhez kötött.

A program azonban nem csak az egyetemistáknak szól: Deli Kitti főszervező kiemelte, hogy minél szélesebb spektrumon szeretnék megszólítani a kultúra iránt érdeklődőket, ezért a középiskolásokat és a fiatal felnőtteket is várják.

- Szeretnénk a Pannon Egyetemmel szoros együttműködésben a fiatalok közművelődési lehetőségeit támogatni, ezért lehetőséget biztosítunk önkéntes feladatokkal a szervezés iránt érdeklődőknek, hogy betekintsenek egy fesztivál kulisszái mögé, így a Pannon Unifest nemcsak nézőként, résztvevőként, hanem szervezőként is tapasztalatokat, élményeket nyújthat - mondta.

Az Unifest az idei évben hét kategóriában várja a versenyzőket: ének, hangszer, zenekari formáció, vers- és prózamondás, vers- és prózaírás, fotó, festmény és rajz műfajban érkezhetnek produkciók, illetve pályamunkák.

A szombati napon a vers és prózamondás szekcióban Dominek Anna értékeli a versenyzőket és a tréninget pedig a Veszprémi Egyetemi Színpad hallgatói fogják tartani. A zenei kategóriákat Bodor Áron az Esti Kornél énekese, valamint az Élő-Zene Egyesület és Süle Zsolt fogja zsűrizni, majd kötetlen beszélgetéssel és tanácsadással folytatódik a program, illetve este hat órakor a megnyitón és az eredményhirdetésen Oszkó Jakab Natália a Művészetek Völgye főszervezője, fővédnökként fog beszédet mondani.

Vasárnap a képzőművészeti szekcióknál, fotó, festmény kategóriában Gáspár Gábor és Hajdu Franciska fog zsűrizni, vers- és próza írás kategóriában pedig Tóbiás Krisztián a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője, Kovács Gábor a Pannon Egyetem Irodalomtudományi Karának adjunktusa, valamint Kiss Judit Ágnes kortárs költő fog értékelni.

A főszervező az értékeléshez kapcsolódóan elmondta, nem az a fontos számukra, hogy dobogós helyezetteket válasszanak, hanem hogy mindenkinek adjanak egy visszajelzést, amelyt mentén tovább fejlődhetnek, ezért arany, ezüst és bronz minősítéssel, illetve a szakmai zsűri tanácsaival lesznek gazdagabbak a versenyzők.

Természetesen ezenkívül fesztivál belépőkkel, színház és múzeum jegyekkel, fellépési lehetőséggel, és publikációval is jutalmazzák a résztvevőket. A legjobb zenekari formáció lehetőséget kap nyáron egy fellépésre az Íródeák Művészeti Udvarban, a legjobb írások pedig a Tempevölgy folyóíratban jelennek meg.

Az ígérethez méltóan a programok évről évre bővülnek: az ötödik Unifesten hétköznaponta táncos foglalkozások, a Balaton Method című film vetítése, illetve különböző előadások és workshopok színesítik a rendezvényt.

Vecsei H. Miklós egy interaktív beszélgetéssel érkezik, ahol mesél a Poket Zsebkönyvek sikereiről, a Sztalker Csoport születéséről és megtudhatjuk, hogyan lehet egy 27 éves fiatal hatással a kultúrára.

Az egyre népszerűsödő social media használatra fókuszálva a tudatos Instagram feed használatról és a jó Instagram fotó készítéséről szóló workshopon vehetnek részt az érdeklődők.

Vörös Ákos profi fotós pedig megmutatja, hogy a fény megtervezésétől az archiválásig egy kattintáson túl mi az, ami szükséges egy jó fotó elkészítéséhez.

Képzőművészeti szempontból idén a sokszínűségre törekszik a rendezvény: például a környezetvédelem jegyében a tavalyi évben elhasznált rollupokra akril festékkel lehet majd festeni.

A környezettudatosság más szempontból is nagyobb fókuszt kap: a szervezők arra kérik a látogatókat, hogy hozzanak saját bögréket, ezzel is csökkentve a szemét termelését.

"A saját, egyéni bögrékkel megmutathatjuk, hogy közös az érdeklődésünk, de mindenkinek eltérő a bögréje: különbözőek vagyunk, de mégis szeretjük mindannyian a művészeteket."

 

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.