Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

Elkezdődött a tabudöntögető fiatal művészek fesztiválja

2019. november 9. 20:14
Szombaton elstartolt a Pannon Unifest összművészeti ifjúsági fesztivál a Pannon Egyetemen. Az egész nap tartó produkciók bemutatása után este az okleveleket és díjakat adták át, de a fesztivál ezzel nem ért véget, vasárnap és a jövő héten folyamatosan lesznek előadások, kiállítások és workshop-ok.

A muzikalitásé volt a főszerep az ötödik Pannon Unifest nyitónapján, ahol több mint 50 fiatal tehetség lépett színpadra ének, hangszer, zenekari formáció, valamint vers- és prózamondó kategóriákban.

A szervezők idén már nem helyezésekben gondolkodtak, hanem bronz, ezüst és arany minősítésekről kellett döntenie a zsűrinek, akik közt több neves veszprémi művész, szaktekintély is helyet foglalt. Többek közt Bodor Áron az Esti Kornél zenekar frontembere, Süle Zsolt, az Élőzene Egyesület, valamint Dominek Anna színművésznő is.

A minősítések mellett a legjobb zenészek ezen a kulturális fesztiválon nem serleget kaptak, hanem egy lehetőséget, hogy fellépjenek a jövő évi Utcazene Fesztiválon az Íródeák színpadán. Tehát jövőre a Katicák formációval, a Kétszemközt-tel és Fébert Fanni Adinával ott is találkozhatunk majd.

Szombat este az egyetem E-kamarájában tartott ünnepélyes megnyitóval egybekötött aznapi eredményhirdetésen Deli Kitti főszervező elmondta, hogy az Unifest már ötödik éve bizonyítja, hogy Veszprémben a kultúra nem csak az idősebb korosztálynál van jelen, hanem szerves részét képezik a fiatalok is. Az idei fesztivált is a fiatal generáció tagjai szervezték, valamint a fellépők java is 30 év alatti művész. Beszédében kiemelte, hogy örömmel tölti el az, hogy az Unifesten barátságok is szövődtek már, így többszörösen igazat nyert a fesztivál szlogenje: a kultúra összehoz.

Porga Gyula szintén köszöntötte a megjelenteket. A polgármester megerősítette azt, amit korábban a Pannon Unifest beharangozó sajtótájékoztatóján is kiemelt, miszerint ez a fesztivál két nagy tabut is lerombol: az egyik az, hogy a Pannon Egyetemen kizárólag a természettudományok dominálnak, hiszen most is látszik, hogy milyen sok kultúrára érzékeny fiatal van Veszprémben. A másik tévhit pedig, hogy az egyetem és a város közt nincs élő kapcsolat. Ezt az Unifestre kilátogató érdeklődők, kultúraszerető emberek is cáfolják. Porga Gyula továbbá kiemelte, hogy az Európa Kulturális Főváros projekt kapcsán is létfontosságúak az ilyen kisközösségek által szervezett rendezvények, hiszen ezek alkotják Veszprém kulturális alapját.

A rendezvény fővédnöke, Oszkó-Jakab Natália a Művészetek Völgyének főszervezője volt, aki köszöntőjében elmondta, hogy 1989-ben a kapolcsi fesztivál is hasonlóan indult, egy szűk kör megálmodta, majd kemény munka árán megvalósította tervét. A hasonlóság miatt is szívesen vállalta el a fővédnöki szerepet, továbbá bejelentette, hogy jövőre több unifestes fellépőt is várnak majd a Művészetek Völgyébe, hogy pontosan kiket, arról a szakmai zsűrivel együtt fognak dönteni.

Az ünnepségen a jelenlévők ízelítőt kaphattak a Pannon Unifesten induló tehetségek produkcióiból is. Váci Violetta az első fesztivál óta mindig a fellépők közt van, Szabó Dorottya pedig a tavalyi évben volt az egyik kitüntetett versenyző. Az ő énekükkel gazdagított rendezvénnyel zárta első napját a Pannon Unifest, ami egészen november 14-ig folytatódik.

A részletes programokról ezen a linken tájékozódhatnak.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.