Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Együtt könnyebb: a Diabétesz világnapját ünnepelték Veszprémben

2019. november 16. 12:11
Magyarországon az elmúlt tíz évben a diabéteszesek száma a duplájára nőtt. A megelőzés, a helyes életmód és a korai felismerés fontosságára hívta fel a figyelmet a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület programjaival szombaton.

A vakság, az amputációk, a szívbetegségek, a veseelégtelenség, és korai halálozás egyik vezető oka a diabétesz. A cukorbetegségnek rendkívül súlyos szövődményei lehetnek és mára az országban több mint egy millióan szenvednek a beteségtől.

Ahogy több féle típusú cukorbetegséget különböztetünk meg, az okok is rendkívül szerteágazóak lehetnek, de továbbra is az egyik legjobb "gyógyír" a megelőzés és a korai felismerés.

A betegség globálisan 425 millió embert köt össze, többségük 2-es típusú cukorbeteg és 280 millió ember van a diabétesz előszobájában. Civil szervezetek összefogásai, rendezvények, programok és szűrővizsgálatok törekednek felhívni a figyelmet a betegségre és szövődményeire. 

1991 óta november 14-én ünnepeljük a Diabétesz világnapot. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata és kutatása vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

Veszprémben a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a Cukorbetegekért 1994. óta minden évben szervez Diabetes Világnapot, 2013 óta a Vanderlich Egészségcentrummal közösen, ahol idén is tanácsadással, hasznos előadásokkal és szűrésekkel várták az érdeklődőket.

- Az egyesület aktivitása két fontos dolgot üzen Veszprémnek. Az egyik, hogy minden nehézséget, élethelyzetet, kihívást közösségben sokkal könnyebben meg lehet élni, eközben egy szélesebb közösségnek azt hirdeti, hogy kiemelten fontos a szűrés és a korai felismerés - mondta Porga Gyula polgármester a rendezvény megnyitóján, majd megköszönte ezt a két jelentős üzenetet az egyesületnek és a résztvevőknek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő elmondta, hogy január 1-től több pozitív változásra is lehet számítani: az 1-es típusú diabétesz esetében a gyermekeknél a szöveti cukormérésre alkalmas szenzor TB támogatott lesz, illetve az egyes típusú cukorbetegséggel élő gyermekek szülei indokolt esetben jogosultak lesznek gyermek otthongondozási díjra. Az inzulinpumpa és a kiegészítői egységesen 98 százalékos TB támogatással lesznek elérhetőek és a kormány pályázati forrást biztosít a gyermek diabétesz centrumok fejlesztésére, valamint kiemelt támogatási lehetőséget nyújt majd a diabétesszel foglalkozó civil szervezetek számára.

- Azt gondom, hogy a kormány stratégiája jó irányt mutat és önökkel, olyan programokkal mint a mai sok mindent tudunk elérni a diabétesszel szemben - fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Dr. Rakk Erika a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Diabetes Centrum vezető Főorvosa megjegyezte, hogy az egyre nehezedő körülmények ellenére igyekeznek az eddigi szellemiségben a lehető legjobban végezni a munkájukat, megfelelni a feladatoknak. A betegek száma sajnos nő, ám a főorvos szerint, aki betér hozzájuk az egészség egy kis oázisában érezheti magát 

- A szombati 25. Diabétesz világnapját ünneplő rendezvényünk mottója a Család és a Diabétesz, védd a családodat. A korai felismerés, egészségtudatos életmód jegyében remek előadásokkal, termékbemutatókkal, ételkóstolóval, szűrővizsgálatokkal készültünk, ám a legfontosabb, hogy ismerkedjenek egymással, beszélgessenek, cseréljék ki a tapasztalataikat, hiszen így tehet ez a közösség legtöbbet egymásért - zárta gondolatait Cziborné Augusztin Ildikó az Alapítvány a Cukorbetegekért Kuratórium képviselője, majd jó szórakozást kívánt az érekőznek a programokhoz.

A világnapi rendezvényen fontos bejelentést tett az Alapítvány a Cukorbetegekért, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és a Vanderlich Egészségcentrum nevében Dr. Vándorfi Győző.

- Tavaly elnyerte a város 2023-ra az Európa Kulurális Fővárosa címet, amelyhez csatlakozva a kimaradt egészség kultúra szemléletét képviselve az egészségfejlesztés, betegség megelőzés, egészségértés fejlesztését célozva indítjuk el az Egészségedre Veszprém-Balaton névre hallgató projektet a régióban - mondta Dr. Vándorfi Győző. A projekttel törekednek összefogni azokat a lehetséges eszközöket, szereplőket, akik a térség egészség kultúrájáért tehetnek.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.