2020. január 26. // Vanda névnap

Orbán és Ovádi közös sajtótájékoztatója: példaértékűek a Veszprém megyei települések

Orbán Balázs miniszterhelyettes és államtitkár volt a Polgári Szalon vendége kedd este a Hangvillában. Az esemény előtt a térség országgyűlési képviselőjével, Ovádi Péterrel tartott közös sajtótájékoztatón szóba került a Modern Városok és a Magyar Falvak Program is, valamint annak veszprémi és környékbeli eredményei és további céljai.

Ovádi Péter a számszerűsített eredmények ismertetése előtt elmondta, hogy a Miniszterelnökségtől ezidáig mindig segítő és partneri hozzáállást tapasztalt. Többek közt ennek, valamint a térség polgármestereinek köszönhetően a választókörzetbe tartozó összes kistelepülés büszkélkedhet már nyertes pályázattal. Eddig megközelítőleg 850 millió forintot kaptak ezek a falvak a Magyar Falvak Programból.

Veszprémben 2016-ban írta alá Porga Gyula polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök azt az együttműködési megállapodást, amelynek részeként többek közt az új városi uszoda is épül. A képviselő kiemelte, hogy ezen sportberuházáson kívül a többi projekt is megfelelő ütemben halad, a Miniszterelnökség támogatására pedig a jövőben is számítanak.

Kiemelte, hogy számos olyan település van a térségben, ahol a nemzetiségek aktívan jelen vannak, és ápolják kultúrájukat. Mivel a nemzetiségi kérdés is a Miniszterelnökséghez tartozik, Ovádi kiemelte, hogy az ő esetükben is sok támogatást kapnak attól a minisztériumtól, amelynek a munkáját Orbán Balázs is segíti.

A sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár elsőként a térségben októberben megválasztott polgármestereknek és képviselőknek gratulált és támogatásáról biztosította őket.

Orbán Balázs ezután részletesen rátért a Modern Városok, valamint a Magyar Falvak Programra. Kiemelte, hogy a rendszerváltás óta nem volt példa ilyen nagyszabású támogatási rendszerek kidolgozására.

A Modern Városok Program kapcsán kiemelte, hogy ennek a speciális támogatási rendszernek a lényege, hogy a városvezetőkkel együtt határozzák meg azokat a projekteket, amelyeket az állam külön is támogat, ezáltal valóban az emberek igényeinek megfelelő beruházások fognak megvalósulni. Elmondta, hogy összesen 3800 milliárd forintos programról van szó, amelynek keretében közel 270 projektet támogatnak.

A veszprémi fejlesztések kapcsán kiemelte, hogy kivétel nélkül jól haladnak a megfogalmazott projektek, a Miniszterelnökség pedig a jövőben is rugalmasan és partnerként igyekszik segíteni ezeket.

Hozzátette, hogy az Európa Kulturális Főváros cím az elismerés mellett egy nagy felelősség is Veszprémnek, ugyanakkor biztos benne, hogy a jelenlegi városvezetés sikerre viszi, és Veszprém méltó lesz 2023-ban a cím viselésére.

A Magyar Falu Program kifejezetten az 5000 fő alatti településeket hivatott támogatni. Orbán úgy fogalmazott

Ne életminőség, hanem életstílus választás legyen, hogy faluban, vagy városban képzelik el az életüket az emberek.

Ennek érdekében idén 150 milliárd forintot különítettek el erre a programra, amelyek célja, hogy a kistelepüléseken is fejlesszék a közszolgáltatásokat, utakat, intézményeket.

Ugyanakkor a Modern Falvak Program nem zárul le idén, jövőre már most biztosított további 150 milliárd forint ugyanezen célok megvalósítására.

A nemzetiségekre kitérve elmondta, hogy ezek a közösségek aktívan hozzájárulnak a magyar kultúra bővítéséhez. Véleménye szerint a környező országoknak is úgy kéne viszonyulnia a magyar kisebbségekhez, ahogy Magyarország teszi az itt élőkkel.

A sajtótájékoztatót követően a Hangvillában egy kötetlenebb beszélgetés formájában, az érdeklődők előtt folytatta Ovádi Péter és Orbán Balázs a diskurzust. Szóba került többek közt a migráció kérdése, amely kapcsán mára minden európai államnak egyértelmű, hogy a magyarok voltak azok, akik a kezdetektől fogva reálisan és megfelelően kezelték a krízist. Orbán szerint a magyar ellenzék viszont még mindig tagadja ezt a problémát. Kiemelte, hogy a jobboldali keresztény-demokrata emberek és a balliberálisok között nem csak a migráció kérdéskörében van különbség. Amíg az egyik oldalon a család és nemzet számít a jövő zálogának, addig a másik ideológia szerint ezen értékek elavultak és más, nem fenntartható megoldásokban látják a jövő kulcsát. Az októberi választásokra visszatekintve kiemelte, hogy Veszprém rendkívül jól teljesített a kormánypárt szempontjából, hiszen a Fidesz-KDNP pártszövetséghez tartozik a polgármester, a képviselő-testület többsége és az országgyűlési képviselő is. A budapesti eredményekre kitérve elmondta, hogy a budapestiek háromnegyede elismeri azt, hogy az elmúlt két ciklusban milyen sokat fejlődött a főváros, ez a vélemény azonban nem tükröződött le a választások eredményében. Az államtitkár előrevetítve elmondta, hogy 2022-ben várhatóan egy horror-szövetségben fognak az ellenzéki pártok elindulni a Fidesz-KDNP ellen, de szembe kell nézni a kihívással és előre tekintetni.
A beszélgetés során számos közéleti témát érintettek még, abban pedig minden esetben egyetértés volt, hogy az emberek közti párbeszéd elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres jövő elé nézzen az ország.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Szita Zoltán a Báthoryban
Szita Zoltán a Báthoryban
A kézilabda EB után Szita Zoltán, a válogatott balátlövője ellátogatott volt iskolájába, a veszprémi Báthory István Spotiskolai Általános Iskolába.
Miért lesz minden rózsaszínű csütörtökön a belvárosban?
Miért lesz minden rózsaszínű csütörtökön a belvárosban?
Január 30-án elkezdődik a visszaszámlálás - onnantól számítva 100 nap múlva rajtol el Budapestről az idei Giro d’Italia kerékpáros körverseny ami érinteni fogja Veszprémet is. Ennek alkalmából egy jókedvű, korcsolyázós programra invitálnak mindenkit Veszprémbe, az Óváros téri korcsolyapályára a „Rózsaszín Fények Éjszakáján”.
A Bóbita óvoda nyerte a VII. Oviolimpiát
A Bóbita óvoda nyerte a VII. Oviolimpiát
Esélyt sem adtak „riválisaiknak” a Bóbita óvoda csöppségei az idei, a Báthory iskolában pénteken délelőtt rendezett VII. Oviolimpián.
Szijjártó: nincs magyar érintettje a vírusnak
Szijjártó: nincs magyar érintettje a vírusnak
Nincs magyar érintettje a koronavírusnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
Magyarország élen jár a kerékpározásban európai szinten
Magyarország élen jár a kerékpározásban európai szinten
Magyarország élen jár a kerékpározásban európai szinten, az emberek 22 százaléka használja fő közlekedési eszközként a biciklit - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken
2020. január 26. // Vanda névnap