2020. augusztus 6. // Berta névnap

Tánc nélkül mit érek én?

Az évek óta hagyományosan tavasszal megrendezett Connector Táncfesztivál szervezői november utolsó napján rendhagyó különkiadással jelentkeztek, hogy mintegy az év végi bulik előtt felkészítő órát tartva, kézisek helyett táncoslábúak töltsék meg a Veszprém Aréna küzdőterét.

Ha Máté Péter szerint zene nélkül nem kerek az élet, akkor az is igaz, hogy tánc nélkül sem. Legalábbis már Nietzsche is azt vallotta, az a nap, amelyet tánc nélkül töltünk, elveszett nap. Nyilván egy táncoslábú ezt a feladatot gond nélkül teljesíti is, de azért más az, amikor otthon a szobában, vagy éppen az edzőteremben ropjuk és finomítjuk a mozdulatot, mint amikor egy fesztivál keretében ünnepeljük a táncot.

Mert a nyolcadik éve működő Connector Dance Fest tulajdonképpen egy ünnep. Persze, verseny is, de mivel egyetlen résztvevő sem távozik üres kézzel, ünnep is. Megünneplése annak, hogy a testünk milyen hihetetlen mozdulatokra képes, hogy ezekkel a mozdulatokkal akár egy konkrét történetet írhatunk le és elmesélhetjük azt, ami a lelkünkben zajlik. Örömünnep, hiszen a tánc bizonyítottan felszabadítja a boldogsághormonokat, és igazi eufóriát tud eredményezni, ha képesek vagyunk szívvel-lélekkel átadni neki magunkat.

Éppen ezért jogos a felvetés, hogy ha adott egy táncfesztivál, ami több száz táncszeretőnek az év egyik fénypontját jelenti és amit nemcsak hazai, de nemzetközi érdeklődés is eredményez, hiszen több külföldi országból is érkeznek rá versenyzők, akkor az miért csak egyszer egy évben legyen? Connector szervezői, Torma-Böhm Nóri és Barbarics Zsófi évek óta gondolkodtak rajta, mi lenne, ha a szokásos tavasz eleji időpont mellett ősszel is tartanának egy fesztiválhétvégét, idén pedig úgy érezték, nem gondolkodnak tovább, belevágnak.

November 30-án így ismét lezajlott a Connector Táncfesztivál, egyfajta próba jelleggel, hogy meglássák, érdemes-e folytatni a kezdeményezést és jövőre akár már bevett szokásként, egyszer tavasszal és ősszel is Veszprémbe hívni a táncosokat.

A koncepció most is azonos volt, annyi különbséggel, hogy most csak egynapos volt a fesztivál és egy budapesti csapat kivételével csak magyar táncosok léptek fel a Veszprém Arénában. Ami a mennyiséget illeti, látnivaló így is akadt bőven: mintegy 400 táncos 120 koreográfiát mutatott be, mini és gyerek, junior, valamint felnőtt kategóriában, többek között klasszikus és modern balett, kortárs tánc, hip-hop, latin és standard tánc, showtánc, hastánc és akrobatikus rock n roll műfajban.

A felnőtt kategória győztesei a fesztivál fővédnökétől, Ovádi Péter országgyűlési képviselőtől vehették át érmüketA felnőtt kategória győztesei a fesztivál fővédnökétől, Ovádi Péter országgyűlési képviselőtől vehették át érmüket

A fesztiválról pedig tényleg senki nem távozott üres kézzel: ezúttal az amatőr kategória indulói is kaptak érmet, a nézők pedig egy kis muníciót ahhoz, hogy egy jó programot követően könnyebb legyen átvészelni a telet, amíg február 28-án és március 1-jén vissza nem tér a Connector a tavaszi etappal.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

50+40=90 milliárd forint érkezik az EKF céljainak megvalósítására
50+40=90 milliárd forint érkezik az EKF céljainak megvalósítására
Szerda este a Magyar Közlönyben is megjelent az a kormányhatározat, ami az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt kormányzati támogatásáról rendelkezik. A határozat értelmében az 50 milliárdos támogatáson felül további 40 milliárd jut a Főegyházmegyének a Vár épületeinek felújítására. A részletekről csütörtök délután sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek.
Gulyás: nem zárható ki, hogy szigorítanak az intézkedéseken
Gulyás: nem zárható ki, hogy szigorítanak az intézkedéseken
Bár Magyarországon napról napra csökken a koronavírus-esetszám, a környező országok többségére ez nem igaz, ezért nem zárható ki, hogy a kormány az operatív törzs tanácsára szigorításokat vezet be, akár a következő napokban - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón.
Hét új tűzoltó kezdte meg szolgálatát Veszprém megyében
Hét új tűzoltó kezdte meg szolgálatát Veszprém megyében
A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tanévzáró ünnepségét tartották július 31-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtt. A végzett hallgatók az országos katasztrófavédelmi főigazgató, helyettesei és a megyei katasztrófavédelmi igazgatók, valamint az oktatási intézmények vezetői, képviselői előtt tették le esküjüket.
Egy gyermek sem távozott üres kézzel
Egy gyermek sem távozott üres kézzel
A Magyar Labdarúgó-szövetség Veszprém megyei igazgatósága több mint ötven ajándékcsomagot osztott ki szerdán este a "Szeretem a focit"-rajzpályázat keretében rendezett, az Erdész utcai sportkomplexumban tartott eredményhirdetésen.
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Iskolai és óvodai felújításokra is nyíltak pályázatok szerdán a Magyar falu programban - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t szerdán.
2020. augusztus 6. // Berta névnap