Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
14°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
14°C

Védelmi felkészítést kaptak a megye polgármesterei

2019. december 4. 12:31 // Forrás: Kormányhivatal
Megtartotta az önkormányzati választásokat követő védelmi igazgatási felkészítést az újonnan megválasztott Veszprém megyei polgármesterek részére a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. A Honvédelmi Minisztériummal és Belügyminisztériummal közös felkészítésről kormányhatározat rendelkezik.

A rendezvényt megnyitó beszédében Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi bizottság elnöke, a megyei védelmi igazgatás vezetőjeként emlékeztetett arra: a polgármesterek védelmi igazgatási feladatait települési szinten a Honvédelmi Törvény, a Katasztrófavédelmi Törvény és azok végrehajtási rendeletei szabályozzák. Ezek alapján a településvezetőknek számos más feladatuk mellett készen kell állniuk településük katasztrófák elleni védekezésének irányítására, valamint a településen élők honvédelmi, illetve úgynevezett „különleges jogrend időszaki” felkészítésére.

Takács Szabolcs szerint a biztonságot csak úgy lehet megőrizni, ha a nyugalmi időszakban pénzt és időt fordítunk arra, hogy szakszerűen, lelkiismeretesen és lehetőség szerint részletekbe menően felkészülünk a negatív történésekre. Mint mondta: bízik abban, hogy a vészforgatókönyvek felhasználására minél kevesebbszer lesz szükség, mégis elsődlegesnek tekinti, hogy egy esetleges katasztrófahelyzetben Veszprém megye polgárai erős és határozott irányítást kapjanak a teendőket illetően.

A kormánymegbízott beszámolt arról, hogy a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kiemelt figyelmet fordít a helyi védelmi bizottságok, illetve a megye állampolgárainak védelmi igazgatási felkészítésére. Példaként az évente több száz fő részvételével megszervezett igazgatási gyakorlatokat említette. Elmondta: a katasztrófavédelem szempontjából fontos megyei veszély-elhárítási tervet folyamatosan frissítik. 

A védelmi igazgatáshoz tartozik a katasztrófavédelem, a honvédelem és rendvédelem területe. Rendkívüli útviszonyok, például extrém havazás, árvíz esetén a helyi védelmi bizottság, illetve települési szinten a polgármester dönthet az esetleges beavatkozás szükségességéről vagy a problémamegoldásról.

A felkészítésen előadások hangzottak el a védelmi igazgatás általános rendszeréről, a katonai igazgatásról, a katasztrófavédelmi igazgatásról, a megyében aktuális NATO-gyakorlatokról, a közbiztonság, tömegközlekedés kérdéséről és a migráció okozta biztonsági kihívásokról. A felkészítésen Veszprém megye mintegy 200 polgármestere és biztonsági referense vett részt.
 

vehir.hu
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. 2024. június 13. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.