Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Védelmi felkészítést kaptak a megye polgármesterei

2019. december 4. 12:31 // Forrás: Kormányhivatal
Megtartotta az önkormányzati választásokat követő védelmi igazgatási felkészítést az újonnan megválasztott Veszprém megyei polgármesterek részére a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. A Honvédelmi Minisztériummal és Belügyminisztériummal közös felkészítésről kormányhatározat rendelkezik.

A rendezvényt megnyitó beszédében Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi bizottság elnöke, a megyei védelmi igazgatás vezetőjeként emlékeztetett arra: a polgármesterek védelmi igazgatási feladatait települési szinten a Honvédelmi Törvény, a Katasztrófavédelmi Törvény és azok végrehajtási rendeletei szabályozzák. Ezek alapján a településvezetőknek számos más feladatuk mellett készen kell állniuk településük katasztrófák elleni védekezésének irányítására, valamint a településen élők honvédelmi, illetve úgynevezett „különleges jogrend időszaki” felkészítésére.

Takács Szabolcs szerint a biztonságot csak úgy lehet megőrizni, ha a nyugalmi időszakban pénzt és időt fordítunk arra, hogy szakszerűen, lelkiismeretesen és lehetőség szerint részletekbe menően felkészülünk a negatív történésekre. Mint mondta: bízik abban, hogy a vészforgatókönyvek felhasználására minél kevesebbszer lesz szükség, mégis elsődlegesnek tekinti, hogy egy esetleges katasztrófahelyzetben Veszprém megye polgárai erős és határozott irányítást kapjanak a teendőket illetően.

A kormánymegbízott beszámolt arról, hogy a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kiemelt figyelmet fordít a helyi védelmi bizottságok, illetve a megye állampolgárainak védelmi igazgatási felkészítésére. Példaként az évente több száz fő részvételével megszervezett igazgatási gyakorlatokat említette. Elmondta: a katasztrófavédelem szempontjából fontos megyei veszély-elhárítási tervet folyamatosan frissítik. 

A védelmi igazgatáshoz tartozik a katasztrófavédelem, a honvédelem és rendvédelem területe. Rendkívüli útviszonyok, például extrém havazás, árvíz esetén a helyi védelmi bizottság, illetve települési szinten a polgármester dönthet az esetleges beavatkozás szükségességéről vagy a problémamegoldásról.

A felkészítésen előadások hangzottak el a védelmi igazgatás általános rendszeréről, a katonai igazgatásról, a katasztrófavédelmi igazgatásról, a megyében aktuális NATO-gyakorlatokról, a közbiztonság, tömegközlekedés kérdéséről és a migráció okozta biztonsági kihívásokról. A felkészítésen Veszprém megye mintegy 200 polgármestere és biztonsági referense vett részt.
 

vehir.hu
további cikkek
Határtalan szakképzés Veszprémi Szakképzési Centrum Határtalan szakképzés ma 14:52 Sószobával és a teremtésvédelemmel kapcsolatos értékekkel is gazdagabbak lettek az óvodások Sószobával és a teremtésvédelemmel kapcsolatos értékekkel is gazdagabbak lettek az óvodások Teremtésvédelmi témahetet tartanak a Szent Margit Óvodában, ahol ezzel párhuzamosan birtokba vehették a gyermekek az óvoda új sószobáját is. De, hogy mit is jelent pontosan az, hogy teremtésvédelem, arra ottjártunkkor választ kaptunk gyermeki és felnőtt szinten is. ma 15:14 Hazatért a kavicsfogó űrteknő űrkutatás Hazatért a kavicsfogó űrteknő A Utah állambeli Nyugati-sivatagban földet ért az az űrkapszula, ami egy földközeli aszteroidáról szállított kőzetmintákat.  ma 12:29 Középpontban a nő, avagy önmagunknak lenni az információk és vélemények káoszában Középpontban a nő, avagy önmagunknak lenni az információk és vélemények káoszában Talán soha nem övezte annyi vita azt, mit jelent nőnek lenni, mint napjainkban, és soha nem vette körbe annyi elvárás sem. Megfelelni mindnek – minimum a Barbie film óta tudjuk, lehetetlen küldetés. És mégis. Képesek vagyunk hátat fordítani nekik? Teljesen őszintén és félelem nélkül úgy nők lenni, ahogy az valóban belülről fakad? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettek neves pszichológusok a Királynék Földjén programsorozat keretében megrendezett Középpontban a nő című konferencián. ma 10:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.