Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megalakult a tömény oldal lovagrendje

2019. december 6. 16:15
Péntek délután jó hangulatban hivatalosan is megalakult a Szent István Pálinka Lovagrend Sólyon. A kezdeményezés egyik célja, hogy népszerűsítse a kulturált pálinkafogyasztást.

„A jó pálinka olyan, hogy már kérnéd a következőt, de még nem tudsz megszólalni.”

Ez az idézet várta a színpadon azokat, akik részt vettek a sólyi Szent István Pálinka Lovagrend megalapító ünnepségén. A kezdeményezést helyi lakosok indították el, akik a hungarikumnak számító magyar ital népszerűsítése mellett a térség értékeinek hírnevét is szeretnék öregbíteni.

Mint minden tradicionális lovagrend megalapításánál, ebben az esetben is meghatározták a legfontosabb tisztségeket és feladatokat. A 11 alapító közt így külön tisztelhetjük az elnököt, nagymestert, de van kancellárja és nagykövete is a lovagrendnek.

Az alapító ünnepségen a sólyi kultúrházban a település polgármestere Kaptur József – aki egyébként a lovagrend kardőre – elmondta, hogy baráti kezdeményezésként indult az ötlet és hamar számos támogatójuk lett. Kiemelte, hogy a sólyi szőlőhegyen értékes és jó minőségű gyümölcsök teremnek, amelyek az alapjai a jó pálinkának is.

Akkor érett egy gyümölcs, ha elindul leesni a fáról, de még nem ér földet

idézett a szakértőktől a polgármester.

Vágfalvi Attila a lovagrend elnöke hangsúlyozta, hogy kezdeményezésükkel a kulturált pálinkafogyasztást szeretnék erősíteni, hiszen ehhez az italhoz sokszor kapcsolnak negatív tapasztalatokat az ember, holott a pálinkakóstolás lényege, hogy megtapasztaljuk a különböző ízélményeket.

Ugyanezt hangsúlyozta Győrfi Bertalan nagymester is, aki hozzátette, hogy a pálinkakóstolás egyfajta életöröm is lehet.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is helyet kapott a lovagrend alapítói közt nagykövetként. A képviselő ünnepi gondolatai közt kiemelte, hogy mennyire fontosak a kistelepülések életében a közösségek, ahol az emberek egy közös szenvedély mentén köthetnek új barátságokat.

A Szent István Pálinka Lovagrend megalakulásával egybekötve rögtön együttműködési megállapodást írt alá az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel. Ezt követően az alapítókat a sólyi katolikus templom kápolnájában avatták hivatalosan lovaggá.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.