2021. augusztus 4.
//
Domonkos névnap

Civilizációs konfliktusok a Mediterráneumban

2019. december 7. 12:12
Az MTA-VEAB Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottsága, és a Mediterrán Világ társadalomtudományi folyóirat szerkesztősége pénteken tartotta tudományos tanácskozását.

A 18. Mediterrán Világ Symposium nevű konferencián összesen húsz előadó – négy szekcióra bontva – állt a pódiumra. A konferencia elnöke, Garaczi Imre – mintegy visszatekintve –  beszélt a műhely múltjáról, hiszen már huszonötéve járulnak hozzá Veszprém tudományos életéhez.

Hegedűs Barbara alpolgármester több ízben vett részt az eseményen, hiszen egyrészt hivatalosan is megnyitotta a konferenciát, délután pedig doktoranduszhallgatóként adta elő a Dél-Amerika geopolitikai érdekei az Antarktisszal kapcsolatosan című előadását. Számára több szempontból is fontos a szóban forgó esemény, hiszen szívügye, hogy Veszprém tudományos élete stabil lábakon álljon, és örül annak, hogy az előadások során a világ minden szeletéről áttekintést kaphatunk.

Az első előadó Ortutay Katalin volt, aki a Baszk kulturális örökség Saint Pierre et Miquelon szigetén címmel adott elő. Őt Kalmár Zoltán követte, aki a hatvanas évekbe kalauzolta vissza a közönséget, azon belül is Magyarország volt a kiindulópont, hogy végül eljussanak a Vatikán „kulisszáiba” egy olyan kérdés kapcsán, ami a hatvanas években világszerte foglalkoztatta az embereket. A hazánkban 1878-ban betiltott abortusz, és az ebből következő demográfiai hullámvölgytől egészen a gyes bevezetéséig alapos áttekintést kaptunk, míg végül a Vatikánig is „eljutottunk”.

A fogamzásgátlás megítélése az egyház egyik fő kérdésévé vált, a Vatikán állásfoglalása természetesen – akkor is – óriási hatással volt a világ katolikus népességére. A kor kényes kérdései között szerepelt tehát a születésszabályozás is, az emberek pedig igényt tartottak az egyház állásfoglalására. Nagy várakozás lett úrrá a tekintetben, hogy a pápa hogyan fog megszólalni a kérdésben. A világsajtó rendkívüli módon támadta a Vatikánt, hiszen egészen 1968-ig nem jelenik meg hivatalos vatikáni nyilatkozat ezügyben. Ekkor viszont megjelent a Humanae Vitae, amelyben a pápa a fogamzásgátlás mindennemű mesterséges módját elutasítja… Az előadás további részletei a következő Mediterrán Világ folyóiratban lesznek olvashatók, ahogy a konferencián felszólalók előadásai is publikálva lesznek.

Szabó Eszter

További cikkek

2022-ben visszatér a Sziget fesztivál
2022-ben visszatér a Sziget fesztivál
2022-ben visszatér a Sziget: a szervezők kedden bejelentették, hogy jövőre augusztus 10-től 15-ig várják a látogatókat az óbudai Hajógyári-szigetre.
Irodalmi ihletésű koncertek Veszprém történelmi romjánál
Irodalmi ihletésű koncertek Veszprém történelmi romjánál
Veszprém és a Balaton-felvidék egyedülállóan gazdag középkori örökséggel rendelkezik, hiszen a régió településeit járva lépten-nyomon kolostor-, templom-, kápolna- és várromokra bukkanunk. Ezeket a romokat tölti meg élettel és művészettel a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Romkoncert sorozata.
Legjobb pillanatok az idei Kabóciádéról
Legjobb pillanatok az idei Kabóciádéról
Hétvégén a Kolostorok és Kertek területén rendezték meg a veszprémi bábszínház hagyományos fesztiválját. Cikkünkben mutatjuk a legvidámabb pillanatokat a Kabóciádéról.
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
A balatonfüredi Horváth Esztert választották a 196. Anna-bál szépének szombat éjjel Balatonfüreden. Az első udvarhölgy a diósdi Nánási Dorottya, a második udvarhölgy pedig a szegedi Hadfi Zita lett.
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.