Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Civilizációs konfliktusok a Mediterráneumban

2019. december 7. 11:12
Az MTA-VEAB Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottsága, és a Mediterrán Világ társadalomtudományi folyóirat szerkesztősége pénteken tartotta tudományos tanácskozását.

A 18. Mediterrán Világ Symposium nevű konferencián összesen húsz előadó – négy szekcióra bontva – állt a pódiumra. A konferencia elnöke, Garaczi Imre – mintegy visszatekintve –  beszélt a műhely múltjáról, hiszen már huszonötéve járulnak hozzá Veszprém tudományos életéhez.

Hegedűs Barbara alpolgármester több ízben vett részt az eseményen, hiszen egyrészt hivatalosan is megnyitotta a konferenciát, délután pedig doktoranduszhallgatóként adta elő a Dél-Amerika geopolitikai érdekei az Antarktisszal kapcsolatosan című előadását. Számára több szempontból is fontos a szóban forgó esemény, hiszen szívügye, hogy Veszprém tudományos élete stabil lábakon álljon, és örül annak, hogy az előadások során a világ minden szeletéről áttekintést kaphatunk.

Az első előadó Ortutay Katalin volt, aki a Baszk kulturális örökség Saint Pierre et Miquelon szigetén címmel adott elő. Őt Kalmár Zoltán követte, aki a hatvanas évekbe kalauzolta vissza a közönséget, azon belül is Magyarország volt a kiindulópont, hogy végül eljussanak a Vatikán „kulisszáiba” egy olyan kérdés kapcsán, ami a hatvanas években világszerte foglalkoztatta az embereket. A hazánkban 1878-ban betiltott abortusz, és az ebből következő demográfiai hullámvölgytől egészen a gyes bevezetéséig alapos áttekintést kaptunk, míg végül a Vatikánig is „eljutottunk”.

A fogamzásgátlás megítélése az egyház egyik fő kérdésévé vált, a Vatikán állásfoglalása természetesen – akkor is – óriási hatással volt a világ katolikus népességére. A kor kényes kérdései között szerepelt tehát a születésszabályozás is, az emberek pedig igényt tartottak az egyház állásfoglalására. Nagy várakozás lett úrrá a tekintetben, hogy a pápa hogyan fog megszólalni a kérdésben. A világsajtó rendkívüli módon támadta a Vatikánt, hiszen egészen 1968-ig nem jelenik meg hivatalos vatikáni nyilatkozat ezügyben. Ekkor viszont megjelent a Humanae Vitae, amelyben a pápa a fogamzásgátlás mindennemű mesterséges módját elutasítja… Az előadás további részletei a következő Mediterrán Világ folyóiratban lesznek olvashatók, ahogy a konferencián felszólalók előadásai is publikálva lesznek.

Szabó Eszter
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. ma 9:34 Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze A hírről a színház is beszámolt, amiben az egész társulat gratulál Kőrösi Csabának. 2024. március 14. 22:25 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.