2021. június 21.
//
Alajos névnap

A békés gyermek arca Betlehemből

Meggyulladt a második gyertya is a városi adventi koszorún, de ami talán ennél is fontosabb, a Veszprémi Vár olyan arcát mutatja, amit mindig is elképzeltünk.

Szombat kora este immáron hagyományos jelleggel meggyújtották a második gyertyát is a Szentháromság téren felállított adventi koszorún.

Az ünnepi eseményen Hegedűs Barbara alpolgármester ünnepi gondolataiban kiemelte, hogy az adventi várakozást mi keresztényeknek a lelki feltöltődésre használjuk. Közel két évezrede ezek a hagyományok erősítik hitünket és összetartozásunkat a világban.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni azokról a keresztény testvéreinkről, akik a mai napig üldözöttként élnek a világban és nem tudják úgy megélni ezt a magasztos időszakot, ahogy mi itt Veszprémben.

Hegedűs Barbara arra kérte az ünneplőket, hogy próbálják úgy megélni az adventi várakozást és végül a karácsonyt, hogy az egy közös ünnep, szeretetben, békében mindannyiunk számára.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Nagy Károly kanonok is, aki kiemelte, hogy bár a világban számos háború dúl, a betlehemi kisgyermek arca a békét sugározza, amely békéért nekünk keresztényeknek kell dolgoznunk és elősegítenünk azt. Ha elég sokan vagyunk és mindannyian ennek a fényében cselekszünk, akkor ez a jóság kiterjed a társadalomra is és elősegíti a szeretet és béke megerősödését – zárta gondolatait.

A gyertyagyújtás ünnepi pillanatait Keller Márton, a Petőfi Színház fiatal színművészének karácsonyi éneke színesítette a téren.

Ezzel párhuzamosan népes embertömeg gyűlt össze a Várban a kézműves karácsonyi vásár faházai körül is és a színpad előtt is. Közben a Csikász Galériában a 30 éves Veszprémi Művész Céh kiállításmegnyitója zajlott, szintén számos érdeklődővel.

Ilyen miliőbe megérkezni a Várba valóban azt a hangulatot adja át, amit mindig is elképzeltünk és amit legkésőbb 2023-ra, az Európa Kulturális Főváros címig szeretnénk végleg meghonosítani Veszprémben. Úgy látszik, hogy jó úton haladunk efelé, és nem csak szervezett városi rendezvények miatt, hanem azért is, mert ezek a programok nem csak programfüzetben léteznek, hanem valóban hús-vér emberek töltik meg.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Egészségcentrum és cukrászda közösen alkottak meg új süteményeket
Egészségcentrum és cukrászda közösen alkottak meg új süteményeket
A veszprémi Vanderlich Egészségcentrum és a Schőnig Cukrászda és Kávéház együttműködéséből született meg négy új cukor- és gluténmentes édesség. A sütemények és fagylalt receptjeinek kidolgozásában és tesztelésében diabetikus szakemberek is részt vettek.
Öt vers, amit a Balaton ihletett
Öt vers, amit a Balaton ihletett
Van, aki direkt alkotni jött a Balaton partjára, mást csak egyszerűen megihlette a tó és a táj szépsége. Akárhogy is történt, a magyar tenger két évszázada kiapadhatatlan inspirációforrása a költőknek.
A filmnek Veszprémben van a helye!
A filmnek Veszprémben van a helye!
A magyar filmes tradíciók ápolásáról és a friss hazai alkotások bemutatásáról szól az első Magyar Mozgókép Fesztivál, amelynek Veszprém, valamint két Balaton-parti település, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont június 23-26 között. Itt az ideje felidézni azt is, hogy Veszprém és a térség már nem egyszer szolgált helyszínül valamely híres magyar film jeleneteinek!
Érezni és érteni a közönséget
Érezni és érteni a közönséget
Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a fővárosi és vidéki színházi közegben is szerzett már tapasztalatokat. Ezek különbségeiről, a kultúra menedzsmentjéről és a veszprémi közönségről is beszélgettünk, valamint arról a bizonyos küszöbről, amit átlépve megszűnik a félelem az emberben.
Mentha már festi a Halle 5. tűzfalát
Mentha már festi a Halle 5. tűzfalát
Elkezdődött a #westpremrural projekt megvalósítása, amelynek keretében a Hősök zenekar egyik frontembere, Mentha arra vállalkozik, hogy egy Veszprémre jellemző motívummal kifesti a Halle utca 5. szám alatti társasház tűzfalát.