2020. január 24. // Timót névnap

A békés gyermek arca Betlehemből

Meggyulladt a második gyertya is a városi adventi koszorún, de ami talán ennél is fontosabb, a Veszprémi Vár olyan arcát mutatja, amit mindig is elképzeltünk.

Szombat kora este immáron hagyományos jelleggel meggyújtották a második gyertyát is a Szentháromság téren felállított adventi koszorún.

Az ünnepi eseményen Hegedűs Barbara alpolgármester ünnepi gondolataiban kiemelte, hogy az adventi várakozást mi keresztényeknek a lelki feltöltődésre használjuk. Közel két évezrede ezek a hagyományok erősítik hitünket és összetartozásunkat a világban.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni azokról a keresztény testvéreinkről, akik a mai napig üldözöttként élnek a világban és nem tudják úgy megélni ezt a magasztos időszakot, ahogy mi itt Veszprémben.

Hegedűs Barbara arra kérte az ünneplőket, hogy próbálják úgy megélni az adventi várakozást és végül a karácsonyt, hogy az egy közös ünnep, szeretetben, békében mindannyiunk számára.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Nagy Károly kanonok is, aki kiemelte, hogy bár a világban számos háború dúl, a betlehemi kisgyermek arca a békét sugározza, amely békéért nekünk keresztényeknek kell dolgoznunk és elősegítenünk azt. Ha elég sokan vagyunk és mindannyian ennek a fényében cselekszünk, akkor ez a jóság kiterjed a társadalomra is és elősegíti a szeretet és béke megerősödését – zárta gondolatait.

A gyertyagyújtás ünnepi pillanatait Keller Márton, a Petőfi Színház fiatal színművészének karácsonyi éneke színesítette a téren.

Ezzel párhuzamosan népes embertömeg gyűlt össze a Várban a kézműves karácsonyi vásár faházai körül is és a színpad előtt is. Közben a Csikász Galériában a 30 éves Veszprémi Művész Céh kiállításmegnyitója zajlott, szintén számos érdeklődővel.

Ilyen miliőbe megérkezni a Várba valóban azt a hangulatot adja át, amit mindig is elképzeltünk és amit legkésőbb 2023-ra, az Európa Kulturális Főváros címig szeretnénk végleg meghonosítani Veszprémben. Úgy látszik, hogy jó úton haladunk efelé, és nem csak szervezett városi rendezvények miatt, hanem azért is, mert ezek a programok nem csak programfüzetben léteznek, hanem valóban hús-vér emberek töltik meg.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai
Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai
Hamarosan országszerte megkezdődnek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai. A 2011 óta működő intézmény elsődleges célja a hátrányos helyzetű fiatalok felkutatása.
Kincsek és elfeledett történetek a könyvtárból
Kincsek és elfeledett történetek a könyvtárból
Könyvtárba általában azért jár az ember, hogy az olvasás és az új könyvek iránti vágyát költséghatékony módon kielégíthesse. Ezek a helyek azonban ennél többet is tudnak: gyermekkori fantáziánkat kiélve, akár történelmi felfedezők is lehetünk itt.
Immáron minősített közművelés zajlik a lakótelepen
Immáron minősített közművelés zajlik a lakótelepen
Az egyik legrangosabb állami elismerést, a Minősített Közművelődési Intézmény Címet kapta meg az Agóra Veszprém Kulturális Központ Veszprém megyében elsőként. A címet Fekete Péter államtitkár és dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár adta át Neveda Amália igazgatónak a Magyar Kultúra Napján Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Bepillantás az NKA első 25 évébe
Bepillantás az NKA első 25 évébe
Szakmai előadások és kiállításmegnyitó szerepelt az első veszprémi közgyűjteményi nap programján a Veszprém Megyei Levéltárban.
Együttműködési megállapodást írt alá Balatonfüred és Veszprém
Együttműködési megállapodást írt alá Balatonfüred és Veszprém
Mostantól az idegenforgalom, a kultúra és az oktatás területén működik együtt a két város a 2023-as EKF program keretében.
2020. január 24. // Timót névnap