2020. augusztus 6. // Berta névnap

A város egyik legvidámabb és legerősebb közössége a Bárczié

A Bárczi készségfejlesztő és módszertani iskola diákjai év végi gálán mutatták be, hogy az alapkészségek elsajátításán túl mi mindenre képesek.

Idén is gálaműsorral zárta az évet a Bárczi Gusztáv Általános Iskola (hivatalos nevén: Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola) péntek este az Agóra nagytermében. A teltházas, kétórás műsorban az iskola tanulói és pedagógusai vettek részt, akik többek közt néptáncot, énekeket (például Dés László és Geszti Péter Mi vagyunk a Grund!-ját), zongoraműsort, színjátszást, cigánytáncot és mazsorettet adtak elő a tapsolásban lelkes közönségnek.

- A veszprémi kisegítő iskola tagozata az elsők között létesült az országban 1948 szeptemberében, azóta is nagy szeretet övezi őket-hangsúlyozta köszöntő beszédében Brányi Mária alpolgármester, aki az intézmény egy-egy mérföldkövét megemlítve emelte ki, hogy bár az iskola többször költözött és 1992-ben találta meg jelenlegi helyét a Batthyány utcai volt bölcsőde épületében, többször tudott végrehajtani fejlesztéseket. Az épület megújításán túl 1997-től szakiskolai előkészítés keretében készítik fel a tanulókat a munkába állásra és tanítanak életvezetéshez szükséges ismereteket. Ma 114 tanulójuk van, de az utazó oktatóknak köszönhetően 405 embert érnek el az itt folyó, szeretetteljes szakmai munka eredményeként-mondta.

Az 1997-es kinevezése óta az intézményt vezető Horváth Éva igazgató úgy fogalmazott: az iskolában írni és olvasni tanítják a tanulókat, tudományokkal ismertetik meg őket, valamint szakmát tanítanak, az évvégi gálán pedig azt mutatják be, hogy a készségek elsajátításán túl mi mindenre képesek.

Oktatói munkájuk egyik alappillére, hogy a gyerekeknek bátorságot adjanak, hogy megtalálják helyüket a világban és felfedezzék magukban a korábban nem ismert tulajdonságokat.

Az iskola összes pedagógusa hisz abban, hogy ez csak szeretetteljes értékrendek mentén lehetséges. „Sokszor mondják, hogy nehéz szakmai a miénk, de nem nehéz, hanem csodálatos, hisz az egyik legerősebb és legvidámabb közösség mi vagyunk a városban”- mondta.

Az est fővédnöke, Ovádi Péter országgyűlési képviselő volt, aki úgy fogalmazott, a Bárczi gálák számára is mindig egyfajta lelki feltöltődést jelentenek: „nem csak azért, mert jó ismerősök, barátok közé érkezem, hanem azért is, mert itt olyan emberek vesznek körül minden alkalommal, akiknek bár a mindennapjai nem mindig az átlagemberekre jellemző könnyű rutinokkal telnek el, mégis ilyenkor sugárzanak a boldogságtól, szeretettől és erőtől.”

Az itt dolgozó pedagógusokhoz szólva megköszönte, hogy a támogatják Veszprém azon lakóit, akik erre rászorulnak, „segítő kezet nyújtanak akkor, amikor mások végleg tanácstalanságba fulladnak.”

Az iskola rövid története

"A veszprémi kisegítő iskola tagozata az elsők között létesült, 1948 szeptemberében. Anyaintézménye a veszprémi várban lévő 2. számú fiúiskola volt. Az intézmény 1950-ben önállósodott, a Séd patak partján lévő Jókai utca 48. szám alatt, a Szt. László Iskola épületében kapott helyet. Egészen 1992-ig működött itt a veszprémi Kisegítő Iskola.

Az iskola 1950/51-ben lett önálló, hivatalosan a Veszprémi Állami Gyógypedagógiai Általános Iskola nevet kapta.
Az önállósodás után 4 csoportban és 4 osztályban kezdődött meg a diákok oktatása. Idővel egyre több tanulója lett az iskolának, maga után vonva a tantermek számának növekedését. Az 1970-es évekre a tanulók létszáma megháromszorozódott, a tanulócsoportok száma tízre emelkedett, a tantermek egyre zsúfoltabbak lettek.

Már ekkor felmerült egy új iskolaépület szükségessége, de ekkor még nem volt rá lehetőség. 1992-ben végre változás történt : új épületet kapott a Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Speciális Szakiskola. A Batthyány utcai volt bölcsőde épületét kapta meg. Az iskola 176 tanulója tizenöt tantermet, tornaszobát, műhelytermeket, könyvtárat és különböző speciális szobákat (logopédiai, konduktori, fejlesztő) vehetett birtokba.

Az azóta eltelt időszakban az iskola vezetése legfőbb feladatának tekintette az új iskola épületének megóvását, szépítését, fejlesztését, állagának megőrzését. Ezekben a feladatokban fontos szerepet kaptak a gyerekek is.

1997-ben új igazgatója lett az iskolának Horváth Éva személyében. Az új vezetésnek köszönhetően megújult a szakmai munka is az iskolában. Az 1997-es tanévtől az általános iskola 8 évfolyammal működött, ezt egy 4 évfolyamos speciális szakiskolai képzés követte. Ebből a 9. és 10. évfolyam szakiskola előkészítő, a 11. és 12. évfolyam szakképző jellegű, melynek célja a munkába álláshoz, valamint az életvezetéshez szükséges ismeretek megszerzése és elsajátítása.

2009/ 2010-es tanévben nagy esemény történt. A szeptembert már: Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézményként kezdte meg az iskola"- írja az iskola honlapja.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Csak azt hiszed, hogy gyerekes
Csak azt hiszed, hogy gyerekes
Színes gyerekrajzokra emlékeztető, falapocskákból és hulladékból készült állatkák, életképek, bogarak kitinpáncéljából összerakott szuperhős figurák, fehér nyuszi a galériában. Zámbó Attila és Szöllősi Géza képzőművészek alkotásait felületes megfigyeléssel könnyen lehetne gyerekeknek szóló művészetnek nevezni, de a látszat csal. A csopaki ZM&G Galériában jártunk.
Focipályával a gazdaság vérkeringéséért
Focipályával a gazdaság vérkeringéséért
Kedden kora este ünnepélyes körülmények között avattak fel egy műfüves focipályát a Jendrassik-Venesz Szakközépiskolában. Nagyon jó hír, hogy a harmincmilliós beruházásból mindösszesen hárommillió forintot kellett biztosítania városunknak. A fennmaradt összeget, huszonhétmillió forintot ugyanis a Magyar Labdarúgó-szövetség állta.
Három olvasmány a nyaraláshoz
Három olvasmány a nyaraláshoz
A régi nyarakat idéző lustálkodás, a fűben heverészés, a két csobbanás közötti zavartalan könyvolvasás is lehet élvezetes – mi több, ez az igazi dolce vita. Három izgalmas olvasmányt ajánlunk ehhez, amelyekkel másodlagosan még utazhatunk is egy kicsit.
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
Vannak olyan országok, amelyektől óva intenek, egy fiatal fotóriporter viszont nem riad meg ezektől, célja, hogy bemutassa az arab országokat és embereket közelebbről, valamint az ő kultúrájukat, mindennapjaikat. Közel-keleti élményekről, tapasztalatokról és kulisszatitkokról is beszélgettünk Hölvényi Kristóffal.
A kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad - lesz Utcazene, pontosabban utcazenész verseny
A kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad - lesz Utcazene, pontosabban utcazenész verseny
Mégsem maradunk utcazene nélkül, igaz nem a megszokott módon, és kevesebb fellépővel. A szervezők közleményét változtatás nélkül közöljük.
2020. augusztus 6. // Berta névnap