Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C

Egy éve tudtuk meg, hogy mi lesz öt év múlva

2019. december 14. 13:11 // Forrás: Veszprém-Balaton 2023
Szürke ködös péntek volt, estére vártuk a havat, de kit érdekelt akkor az időjárás, amikor négy óra magasságában jött a hír Budapestről: Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban Veszprém lesz! Eltelt egy év és az EKF stábjával visszatekintettük, hogy mi történt ez idő alatt.

A munka még javarészt a háttérben zajlik. A csapat meglátogatta Európa több városát, hogy közös projektekről egyeztessenek és tapasztalatokat gyűjtsenek 2023-ra. Így vitték el városunk és régiónk hírét Dublinba, Berlinbe, Plovdivba, Wroclawba, Krakkóba, Temesvárra, Fiuméba, Leeuwardenbe, Brüsszelbe, Materaba, Milton Keynesbe, Galway-be, Marseille-be és Linz-be is. Nem csak a veszprémiek utaztak, hanem Veszprémet is sokan látogatták meg. Finn, lengyel, észt, japán és szlovén delegációk érkeztek 2019-ben Veszprémbe a város és a Bakony-Balaton régió miatt.

A pillanat, amikor kihirdették a győztes pályázótA pillanat, amikor kihirdették a győztes pályázót

Megszervezték az első Civil Fórumot és a második veszprémi Design Hetet, amire brit, görög, olasz, spanyol és persze magyar építészek terveztek utcabútorokat és elkészült az EKF új arculata is. Jelen volt Veszprém 2023 az Utazás Kiállításon, a Bakony Expo-n és a Füred Gastro-n, de részt vállalt az Agóra - Filmek a falakon vetítésből és a Think Freedom kiállításból is, az Óváros téri korcsolyapálya pedig februárig várja a csúszkálni vágyókat.

Az idei Design Hét keretében a Haszkovón jelentek meg a nem mindennapi installációkAz idei Design Hét keretében a Haszkovón jelentek meg a nem mindennapi installációk

Fontos a tudásalapú fejlesztés és az emberek bevonása, ezért több mint 20 workshopot és fórumot szerveztek az EKF logója alatt, ahol közel 1000 résztvevő volt. Több mint 700 alkalommal jelent meg Veszprém 2023 a hazai és nemzetközi sajtóban, videóit pedig 240.000-szer nézték meg. Idén Veszprém bekerült az „Európa Kreatív Városai” hálózatba, az UNESCO-tól pedig megkapta a „Zene Városa” címet. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Lovassy László Gimnázium már másodszor lett az ország legjobb középiskolája.

Mindeközben a 20 fősre duzzadt EKF csapat azon dolgozik, hogy a nyertes pályázati anyagunkat programmá formálja. Olyan programmá, ami serkenti a kultúrafogyasztást, új egységet teremt Veszprém és a Bakony-Balaton régió között, illetve segíti azt a fenntartható fejlődésében.

A legújabb attrakció az Óváros téri korcsolyapályaA legújabb attrakció az Óváros téri korcsolyapálya

2020-ban is számos ötlet és terv vár megvalósításra. Ha csak az év elejét nézzük, Veszprém önkormányzatával karöltve folytatódik a Bakony-Balaton régió városainak bevonásával foglalkozó projekt, megnyit a Papírkutya, az EKF és egy lelkes, profi vendéglátós csapat Kultúrbisztrója, Veszprémbe költözik a Music Hungary Konferencia, jön egy újabb Pecha Kucha és a második Civil Fórum, de el fog készülni az EKF iroda és az új weboldal is.

Az EKF csapata köszöni a veszprémieknek és balatoniaknak, partnereinek, támogatóinak és kollégáinak az egész éves lelkesedést és munkát!

vehir.hu
további cikkek
Június 23-án ismét több ezren találkozhatunk a veszprémvölgyi terített asztaloknál! Június 23-án ismét több ezren találkozhatunk a veszprémvölgyi terített asztaloknál! Idén is jön a Hosszúasztal Piknik: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a tavalyi év sikere után idén is megszervezi Magyarország legnagyobb közösségi piknikjét. ma 11:37 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. tegnap 14:47 Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Lezárult a közönségszavazás a Pannon Várszínházban: a közönség Kárpáti Barbarát szavazta meg az évad legjobbjának, míg az előadások közül A lepkegyűjtő bizonyult a legjobbnak.   tegnap 11:04 Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi Mindszentkállán, a Jókai 7-ben múlt szombaton nyílt meg a CHERRY-PICKING című kiállítás, melyet Sárvári Zita, a Heart & Cherry Limited Editions projekt vezetője szervezett. A legnépszerűbb kortárs magyar képzőművészek munkáiból álló kiállítás lehetőséget biztosít a műtárgypiacra belépni kívánó új generációs gyűjtők számára is. tegnap 11:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.