Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Egy éve tudtuk meg, hogy mi lesz öt év múlva

2019. december 14. 13:11 // Forrás: Veszprém-Balaton 2023
Szürke ködös péntek volt, estére vártuk a havat, de kit érdekelt akkor az időjárás, amikor négy óra magasságában jött a hír Budapestről: Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban Veszprém lesz! Eltelt egy év és az EKF stábjával visszatekintettük, hogy mi történt ez idő alatt.

A munka még javarészt a háttérben zajlik. A csapat meglátogatta Európa több városát, hogy közös projektekről egyeztessenek és tapasztalatokat gyűjtsenek 2023-ra. Így vitték el városunk és régiónk hírét Dublinba, Berlinbe, Plovdivba, Wroclawba, Krakkóba, Temesvárra, Fiuméba, Leeuwardenbe, Brüsszelbe, Materaba, Milton Keynesbe, Galway-be, Marseille-be és Linz-be is. Nem csak a veszprémiek utaztak, hanem Veszprémet is sokan látogatták meg. Finn, lengyel, észt, japán és szlovén delegációk érkeztek 2019-ben Veszprémbe a város és a Bakony-Balaton régió miatt.

A pillanat, amikor kihirdették a győztes pályázótA pillanat, amikor kihirdették a győztes pályázót

Megszervezték az első Civil Fórumot és a második veszprémi Design Hetet, amire brit, görög, olasz, spanyol és persze magyar építészek terveztek utcabútorokat és elkészült az EKF új arculata is. Jelen volt Veszprém 2023 az Utazás Kiállításon, a Bakony Expo-n és a Füred Gastro-n, de részt vállalt az Agóra - Filmek a falakon vetítésből és a Think Freedom kiállításból is, az Óváros téri korcsolyapálya pedig februárig várja a csúszkálni vágyókat.

Az idei Design Hét keretében a Haszkovón jelentek meg a nem mindennapi installációkAz idei Design Hét keretében a Haszkovón jelentek meg a nem mindennapi installációk

Fontos a tudásalapú fejlesztés és az emberek bevonása, ezért több mint 20 workshopot és fórumot szerveztek az EKF logója alatt, ahol közel 1000 résztvevő volt. Több mint 700 alkalommal jelent meg Veszprém 2023 a hazai és nemzetközi sajtóban, videóit pedig 240.000-szer nézték meg. Idén Veszprém bekerült az „Európa Kreatív Városai” hálózatba, az UNESCO-tól pedig megkapta a „Zene Városa” címet. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Lovassy László Gimnázium már másodszor lett az ország legjobb középiskolája.

Mindeközben a 20 fősre duzzadt EKF csapat azon dolgozik, hogy a nyertes pályázati anyagunkat programmá formálja. Olyan programmá, ami serkenti a kultúrafogyasztást, új egységet teremt Veszprém és a Bakony-Balaton régió között, illetve segíti azt a fenntartható fejlődésében.

A legújabb attrakció az Óváros téri korcsolyapályaA legújabb attrakció az Óváros téri korcsolyapálya

2020-ban is számos ötlet és terv vár megvalósításra. Ha csak az év elejét nézzük, Veszprém önkormányzatával karöltve folytatódik a Bakony-Balaton régió városainak bevonásával foglalkozó projekt, megnyit a Papírkutya, az EKF és egy lelkes, profi vendéglátós csapat Kultúrbisztrója, Veszprémbe költözik a Music Hungary Konferencia, jön egy újabb Pecha Kucha és a második Civil Fórum, de el fog készülni az EKF iroda és az új weboldal is.

Az EKF csapata köszöni a veszprémieknek és balatoniaknak, partnereinek, támogatóinak és kollégáinak az egész éves lelkesedést és munkát!

vehir.hu
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.