Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy éve tudtuk meg, hogy mi lesz öt év múlva

2019. december 14. 13:11 // Forrás: Veszprém-Balaton 2023
Szürke ködös péntek volt, estére vártuk a havat, de kit érdekelt akkor az időjárás, amikor négy óra magasságában jött a hír Budapestről: Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban Veszprém lesz! Eltelt egy év és az EKF stábjával visszatekintettük, hogy mi történt ez idő alatt.

A munka még javarészt a háttérben zajlik. A csapat meglátogatta Európa több városát, hogy közös projektekről egyeztessenek és tapasztalatokat gyűjtsenek 2023-ra. Így vitték el városunk és régiónk hírét Dublinba, Berlinbe, Plovdivba, Wroclawba, Krakkóba, Temesvárra, Fiuméba, Leeuwardenbe, Brüsszelbe, Materaba, Milton Keynesbe, Galway-be, Marseille-be és Linz-be is. Nem csak a veszprémiek utaztak, hanem Veszprémet is sokan látogatták meg. Finn, lengyel, észt, japán és szlovén delegációk érkeztek 2019-ben Veszprémbe a város és a Bakony-Balaton régió miatt.

A pillanat, amikor kihirdették a győztes pályázótA pillanat, amikor kihirdették a győztes pályázót

Megszervezték az első Civil Fórumot és a második veszprémi Design Hetet, amire brit, görög, olasz, spanyol és persze magyar építészek terveztek utcabútorokat és elkészült az EKF új arculata is. Jelen volt Veszprém 2023 az Utazás Kiállításon, a Bakony Expo-n és a Füred Gastro-n, de részt vállalt az Agóra - Filmek a falakon vetítésből és a Think Freedom kiállításból is, az Óváros téri korcsolyapálya pedig februárig várja a csúszkálni vágyókat.

Az idei Design Hét keretében a Haszkovón jelentek meg a nem mindennapi installációkAz idei Design Hét keretében a Haszkovón jelentek meg a nem mindennapi installációk

Fontos a tudásalapú fejlesztés és az emberek bevonása, ezért több mint 20 workshopot és fórumot szerveztek az EKF logója alatt, ahol közel 1000 résztvevő volt. Több mint 700 alkalommal jelent meg Veszprém 2023 a hazai és nemzetközi sajtóban, videóit pedig 240.000-szer nézték meg. Idén Veszprém bekerült az „Európa Kreatív Városai” hálózatba, az UNESCO-tól pedig megkapta a „Zene Városa” címet. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Lovassy László Gimnázium már másodszor lett az ország legjobb középiskolája.

Mindeközben a 20 fősre duzzadt EKF csapat azon dolgozik, hogy a nyertes pályázati anyagunkat programmá formálja. Olyan programmá, ami serkenti a kultúrafogyasztást, új egységet teremt Veszprém és a Bakony-Balaton régió között, illetve segíti azt a fenntartható fejlődésében.

A legújabb attrakció az Óváros téri korcsolyapályaA legújabb attrakció az Óváros téri korcsolyapálya

2020-ban is számos ötlet és terv vár megvalósításra. Ha csak az év elejét nézzük, Veszprém önkormányzatával karöltve folytatódik a Bakony-Balaton régió városainak bevonásával foglalkozó projekt, megnyit a Papírkutya, az EKF és egy lelkes, profi vendéglátós csapat Kultúrbisztrója, Veszprémbe költözik a Music Hungary Konferencia, jön egy újabb Pecha Kucha és a második Civil Fórum, de el fog készülni az EKF iroda és az új weboldal is.

Az EKF csapata köszöni a veszprémieknek és balatoniaknak, partnereinek, támogatóinak és kollégáinak az egész éves lelkesedést és munkát!

vehir.hu
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. tegnap 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.