2020. augusztus 10. // Lörinc névnap

A jókívánságok és a remény szellemében indították útjára a 2020-as esztendőt

Hagyományos újévköszöntő ünnepségén engedte útjára a 2020-as esztendőt Veszprém város és a Pannon Egyetem szombaton. A rendezvényen Udvardy György veszprémi érsek a jókívánságok fontosságáról beszélt.

Régi hagyomány, hogy a város és a Pannon Egyetem január első hétvégéjén közös rendezésű újévköszöntő ünnepséget tart az egyetem aulájában. Ez az illusztris esemény az, ahol a város közéletének, kulturális szegmensének, valamint a különböző intézményeknek és egyházaknak a vezetői a Pannon Egyetem elöljáróival közösen köszöntik az új esztendőt és együtt indítják el a kitűzött célok megvalósítását.

Az egyetem aulájában összegyűlt népes közönsége előtt ezúttal Udvardy György, augusztusban beiktatott érsek beszélt.

Az érsek ünnepi beszédében kiemelte az olyan egyszerű és világi köszöntések fontosságát és mögöttes tartalmát, mint amilyen az ilyenkor gyakran elhangzó „boldog újévet” kifejezés.

Amikor jót kívánunk egymásnak, abban benne van az, hogy feltételezzük, hogy ez a jó jelen van a világunkban és ez elérhető, megismerhető. Ez a felismerés pedig kötelez minket, hogy törekedjünk ennek a jónak a megteremtésére

- fogalmazott.

Kiemelte, hogy amikor a ránk bízott emberek boldogságán fáradozunk, az összekapcsolódik a saját boldogságunkkal, így működnek a közösségek.

A jókívánságok egyfajta bizalomról is árulkodnak. Bízunk abban, hogy lesz jövőnk, hogy ez a jövő általunk is alakítható, és bízunk abban, hogy jó az igazsághoz, a jóhoz ragaszkodnunk, és hogy érdemes ezért erőfeszítéseket tennünk. Ha pedig elgyengülünk, akkor lesz, aki segítséget nyújt nekünk.

Az ünnepség további részében Hajas Szilárd fuvolaművész, Meh Oxana zongorakíséretében adták elő Bach h-moll szvit című művét.

Végül szintén hagyományos jelleggel Porga Gyula polgármester, Udvardy György érsek, dr. Gelencsér András az egyetem rektora és Csillag Zsolt kancellár közösen emelték poharukat és kívántak boldog új esztendőt minden veszpréminek.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Vasárnapra újabb 43 embernél mutatták ki a koronavírus megbetegedést Magyarországon, Veszprém megyében pedig 11 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a vírus kirobbanása óta 108 ilyen esetről tudunk. Jó hír, hogy nincs újabb elhunyt.
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
A helyiek csak Kis-Moszkvának nevezték, valójában a ma is ismert legpusztítóbb erejű fegyvereket tárolták Veszprém tőszomszédságában az erdő mélyén a szocialista rendszerben. Így voltunk stratégiailag fontos pont és célpont egyszerre.
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Kezdődik a parlagfűszezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a Facebook-oldalán.
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
Ariel, Ficánka, Sebastian – bizonyára ismerősen csengnek a nevek. Esetünkben azonban nem a Kis Hableányról, hanem egy igaz történetről lesz szó. A veszprémi születésű Eszes Fanni ugyanis az első magyar sellőlány, aki nem mellesleg már világversenyen is képviselte hazánkat.
2020. augusztus 10. // Lörinc névnap