2020. július 9. // Lukrécia névnap

Újévi derékbőség-mérés és centizgetés az állatkertben

Januárban mindenki számot vet: mennyit gyarapodtunk az elmúlt évben, hány lyukkal kell lazábbra venni a nadrágszíjat… Nincs ez másként a Veszprémi Állatkertben sem.

A hónap végéig a zoo mintegy 600 lakója is átesik az év eleji leltározáson, hogy gondozóik felmérjék fejlődésük aktuális állapotát.

Az adatok összegyűjtésére persze nem azért van szükség, hogy kielégítsék kíváncsiságukat a dolgozók. Az állatkertek feladata igen sokrétű, a szórakoztatáson túl az egyes fajok, a természet védelmét is szolgálják az intézmények, valamint akár komoly kutató tevékenységet is végeznek.

Utóbbinak része az is, hogy minél több adatot gyűjtsenek össze az egyes állatokról, amelyeket aztán egy nemzetközi rendszerbe feltöltve a külföldi kollégákkal meg lehet vitatni, következtetéseket lehet levonni belőle a fajokra vonatkozólag. De helyi szinten is legalább ilyen fontos ez a visszajelzés: az állatok súlygyarapodásából, magasság vagy testhossz növekedéséből – vagy éppen az elmaradásából – az ápolók, orvosok is meg tudják állapítani, jól érzi-e magát a bőrében a zoo egy-egy lakója, megfelelő-e az ellátás, a takarmányozás, vagy esetleg finomhangolni kell a rendszert.

Éppen ezért a héten a Veszprémi Állatkert gondozói is nekiláttak a szokásos év eleji leltározásnak, csütörtökön pedig a sajtó képviselői is bepillanthattak a munkálatok kulisszái mögé. Ami nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Hiszen itt nem a polcon porosodó kartotékokról és eszközökről beszélünk, hanem eleven állatokról, akik olykor épp ugyanolyan szégyenlősek tudnak lenni, mint mi, emberek, ha be kell vallaniuk, mennyit „szedtek fel” tavaly óta. Pedig a növekedés esetükben általában mindig jót jelent.

Persze erre is megvannak a trükkök. Az állatkert lakói az elmúlt két hétben folyamatosan gyakoroltak, minden nap egy-egy játékos tréningen vettek részt – természetesen finom falatok bevonásával –, hogy mire eljön a leltár ideje, már rutinosan álljanak oda a mérőszalag mellé vagy rá a mérlegre.

Az állatkert és egyben a bolygó legmagasabb lakóit, a zsiráfokat például almaszeletekkel csalogatták az ötméteres léc mellé, ahol hamar kiderült, a 180 centivel született Zuri hat év alatt teljes két métert növekedett, míg a hamarosan nyolcadik születésnapját ünneplő Ganzi egy év alatt 20 centivel. A 12 éves Kibo 4,8 méteres magassága ugyan változatlan maradt, két szarva három centit nőtt.

A banánszeletekkel való hívogatás a katták népes családjánál is bevált: a vidám kis állatok marokházi Katalin vezetőápolóval közösen álltak mérlegre, hogy egy egyszerű kivonás után az ő súlygyarapodásuk is nyomon követhető legyen. Hasonló módszerrel állt mérlegre a sarkantyús teknős is, igaz, a közel 70 kilós szépség méredzkedése már kétemberes feladat volt. A derékbőség-mérésen az óriásteknős páncélja hosszában 84 cm-t, míg keresztben 83 cm-t eredményezett.

A csütörtöki leltáron részt vett egy királypiton, egy madagaszkári bütyköscsótány és egy pápaszemes pingvin is, aki egyenesen Török László igazgatóval állt mérlegre, bár szemérmes csipkelődése láttán úgy tűnik, kicsit zavarta, hogy ekkora reflektorfényben kell bevallania, hogy 2020-ra már négy kiló lett.

Január végéig azonban nemcsak róla, de a zoo mind a 110 egyedéről elkészül a leltár, a növekedő tendencia pedig ez esetben remélhetőleg folytatódni fog.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Rögtön kettő Zsebibaba is érkezett állatkertbe
Rögtön kettő Zsebibaba is érkezett állatkertbe
Két benett kengurukölyökkel gyarapodott a Veszprémi Állatkert, akiket egyelőre még csak az anyjuk erszényében lehet meglátni, ha éppen kidugják a fejüket.
Meghalt Ennio Morricone
Meghalt Ennio Morricone
91 évesen elhunyt az Oscar-díjas zeneszerző, Ennio Morricone.
Nézz, nézz a csillagos ég felé!
Nézz, nézz a csillagos ég felé!
A zavartalan nyári éjszakák egyik legkedvesebb elfoglaltsága az égbolt fürkészése hullócsillagok, különös bolygóállások után kutatva. Látványos égi jelenségek a közeljövőben is várnak ránk, de vajon mibe érdemes befektetni, ha több titkát is szeretnénk felfedezni az univerzumnak és hol vannak a legjobb megfigyelőpontok? Szabó Róbert csopaki csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója adott nekünk útmutatást.
Végre Veszprémben is lehet kertmozizni
Végre Veszprémben is lehet kertmozizni
Nem egy új vállalkozás, inkább néhány lelkes fiatal megvalósult álma, az Ifjúsági Ház kertjében kéthetente jelentkező filmklub viszont végre lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen a Balatonig utazni, ha kertmozizni szeretnénk.
Merre halad a világ?
Merre halad a világ?
Erősödő online tér, okos megoldások, átalakuló média: a jövőnket tényleg az algoritmusok fogják alakítani vagy az offline még nyerhet teret? Ezt kutatja a Veszprém Portré legújabb száma.
2020. július 9. // Lukrécia névnap