Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Újévi derékbőség-mérés és centizgetés az állatkertben

2020. január 16. 17:23
Januárban mindenki számot vet: mennyit gyarapodtunk az elmúlt évben, hány lyukkal kell lazábbra venni a nadrágszíjat… Nincs ez másként a Veszprémi Állatkertben sem.

A hónap végéig a zoo mintegy 600 lakója is átesik az év eleji leltározáson, hogy gondozóik felmérjék fejlődésük aktuális állapotát.

Az adatok összegyűjtésére persze nem azért van szükség, hogy kielégítsék kíváncsiságukat a dolgozók. Az állatkertek feladata igen sokrétű, a szórakoztatáson túl az egyes fajok, a természet védelmét is szolgálják az intézmények, valamint akár komoly kutató tevékenységet is végeznek.

Utóbbinak része az is, hogy minél több adatot gyűjtsenek össze az egyes állatokról, amelyeket aztán egy nemzetközi rendszerbe feltöltve a külföldi kollégákkal meg lehet vitatni, következtetéseket lehet levonni belőle a fajokra vonatkozólag. De helyi szinten is legalább ilyen fontos ez a visszajelzés: az állatok súlygyarapodásából, magasság vagy testhossz növekedéséből – vagy éppen az elmaradásából – az ápolók, orvosok is meg tudják állapítani, jól érzi-e magát a bőrében a zoo egy-egy lakója, megfelelő-e az ellátás, a takarmányozás, vagy esetleg finomhangolni kell a rendszert.

Éppen ezért a héten a Veszprémi Állatkert gondozói is nekiláttak a szokásos év eleji leltározásnak, csütörtökön pedig a sajtó képviselői is bepillanthattak a munkálatok kulisszái mögé. Ami nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Hiszen itt nem a polcon porosodó kartotékokról és eszközökről beszélünk, hanem eleven állatokról, akik olykor épp ugyanolyan szégyenlősek tudnak lenni, mint mi, emberek, ha be kell vallaniuk, mennyit „szedtek fel” tavaly óta. Pedig a növekedés esetükben általában mindig jót jelent.

Persze erre is megvannak a trükkök. Az állatkert lakói az elmúlt két hétben folyamatosan gyakoroltak, minden nap egy-egy játékos tréningen vettek részt – természetesen finom falatok bevonásával –, hogy mire eljön a leltár ideje, már rutinosan álljanak oda a mérőszalag mellé vagy rá a mérlegre.

Az állatkert és egyben a bolygó legmagasabb lakóit, a zsiráfokat például almaszeletekkel csalogatták az ötméteres léc mellé, ahol hamar kiderült, a 180 centivel született Zuri hat év alatt teljes két métert növekedett, míg a hamarosan nyolcadik születésnapját ünneplő Ganzi egy év alatt 20 centivel. A 12 éves Kibo 4,8 méteres magassága ugyan változatlan maradt, két szarva három centit nőtt.

A banánszeletekkel való hívogatás a katták népes családjánál is bevált: a vidám kis állatok marokházi Katalin vezetőápolóval közösen álltak mérlegre, hogy egy egyszerű kivonás után az ő súlygyarapodásuk is nyomon követhető legyen. Hasonló módszerrel állt mérlegre a sarkantyús teknős is, igaz, a közel 70 kilós szépség méredzkedése már kétemberes feladat volt. A derékbőség-mérésen az óriásteknős páncélja hosszában 84 cm-t, míg keresztben 83 cm-t eredményezett.

A csütörtöki leltáron részt vett egy királypiton, egy madagaszkári bütyköscsótány és egy pápaszemes pingvin is, aki egyenesen Török László igazgatóval állt mérlegre, bár szemérmes csipkelődése láttán úgy tűnik, kicsit zavarta, hogy ekkora reflektorfényben kell bevallania, hogy 2020-ra már négy kiló lett.

Január végéig azonban nemcsak róla, de a zoo mind a 110 egyedéről elkészül a leltár, a növekedő tendencia pedig ez esetben remélhetőleg folytatódni fog.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Megannyi állati és húsvéti élménnyel várja látogatóit a Veszprémi Állatkert az ünnepi hosszú hétvége minden napján. Veszprémi Állatkert Megannyi állati és húsvéti élménnyel várja látogatóit a Veszprémi Állatkert az ünnepi hosszú hétvége minden napján. A húsvéti hangulat garantált a Gulya-dombi bejáratnál strucctojásokkal díszített rendhagyó tojásfával. ma 2:55 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Ismét strucctojásfát díszítettek az állatkertben Ismét strucctojásfát díszítettek az állatkertben A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva idén is strucctojással díszített fa várja az állatkert látogatóit a Gulya-dombi bejáratnál az ünnepi hosszú hétvégén. 2024. március 27. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.