2020. augusztus 7. // Ibolya névnap

Ötven kilométert menetelnek a doni hősök tiszteletére

Szombaton fejezi be pénteken kezdődött emlékmenetét a nemzetközi Bakony menetszázad.

Január 16. és február 10. között összesen 11 menetszázad teljesít emlékmeneteket a Don-kanyarban elesett katonák tiszteletére az ország különböző pontjain.

A Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete húszadik alkalommal szervezte meg idén a túrát, melyen a 4. Radarezred és a 3. sz. Toborzó és érdekvédelmi központ aktív katonáiból, a felső-bajorországi katonákból, a litván tartalékosokból, a majsai huszárbandériumból, a várpalotai Faller kadétjaiból, a Báró Wesselényi Miklós iskola és a papkeszi Bocskai iskola diákjaiból álló 65 fős nemzetközi Bakony menetszázad 50 kilométeres gyalogtúrával vesz részt.

A  Bakony menetszázad kétnapos menetelését péntek reggel a Vámosi úti temetőben kezdte. Az induláson a menetzászlót adományozó Veszprém város képviseletében Brányi Mária vett részt. Ovádi Péter országgyűlési képviselő a nemesvámosig tartó szakaszon tartott az emlékmenettel.

Az túra minden helyszínén megemlékeznek, a Vámos úti temetőben a magyar, német és szovjet katonák emlékhelyeinél helyeztek el koszorúkat. A kétnapos, főleg erdei utakon haladó Veszprémet, Nemesvámost, Csopakot, Balatonalmádit, Balatonfüredet és Balatonfüzfőt érintő 50 km-es gyalogtúra szombaton koraeste ér véget a balatonfűzfői Jézus Szíve plébániatemplomban tartott szentmisével és megemlékezéssel.

Az országos program február 10-én a nyírbátori hősi emlékműnél ér véget.

A második magyar hadsereget 1942-ben a keleti frontra vezényelték, ahol 1943 januárjában az ellentámadást indító szovjet csapatok megsemmisítő csapást mértek rájuk. A Don-kanyarban a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül lehetetlen helyzetbe kerültek a magyar katonák, akik ezrével vesztek oda a -40 fokos orosz télben, vagy estek orosz hadifogságba. Több mint százezren soha többé nem kerültek elő.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Porga: Veszprém intézményeiben nem merült fel fertőzés gyanúja
Porga: Veszprém intézményeiben nem merült fel fertőzés gyanúja
Az elmúlt pár napban megnövekedett Veszprém megyében a koronavírusos fertőzések száma. Az aggasztó adatok kapcsán Porga Gyula polgármester közösségi oldalán keresztül szólt a veszprémiekhez.
Soron kívül vizsgálja át az összes járművét a V-Busz
Soron kívül vizsgálja át az összes járművét a V-Busz
A tegnapi tűzeset kapcsán a társaság közleményben jelezte, hogy belső vizsgálatot rendelt el, valamint soron kívül átvizsgálják az összes járművet.
Gulyás: nem zárható ki, hogy szigorítanak az intézkedéseken
Gulyás: nem zárható ki, hogy szigorítanak az intézkedéseken
Bár Magyarországon napról napra csökken a koronavírus-esetszám, a környező országok többségére ez nem igaz, ezért nem zárható ki, hogy a kormány az operatív törzs tanácsára szigorításokat vezet be, akár a következő napokban - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón.
Hét új tűzoltó kezdte meg szolgálatát Veszprém megyében
Hét új tűzoltó kezdte meg szolgálatát Veszprém megyében
A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tanévzáró ünnepségét tartották július 31-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtt. A végzett hallgatók az országos katasztrófavédelmi főigazgató, helyettesei és a megyei katasztrófavédelmi igazgatók, valamint az oktatási intézmények vezetői, képviselői előtt tették le esküjüket.
Egy gyermek sem távozott üres kézzel
Egy gyermek sem távozott üres kézzel
A Magyar Labdarúgó-szövetség Veszprém megyei igazgatósága több mint ötven ajándékcsomagot osztott ki szerdán este a "Szeretem a focit"-rajzpályázat keretében rendezett, az Erdész utcai sportkomplexumban tartott eredményhirdetésen.
2020. augusztus 7. // Ibolya névnap