2020. május 27. // Hella névnap

Béremelést sürget a szociális szférában az LMP

Magasabb bérekre van szükség a szociális szférában és a közművelődésben dolgozók számára – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc és Ungár Péter.

– Az állami alkalmazottak bére drámaian le van maradva a piaci szférához képest – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Ungár Péter, a Lehet Más a Politika parlamenti képviselője Veszprémben. A politikus kifejtette: a jelenlegi fizetések mellett lehetetlen új munkavállalókat találni a szektorba – a területről mintegy 15 ezer ember hiányzik. Hozzátette: a szociális szférában dolgozó kilencvenezer munkavállalóból hetvenezer nem keres többet a garantált bérminimumnál, az átlag diplomás nettó fizetés a 200 ezer forintot sem haladja meg.

Ungár szerint a pályát sokan hagyják el a rossz fizetések miatt, és ez ellátási nehézségeket is okoz, különösen az idősgondozásban alakultak ki 2-3 éves várólisták. A politikus úgy gondolja, kollektív szerződések bevezetésére, végzettség alapú egészségügyi bértáblára lenne szükség. Mindez éves szinten 50 milliárd forint plusz kiadást jelentene a központi költségvetésnek, ami államháztartási szinten mérve nem egy jelentős átcsoportosítás.

Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati képviselője megjegyezte, Veszprémben hiány van óvodapedagógusokból is, a helyzet kezelésére jó eszköz lehetne, ha számukra szolgálati lakást biztosítana az önkormányzat. A politikus megemlítette, hogy a szociális szféra mellett a közgyűjtemények és közművelődés területén dolgozók fizetése is méltatlanul alacsony. Éppen ezért a képviselő a csütörtöki közgyűlésen napirend előtt arra kérte a polgármestert, hogy lobbizzon a kormánynál ezen munkavállalók bérének emeléséért.

 

Söge
Domján Attila

További cikkek

Változik a forgalmi rend a 8-as főúton Veszprémben
Változik a forgalmi rend a 8-as főúton Veszprémben
Május 4-től július végéig lezárják a 8. sz. főút Körmend felé vezető oldalán a külső sávot.
Tabletekkel támogatták az egészségügyi dolgozókat
Tabletekkel támogatták az egészségügyi dolgozókat
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezete az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületével kötött megállapodás értelmében 1000 darab táblagépet adományozott azoknak az egészségügyi szakdolgozóknak, akik a koronavírus járványban segítettek és családjukban távoktatásban tanuló, de korszerű informatikai eszközzel nem rendelkező gyermekeket nevelnek.
Szijjártó: éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára
Szijjártó: éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára
Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára - erősítette meg újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Kolozsváron, a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján kedden.
Veganeeta: nem presszionál, lehetőséget kínál
A Veganeeta Home-ra általában első környékbeli vegán étteremként szokás tekinteni, pedig jóval több annál: koncepció, mely a jövőre és a környezetre fókuszál. Az Ecoport magazin cikke.
Jövőre 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Jövőre 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a 2021-es költségvetés tervezetét.
2020. május 27. // Hella névnap