2022. augusztus 9.
//
Emőd névnap

Tíz év alatt harmadával nőtt a bölcsődei férőhelyek száma megyénkben

A bölcsődefejlesztésekről és a Családvédelmi Akciótervről tartottak tájékoztatót a Megyeházán szerdán.

– Veszprém megye gyerek- és családbarát megye, az itt élőkkel hisszük és valljuk, hogy kevés hely van az országban, ahol olyan minőségi gyerekkort és kiváló oktatást lehetne biztosítani, mint itt – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Takács Szabolcs kormánymegbízott azt a tájékoztató rendezvényt, amely során az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Veszprém Megyei Kormányhivatal szakemberei vázolták fel a Családvédelmi Akcióterv egyes intézkedéseit az érdeklődőknek.

Takács a helyi viszonyok ismertetésekor további pozitív észrevételeket is tett: mint mondta, oktatási intézményeink innovatívak, a városvezetők és országgyűlési képviselők munkájának köszönhetően folyamatos fejlődésnek vagyunk tanúi Veszprém megyében. Megjegyezte: a Kormányablakokban, ügyfélterekben is igyekeznek segíteni a kisgyerekes szülőknek gyerekváró sarkok, pelenkázó lehetőségek kialakításával.

Dr. Erőssné dr. Nacsa Olga, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Gyermekügyi Főosztály osztályvezetője rámutatott: a  kormány célja a demográfiai válság megállítása, a leendő szülők ösztönzése, hogy minél fiatalabb korban vállalják első gyermeküket. Ebben a bölcsőde azért különösen fontos, hogy meg tudják teremteni a család és a munkahely egyensúlyát, ne kelljen választani a gyerekvállalás és karrier között. 

Az osztályvezető ismertette az elmúlt tíz év eredményeit is: 2010 óta megduplázódott azon települések száma az országban, ahol bölcsődei ellátás működik, és a következő két évben további húszezerrel növelnék a férőhelyek számát, a jelenlegi 51 ezerről hetvenezerre. Veszprém megyében a 2010-es 1210 férőhelyet mára 1663-ra bővítették.

A délután további részében a nagyszülői GYED-ről adott tájékoztatást Kottáné dr. Baranyi Mária Erzsébet, az EMMI Családügyi Támogatási Főosztályának vezetője, majd a bölcsődék működési engedélyének kiadásáról Baunok-Horváth Julianna, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának szociális szakügyintézője beszélt. A program zárásaként Bakos György tűzoltó alezredes az új tűzvédelmi szabályzatot ismertette. 

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
HATÁSTALANÍTOTTÁK A VESZPRÉMBEN TALÁLT BOMBÁT – MEGSZŰNTEK A KORLÁTOZÁSOK
A lakosság visszatérhet otthonába, az üzemeltetők és a szolgáltatók folytathatják tevékenységüket.
Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában
Vízrágta üregek – kirándulások a hegyek gyomrában
A Bakony és a Balaton-felvidék barlangjai között találunk kicsit és nagyot – buszmegálló méretűt, amit átjár a napfény, és negyven méter mélyet is, ahol a járatot feltáró barlangkutatókon kívül még senki nem járt. Van olyan, amit kényelmesen meglátogathatunk utcai öltözetben, és van, amelyikben hason csúszva juthatunk csak keresztül a szűk járatokon. Közös ezekben a helyekben az, hogy fokozott óvatosságra van szükség, amikor felkeressük őket!
Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
A nyugalmazott érsek vasárnap délután mutatta be búcsúmiséjét a Károly-templomban a hívek előtt.
Ma kiürül a belváros, az egyetemnél tűzszerészek dolgoznak
Ma kiürül a belváros, az egyetemnél tűzszerészek dolgoznak
Cikkünkben folyamatosan követjük az eseményeket és mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a belváros kiürítéséről és az egyetemnél talált bomba hatástalanításáról.