2020. október 20.
//
Vendel névnap

Tíz év alatt harmadával nőtt a bölcsődei férőhelyek száma megyénkben

A bölcsődefejlesztésekről és a Családvédelmi Akciótervről tartottak tájékoztatót a Megyeházán szerdán.

– Veszprém megye gyerek- és családbarát megye, az itt élőkkel hisszük és valljuk, hogy kevés hely van az országban, ahol olyan minőségi gyerekkort és kiváló oktatást lehetne biztosítani, mint itt – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Takács Szabolcs kormánymegbízott azt a tájékoztató rendezvényt, amely során az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Veszprém Megyei Kormányhivatal szakemberei vázolták fel a Családvédelmi Akcióterv egyes intézkedéseit az érdeklődőknek.

Takács a helyi viszonyok ismertetésekor további pozitív észrevételeket is tett: mint mondta, oktatási intézményeink innovatívak, a városvezetők és országgyűlési képviselők munkájának köszönhetően folyamatos fejlődésnek vagyunk tanúi Veszprém megyében. Megjegyezte: a Kormányablakokban, ügyfélterekben is igyekeznek segíteni a kisgyerekes szülőknek gyerekváró sarkok, pelenkázó lehetőségek kialakításával.

Dr. Erőssné dr. Nacsa Olga, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Gyermekügyi Főosztály osztályvezetője rámutatott: a  kormány célja a demográfiai válság megállítása, a leendő szülők ösztönzése, hogy minél fiatalabb korban vállalják első gyermeküket. Ebben a bölcsőde azért különösen fontos, hogy meg tudják teremteni a család és a munkahely egyensúlyát, ne kelljen választani a gyerekvállalás és karrier között. 

Az osztályvezető ismertette az elmúlt tíz év eredményeit is: 2010 óta megduplázódott azon települések száma az országban, ahol bölcsődei ellátás működik, és a következő két évben további húszezerrel növelnék a férőhelyek számát, a jelenlegi 51 ezerről hetvenezerre. Veszprém megyében a 2010-es 1210 férőhelyet mára 1663-ra bővítették.

A délután további részében a nagyszülői GYED-ről adott tájékoztatást Kottáné dr. Baranyi Mária Erzsébet, az EMMI Családügyi Támogatási Főosztályának vezetője, majd a bölcsődék működési engedélyének kiadásáról Baunok-Horváth Julianna, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának szociális szakügyintézője beszélt. A program zárásaként Bakos György tűzoltó alezredes az új tűzvédelmi szabályzatot ismertette. 

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Mind Nevada, mind Észak-Karolina úgynevezett csatatér- vagy ingadozó - vagyis nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksoló - államnak számít, noha Nevadában 2004 óta nem győzött republikánus, Észak-Karolinában 2008 óta pedig demokrata párti elnökjelölt.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Négy településen: Balatonfűzfőn, Balatonszepezden, Megyeren és Szigligeten tartottak időközi választásokat vasárnap.
Őszinte kommunikációval, figyelemmel kikerülhetők az online világ csapdái
Őszinte kommunikációval, figyelemmel kikerülhetők az online világ csapdái
A cyber tér veszélyeiről és egyben lehetőségeiről tartottak kétnapos konferenciát a Veszprém Agórában a hétvégén.
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Kiállítással egybekötött ünnepséggel emlékeztek meg Veszprém és az önkormányzatiság eddigi harminc évéről szombaton a Hangvillában, ahol egykori és a jelenlegi polgármester mondtak beszédet.