2020. augusztus 10. // Lörinc névnap

Az egyetemi évek véget értek, a tanulás nem

Csütörtökön délelőtt kézhez kaphatták a diplomájukat a Pannon Egyetem Mérnöki Karának végzős hallgatói. Az egyetemi éveket immár a hátuk mögött tudhatják a fiatalok, az (ön)képzés viszont folytatódik.

A diplomázókat dr. Gelencsér András rektor búcsúztatta, aki ünnepi beszédében elsősorban az alma mater erényeire, a magasan jegyzett kutatások számát, az oktatói kiválóságot emelte ki, mint az értékes diploma egyik zálogát. Mint mondta, abban, hogy a Pannon Egyetem nemzetközileg is jegyzett, az egy oktatóra jutó kutatások számát toronymagasan vezető intézmény és rendre előkelő helyen végez a HVG diploma rangsorában is, a Mérnöki Karnak is nagy szerepe van. A sikeres záróvizsgát tett hallgatók tehát egy értékes okmányt tartanak most kezükben, nagy tudásra tehettek szert, fontos azonban tudniuk, hogy ezen a területen gyorsan inflálódik a tudás: a műszaki, mérnöki tudományok folyamatosan fejlődnek, a szakmában maradásnak pedig nélkülözhetetlen feltétele a további képzés.

Dr. Bujtás Tibor, a Paksi Atomerőmű Zrt főosztályvezetője konkrét állás- és képzésajánlattal is szólt a fiatalokhoz, hangsúlyozva, mérnöknek lenni jó, a megszerzett tudást, a problémamegoldó képességeket pedig bizonyosan tudnák kamatoztatni az elkövetkező évek egyik legnagyobb beruházásának ígérkező Paks 2-nél. A Paks Akadémián pedig szakmérnöki képzésen is részt vehetnek, tovább javítva esélyeiket.

Annyi bizonyos, a most diplomát kapott friss mérnököknek a jól fizető állás megtalálása miatt nem nagyon kell aggódniuk. Dr. Németh Sándor, a kar dékánja elmondta, a Pannon Egyetemes diploma értékét a munkaerőpiac is visszajelezte, hiszen az itt végzettek az országos átlaghoz képest 50 ezer forinttal többet keresnek, bruttó 372 ezer forintot. A további képzés fontosságát ugyanakkor a dékán is kiemelte.

„Szent-györgyi Albert szavaival élve: „Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni. Hogy felébredjen a tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét. Megízlelje az alkotás izgalmát, s megtalálja a munkát, ami szeretni fog.” Úgy gondolom, a Mérnöki Kar hasonlóan viszonyul a hallgatóihoz. Megpróbáljuk rávezetni őket a szisztematikus és logikus gondolkodásra. Megpróbáljuk bevonni őket kutatási munkákba, ahol együtt keressük a megoldásokat, közösen élvezzük a sikeres munka gyümölcseit, és próbáljuk megfejteni a kutatásban szinte szükségszerűen előforduló tévutak okait, közösen tanulni belőlük és elkerülni azokat a későbbiekben. Csapatban dolgozunk, s közben tanulunk egymástól, inspiráljuk egymást. Diplomásaink tehát korszerű, a munkaadók által is elvárt elméleti és gyakorlati tudással indulnak útnak. Pénzügyi nyelven fogalmazva, kapnak tőlünk egy olyan induló tudásportfóliót, aminek a kamatoztatása már a saját feladatuk lesz” – fogalmazott a dékán.

dr. Kristóf Jánosdr. Kristóf János

A diplomaátadón azonban nem csak a Mérnöki Kar frissen végzett hallgatói kaptak még egy adag útravalót. A hagyományoknak megfelelően itt adták át a Polinszky-díjat, valamint a Pannónia Felsőoktatásért-díjat és a Professzor Emeritus címet is – előbbit dr. Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója, utóbbit dr. Kristóf János az Analitikai Kémia Intézeti Tanszék oktatója vehette át, valamint díjazták a kiemelkedő tudományos munkát végző hallgatót is.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Vasárnapra újabb 43 embernél mutatták ki a koronavírus megbetegedést Magyarországon, Veszprém megyében pedig 11 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a vírus kirobbanása óta 108 ilyen esetről tudunk. Jó hír, hogy nincs újabb elhunyt.
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
A helyiek csak Kis-Moszkvának nevezték, valójában a ma is ismert legpusztítóbb erejű fegyvereket tárolták Veszprém tőszomszédságában az erdő mélyén a szocialista rendszerben. Így voltunk stratégiailag fontos pont és célpont egyszerre.
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Pollenhelyzet - Kezdődik a parlagfűszezon
Kezdődik a parlagfűszezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a Facebook-oldalán.
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
Ariel, Ficánka, Sebastian – bizonyára ismerősen csengnek a nevek. Esetünkben azonban nem a Kis Hableányról, hanem egy igaz történetről lesz szó. A veszprémi születésű Eszes Fanni ugyanis az első magyar sellőlány, aki nem mellesleg már világversenyen is képviselte hazánkat.
2020. augusztus 10. // Lörinc névnap