2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

A környezetvédelem a költségvetés fókuszában

2020. február 14. 11:50
Megújuló energiaforrások fejlesztése, térségi kerékpárutak, közösségi közlekedés – a fenntarthatóság jegyében határozták meg az idei költségvetés számait.

A 2020-as veszprémi költségvetés főbb számait és célkitűzéseit ismertette pénteken Porga Gyula polgármester. Elmondta: az idei büdzsé fókuszában a fenntarthatóság áll. Ezen a téren nem most teszi meg az első lépéseit a város, már régóta a több évvel ezelőtt elfogadott klímastratégia mentén dolgoznak, ráadásul a közgyűlés tavaly egy zöldstratégiát is megszavazott a városi zöldterületek védelme és bővítése érdekében, ami szintén megjelenik az idei táblázatban.

A klímastratégia fő célkitűzései a károsanyag-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkentése, a megújuló energiaforrások arányának növelése. Ehhez mérten idén számos intézményt érintő energetikai megújítási program zajlik: fejlesztik a Március 15. úti uszodát és sportcsarnokot, a Módszertani és az Aprófalvi bölcsődéket és a Völgyikút idősek otthonát. 

Kiemelt figyelmet kap az úthálózat fejlesztése is: a felújítások mellett új útszakaszok építése is szerepel a tervek között. A Pápai út felújításával együtt átadják a forgalomnak a belső körgyűrű első dózsavárosi szakaszát a Kistó utcáig, és a remények szerint idén elkezdődhet a nyolcas út várost elkerülő szakaszának bővítése, illetve a 8-as és 82-es utakat összekötő új út építése. 

Elkezdődhet a déli elkerülő átépítéseElkezdődhet a déli elkerülő átépítése

A kerképárutak építésében idén elsősorban a térségi kapcsolatokra figyel az önkormányzat: a tervek szerint megkezdődik az építés Márkó-Bánd irányába, Gyulafirátóton (ez a szakasz a VERGA által Eplény felől épített erdei kerékpárúthoz kapcsolódik majd), és a Balaton felé is újabb kerékpáros irány nyílik meg, ha az alsó- és felsőörsi önkormányzatok projektje eléri Veszprém közigazgatási határát.

A polgármester a környezettudatossághoz kapcsolódóan megemlítette azt is, hogy a V-Busz korábbinál frissebb buszparkja érezhetően hatással volt a város levegőjére is: a mérések szerint az idei télen 27%-kal kisebb a szállópor koncentrációja, mint az ezt megelőző évben volt.

Kevésbé szennyezi a levegőt a V-BuszKevésbé szennyezi a levegőt a V-Busz

A 2020-as év nagy beruházásai között jelenleg is zajlik az új városi sportuszoda építése, és idén sorra kerülhet a tornászgyakorló megépítése a Stadionnál, a Csermák Antal Zeneiskola belső rekonstrukciója valamint a Petőfi Színház felújításának első üteme is.

Ami a számokat illeti: az idei évre tervezett bevétel 23,5 milliárd forint, a kiadás 37,7 milliárd – a különbséget az adja, hogy számos idén elköltendő forrás már a tavalyi évben megérkezett az önkormányzat számlájára. A polgármester megjegyezte, hogy a magas számok a kormány által biztosított támogatásnak köszönhetők.

Városi uszoda épül VeszprémbenVárosi uszoda épül Veszprémben

Az idén a teljes költségvetés 60 százalékát fordítják fejlesztésre, 40%-ot működésre. Az oktatás 2,9 milliárd, a szociális szféra és az egészségügy 2 milliárd, a közművelődés és kultúra 3,6 milliárd, a városüzemeltetés 2,7 milliárd, az igazgatás és az informatika 2,2 milliárd, míg a sport 991 millió forinttal szerepel a táblázatban.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.