2020. szeptember 22.
//
Móric névnap

A környezetvédelem a költségvetés fókuszában

2020. február 14. 12:50
Megújuló energiaforrások fejlesztése, térségi kerékpárutak, közösségi közlekedés – a fenntarthatóság jegyében határozták meg az idei költségvetés számait.

A 2020-as veszprémi költségvetés főbb számait és célkitűzéseit ismertette pénteken Porga Gyula polgármester. Elmondta: az idei büdzsé fókuszában a fenntarthatóság áll. Ezen a téren nem most teszi meg az első lépéseit a város, már régóta a több évvel ezelőtt elfogadott klímastratégia mentén dolgoznak, ráadásul a közgyűlés tavaly egy zöldstratégiát is megszavazott a városi zöldterületek védelme és bővítése érdekében, ami szintén megjelenik az idei táblázatban.

A klímastratégia fő célkitűzései a károsanyag-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkentése, a megújuló energiaforrások arányának növelése. Ehhez mérten idén számos intézményt érintő energetikai megújítási program zajlik: fejlesztik a Március 15. úti uszodát és sportcsarnokot, a Módszertani és az Aprófalvi bölcsődéket és a Völgyikút idősek otthonát. 

Kiemelt figyelmet kap az úthálózat fejlesztése is: a felújítások mellett új útszakaszok építése is szerepel a tervek között. A Pápai út felújításával együtt átadják a forgalomnak a belső körgyűrű első dózsavárosi szakaszát a Kistó utcáig, és a remények szerint idén elkezdődhet a nyolcas út várost elkerülő szakaszának bővítése, illetve a 8-as és 82-es utakat összekötő új út építése. 

Elkezdődhet a déli elkerülő átépítéseElkezdődhet a déli elkerülő átépítése

A kerképárutak építésében idén elsősorban a térségi kapcsolatokra figyel az önkormányzat: a tervek szerint megkezdődik az építés Márkó-Bánd irányába, Gyulafirátóton (ez a szakasz a VERGA által Eplény felől épített erdei kerékpárúthoz kapcsolódik majd), és a Balaton felé is újabb kerékpáros irány nyílik meg, ha az alsó- és felsőörsi önkormányzatok projektje eléri Veszprém közigazgatási határát.

A polgármester a környezettudatossághoz kapcsolódóan megemlítette azt is, hogy a V-Busz korábbinál frissebb buszparkja érezhetően hatással volt a város levegőjére is: a mérések szerint az idei télen 27%-kal kisebb a szállópor koncentrációja, mint az ezt megelőző évben volt.

Kevésbé szennyezi a levegőt a V-BuszKevésbé szennyezi a levegőt a V-Busz

A 2020-as év nagy beruházásai között jelenleg is zajlik az új városi sportuszoda építése, és idén sorra kerülhet a tornászgyakorló megépítése a Stadionnál, a Csermák Antal Zeneiskola belső rekonstrukciója valamint a Petőfi Színház felújításának első üteme is.

Ami a számokat illeti: az idei évre tervezett bevétel 23,5 milliárd forint, a kiadás 37,7 milliárd – a különbséget az adja, hogy számos idén elköltendő forrás már a tavalyi évben megérkezett az önkormányzat számlájára. A polgármester megjegyezte, hogy a magas számok a kormány által biztosított támogatásnak köszönhetők.

Városi uszoda épül VeszprémbenVárosi uszoda épül Veszprémben

Az idén a teljes költségvetés 60 százalékát fordítják fejlesztésre, 40%-ot működésre. Az oktatás 2,9 milliárd, a szociális szféra és az egészségügy 2 milliárd, a közművelődés és kultúra 3,6 milliárd, a városüzemeltetés 2,7 milliárd, az igazgatás és az informatika 2,2 milliárd, míg a sport 991 millió forinttal szerepel a táblázatban.

Söge

További cikkek

Egy hét alatt 172 percet késett a MÁV csak a maszkok miatt
Egy hét alatt 172 percet késett a MÁV csak a maszkok miatt
A maszkviselés szabályainak megsértése az elmúlt héten tíz esetben, összesen 172 perces vonatkésést okozott - közölte a MÁV-Start Zrt. kedden.
Mobilházakkal segíti a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet
Mobilházakkal segíti a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet
Mobilházakkal támogatja az Opus Global Nyrt. leányvállalata, a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet a járványügyi feladatok megoldásában - közölte a cég kedden az MTI-vel.
Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert
Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert
A Pannon Egyetem hazai kutatása szerint a többség összegyűjtené és visszaváltaná a PET palackokat is, ha az állam fizetne érte.
Orbán: felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal
Orbán: felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal
Most ősszel "felkészültebbek vagyunk" a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint tavasszal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament hétfői ülésén.
Herend, Bányatelep leromlott városi területének infrastrukturális rehabilitációja
Herend, Bányatelep leromlott városi területének infrastrukturális rehabilitációja
A TOP-4.3.1-15-VE1-2016-00002 azonosítószámú projekt keretében megvalósul Herend külterületén található 079/18 hrsz. D. és 079/19 hrsz. C. társasházi épület teljes külső felújítása, továbbá a társasházak víz és csatornaközműveinek városi hálózatra történő rákötése. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósul meg, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 150.786.921 Ft. A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021. február 28.