Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
-1°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
-1°C

A szélenergia kiaknázását és épületszigetelési programot sürget az LMP

2020. február 14. 15:29
A párt szerint előbbi környezetkímélőbb alternatívája lehetne az atomenergiának, míg utóbbi a fogyasztás csökkentésével járulna hozzá a bolygó védelméhez.

A két témát egy frissen, ma délután benyújtott törvényjavaslatban és egy népszavazási kérdésben taglalta az LMP, illetve Veszprémben sajtótájékoztatót is tartott róluk Szendefy Mária országos elnökségi tag, valamint Gerstmár Ferenc veszprémi önkormányzati képviselő.

Szendefy a szélenergia támogatását célzó népszavazási kezdeményezés kapcsán elmondta, bár a kormány azt kommunikálja, a paksi atomenergia biztonságos és zöld, a valóság mást mutat. A kiégett fűtőelemek még több ezer évig sugároznak, hiába helyezik el őket egy atomtemetőben, ráadásul egy ilyen beruházás évtizedekre eladósíthatja az országot. A szélenergia ellenben karbonsemleges, megbízható, tiszta és biztonságos megújuló energiaforrás, és annyira megfelelőek a Kárpát-medence adottságai, hogy érdemes legyen kiaknázni. Ehhez persze előbb változtatni kell a jelenlegi szabályozáson, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a szélerőművek telepítését.

A párt emellett népszavazást indítana egy olyan pénzügyi alap létrehozásáról is, amelyből évente legalább 100 ezer lakóingatlan épületenergetikai korszerűsítését lehetne megvalósítani, hiszen a környezetünk védelmének egyik leghatékonyabb módja a fogyasztás csökkentése lenne.

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő szerint mindkét téma releváns Veszprémben is. A szeles megyeszékhelyen, a város és a Bakony közötti sík területen ideális körülmények között lehetne telepíteni szélerőmű parkot, ami a befektető által fizetett iparűzési adó szempontjából is előnyös lenne Veszprémnek.

A képviselő többször szorgalmazta azt is, hogy az önkormányzat nyújtson támogatást a lakóépületek hőszigeteléséhez, hiszen azt a társasházak, magánszemélyek önerőből vagy hitelből nem nagyon tudják megoldani. A közgyűlés fideszes többsége azonban eddig leszavazta a javaslatot, és inkább a kormány lépésre vár. Gerstmár szerint ez hiba, várakozás helyett érdemes lenne már most elkülöníteni egy alapot erre a 2020-as költségvetésből.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Fényes pont Veszprém történelmében Fényes pont Veszprém történelmében A néma nőtüntetésre emlékezett szerdai rendezvényén a Veszprémi Nők Kerekasztala (VENŐKE) a megyei könyvtárban. tegnap 21:58 Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba A Pannon Egyetem és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma szorosabbra fűzte kapcsolatát azzal, hogy kiegészítették már meglévő megállapodásukat. amely eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába.  A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez.   2023. december 5. 18:01 Pedagógus béremelést jelentett be Pintér Pedagógus béremelést jelentett be Pintér A cél a gyermekek tudásszintjének növelése, hogy versenyképesek legyenek az Európai Unió területén - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti éves meghallgatásán. 2023. december 4. 17:30 Hogyan lázadhat egy jobboldali fiatal a konzervatív kormány mellett? Hogyan lázadhat egy jobboldali fiatal a konzervatív kormány mellett? Újabb veszprémi politikus neve jelent meg az országos politikában. Halmay Gábor, a Dózsaváros és a Jeruzsálemhegy egyik önkormányzati képviselője az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) ügyvezető alelnöke lett. Azt mondja, a konzervatív beállítottságú fiataloknak számos személyes támadással kell szembenézniük, de van egy nagy különbség liberális társaikhoz képes. Vajon mennyire trendi a fiatalok körében konzervatívnak lenni? Mi lesz a lázadó énjükkel ebben a politikai szervezetben? Ezekről is beszélgettünk. tegnap 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.