2020. május 31. // Angéla névnap

A szélenergia kiaknázását és épületszigetelési programot sürget az LMP

A párt szerint előbbi környezetkímélőbb alternatívája lehetne az atomenergiának, míg utóbbi a fogyasztás csökkentésével járulna hozzá a bolygó védelméhez.

A két témát egy frissen, ma délután benyújtott törvényjavaslatban és egy népszavazási kérdésben taglalta az LMP, illetve Veszprémben sajtótájékoztatót is tartott róluk Szendefy Mária országos elnökségi tag, valamint Gerstmár Ferenc veszprémi önkormányzati képviselő.

Szendefy a szélenergia támogatását célzó népszavazási kezdeményezés kapcsán elmondta, bár a kormány azt kommunikálja, a paksi atomenergia biztonságos és zöld, a valóság mást mutat. A kiégett fűtőelemek még több ezer évig sugároznak, hiába helyezik el őket egy atomtemetőben, ráadásul egy ilyen beruházás évtizedekre eladósíthatja az országot. A szélenergia ellenben karbonsemleges, megbízható, tiszta és biztonságos megújuló energiaforrás, és annyira megfelelőek a Kárpát-medence adottságai, hogy érdemes legyen kiaknázni. Ehhez persze előbb változtatni kell a jelenlegi szabályozáson, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a szélerőművek telepítését.

A párt emellett népszavazást indítana egy olyan pénzügyi alap létrehozásáról is, amelyből évente legalább 100 ezer lakóingatlan épületenergetikai korszerűsítését lehetne megvalósítani, hiszen a környezetünk védelmének egyik leghatékonyabb módja a fogyasztás csökkentése lenne.

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő szerint mindkét téma releváns Veszprémben is. A szeles megyeszékhelyen, a város és a Bakony közötti sík területen ideális körülmények között lehetne telepíteni szélerőmű parkot, ami a befektető által fizetett iparűzési adó szempontjából is előnyös lenne Veszprémnek.

A képviselő többször szorgalmazta azt is, hogy az önkormányzat nyújtson támogatást a lakóépületek hőszigeteléséhez, hiszen azt a társasházak, magánszemélyek önerőből vagy hitelből nem nagyon tudják megoldani. A közgyűlés fideszes többsége azonban eddig leszavazta a javaslatot, és inkább a kormány lépésre vár. Gerstmár szerint ez hiba, várakozás helyett érdemes lenne már most elkülöníteni egy alapot erre a 2020-as költségvetésből.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.
Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak egy felmérés szerint
Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak egy felmérés szerint
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy 2020 első negyedévi felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga.
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
A járványhelyzet miatt szűk körben emlékeztek meg Veszprémben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából azokra a katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták a hazáért.
Bejelentkezett a veszprémi orrszarvúborjú
Bejelentkezett a veszprémi orrszarvúborjú
Már ismerkedik a Veszprémi Állatkert egyik legfiatalabb lakója a szavannakifutóval. A kölyökorrszarvú egyelőre nem távolodik el anyja mellől, de szépen növekszik és erősödik.
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Mától újra lehet szabadtéri rendezvényeket tartani – a védőtávolság megtartására azonban szigorú előírások vonatkoznak.
2020. május 31. // Angéla névnap