2020. augusztus 13. // Ipoly névnap

A szélenergia kiaknázását és épületszigetelési programot sürget az LMP

A párt szerint előbbi környezetkímélőbb alternatívája lehetne az atomenergiának, míg utóbbi a fogyasztás csökkentésével járulna hozzá a bolygó védelméhez.

A két témát egy frissen, ma délután benyújtott törvényjavaslatban és egy népszavazási kérdésben taglalta az LMP, illetve Veszprémben sajtótájékoztatót is tartott róluk Szendefy Mária országos elnökségi tag, valamint Gerstmár Ferenc veszprémi önkormányzati képviselő.

Szendefy a szélenergia támogatását célzó népszavazási kezdeményezés kapcsán elmondta, bár a kormány azt kommunikálja, a paksi atomenergia biztonságos és zöld, a valóság mást mutat. A kiégett fűtőelemek még több ezer évig sugároznak, hiába helyezik el őket egy atomtemetőben, ráadásul egy ilyen beruházás évtizedekre eladósíthatja az országot. A szélenergia ellenben karbonsemleges, megbízható, tiszta és biztonságos megújuló energiaforrás, és annyira megfelelőek a Kárpát-medence adottságai, hogy érdemes legyen kiaknázni. Ehhez persze előbb változtatni kell a jelenlegi szabályozáson, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a szélerőművek telepítését.

A párt emellett népszavazást indítana egy olyan pénzügyi alap létrehozásáról is, amelyből évente legalább 100 ezer lakóingatlan épületenergetikai korszerűsítését lehetne megvalósítani, hiszen a környezetünk védelmének egyik leghatékonyabb módja a fogyasztás csökkentése lenne.

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő szerint mindkét téma releváns Veszprémben is. A szeles megyeszékhelyen, a város és a Bakony közötti sík területen ideális körülmények között lehetne telepíteni szélerőmű parkot, ami a befektető által fizetett iparűzési adó szempontjából is előnyös lenne Veszprémnek.

A képviselő többször szorgalmazta azt is, hogy az önkormányzat nyújtson támogatást a lakóépületek hőszigeteléséhez, hiszen azt a társasházak, magánszemélyek önerőből vagy hitelből nem nagyon tudják megoldani. A közgyűlés fideszes többsége azonban eddig leszavazta a javaslatot, és inkább a kormány lépésre vár. Gerstmár szerint ez hiba, várakozás helyett érdemes lenne már most elkülöníteni egy alapot erre a 2020-as költségvetésből.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Leállt a paksi atomerőmű negyedik blokkja
Leállt a paksi atomerőmű negyedik blokkja
Egy irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt csütörtök hajnalban leállt a paksi atomerőmű 4. blokkja - közölte honlapján az atomerőmű.
LMBTQ-rendezvény ellen emel szót a veszprémi KDNP
LMBTQ-rendezvény ellen emel szót a veszprémi KDNP
Közleményben emel szót egy Veszprémbe tervezett LMBTQ-rendezvény miatt a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete.
Elfogták a herendi porcelán életfa rongálóját - FRISSÍTVE
Elfogták a herendi porcelán életfa rongálóját - FRISSÍTVE
Szerda reggelre több elemet is összetört egy vandál a belvárosi körforgalomban található herendi porcelán életfán. A rendőrség rövid időn belül elfogta az elkövetőt, aki beismerő vallomást tett. A manufaktúra pedig megígérte, hogy helyreállítják a szobrot.
Az országos gazdasági kamara és az új KATA-szabályok, avagy az adószigorítás állatorvosi lova
Az országos gazdasági kamara és az új KATA-szabályok, avagy az adószigorítás állatorvosi lova
A KATA adózás országosan 400 ezer embert érint, a jövőben pedig több olyan módosítást is elfogadtak, ami merőben átalakítja ezt a kedvezményes adózási rendszert. Nagy Elek a a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökének írása a témával kapcsolatban először a pestisracok.hu oldalon jelent meg, amit mi is teljes egészében publikálunk.
Normál rendben kezdődhet a tanév
Normál rendben kezdődhet a tanév
Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, a hamarosan megjelenő rendelet szerint szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden.
2020. augusztus 13. // Ipoly névnap