2020. április 1. // Hugó névnap

A város nem illegális szemétlerakó

Vannak, akik mégis rendszeresen annak nézik egyes pontjait. A jelenségre most sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a VKSZ Zrt. és az önkormányzat a Ranolder János téri parkolóban.

Ez egyike azoknak a pontoknak, ahol korábban szelektív hulladékgyűjtő sziget működött, és amelyet mióta felszámolták, néhányan előszeretettel használnak a szemetük tárolására – csak úgy, a sarokba, egy kupacba ledobva.

Így festett a Ranolder János tér múlt hét pénteken...Így festett a Ranolder János tér múlt hét pénteken...

Ráadásul nem egyedi esetről van szó: a városban sajnos több olyan gócpont is található, amelyet szintén illegális hulladéktárolóként használnak – mondta el Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója. Ez pedig nemcsak esztétikai szempontból baj, de anyagilag is komoly kárt jelent: éves szinten a cég 117 tonna illegális hulladékot szállít el, mintegy 400 alkalommal, ami nagyjából 5 millió forintjába kerül a közszolgáltatónak. Miközben ezt a pénzt faültetésre, játszóterek felújítására, utcabútorokra is költhetné, ha nem szólna közbe az emberi hanyagság. Az eltakarításra szánt időről nem is beszélve: a téren található hulladékkupacot például pénteken egyszer már elszállították a VKSZ Zrt. munkatársai, miután a jelenségről a közösségi médiában is megjelentek fotók, ehhez képest öt nappal később ismét jelentős mennyiség gyűlt össze.

...és így szerdán, pár nappal az elszállítás után...és így szerdán, pár nappal az elszállítás után

Szerencsére az illegális szemetelők csak kis részét képezik a veszprémi polgárságnak, de így is fontos újra és újra tudatosítani, hogy a hulladék azé, aki megtermelte, így annak elhelyezéséről is neki kell gondoskodnia, szabályszerűen: vagy a cég hulladékudvarán, vagy a hulladékgyűjtő telephelyen, elkülönítve a kommunális, a szelektív és a zöld hulladékot.

A társaság eddig is sokat tett azért, hogy erre felhívja a figyelmet – a legkisebbeknek szóló iskolai edukációs programoktól kezdve a Hulladék Kisokos és Kalendárium kiadvány biztosításáig –, most pedig az önkormányzattal összefogva, a lakosság segítségét kérve igyekszik fellépni az illegális hulladék elhelyezés ellen. Hiszen egy kidobott hűtőszekrény vagy ágybetét veszélyes is lehet a környezetre, illetve a rossz példa ragadós is lehet.

Április 18-ra ennek érdekében egy Tavaszi Nagytakarítás című akciót hirdet az önkormányzat és a VKSZ Zrt., melyre várják azoknak a civil szervezeteknek és magánszemélyeknek a jelentkezését, akik szeretnének segíteni az ilyen jellegű hulladékok felderítésében és összegyűjtésében, egyben jó példát mutatva a többieknek is – tájékoztatott Hegedűs Barbara alpolgármester. Az akcióhoz az eszközöket a VKSZ Zrt. biztosítja, jelentkezni pedig a varosomveszprem@gmail.com címen lehet.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

A koronavírus gazdasági kockázatai
A koronavírus gazdasági kockázatai
A koronavírus terjedése mindenek előtt közegészségügyi szükséghelyzet, de a gazdaságra is jelentős fenyegetést jelent – írta a Veszprém Portré legújabb számában Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese.
Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban
Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban
A Volánbusz járataira 2020. április 1-től a 30 napos, teljes árú és kiemelten kedvezményes helyközi bérletek, valamint az országos besorolású távolsági járatok igénybevételéhez szükséges kiegészítő jegyek is megvásárolhatók a Közlekedési Mobiljegy applikációban - közölte a Volánbusz szerdán.
A gyerekek színezhetik ki a tűzoltóautókat
A gyerekek színezhetik ki a tűzoltóautókat
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltós kifestőt készített a gyerekeknek, ezzel téve vidámabbá és tartalmasabbá az otthon töltött időt. Húsvétig folyamatosan érkeznek majd a fekete-fehér járművek, amit a gyerekeknek kell kiszínezni a jól ismert színekkel, vagy fantáziájuk szerint bárhogyan.
525-re nőtt a fertőzöttek száma, négyen meghaltak
525-re nőtt a fertőzöttek száma, négyen meghaltak
Veszprém megyében tizen fertőződtek meg eddig.
Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Veszprémben a Deák Ferenc Általános Iskola udvarán forgatta az Alma Együttes legújabb videóklipjét a ZöldForgó című dalukhoz. A zeneszám mondanivalójában a gyerekek nyelvén igyekszik felhívni a figyelmet a környezetvédelemre és a túlfogyasztás veszélyeire.
2020. április 1. // Hugó névnap