Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Libanoni cédrus került a kórház előtti körforgalomba

2020. február 20. 13:41
A ritka fafajta magánfelajánlásnak köszönhetően került a belvárosba.

A Föld egyik legtöbbre becsült fája kétség kívül a libanoni cédrus (Cedrus libani). Akár 40 méter magasra is megnőhet. Kulturális jelentősége sokszínű, hisz már a Gilgames eposzban, az egyiptomi hiedelemvilágban és a Bibliában is megjelenik, mint a halál és az élet fája. Említésekor sokaknak Csontváry leghíresebb festménye, a Magányos cédrus, vagy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban ugorhat be először. Egyesek szerint különlegessége és tisztelete hosszú élettartamában és rendkívüli ellenállóságában rejlik. Épp ezért az ókorban előszeretettel használták építészeti elemként vagy hajóépítés alapanyagaként. Olaját balzsamokhoz, orvosságokhoz és illatszerekhez használták fel.

Libanoni cédrus – Fotó: Wikimedia CommonsLibanoni cédrus – Fotó: Wikimedia Commons

Libanon jelképéből mára azonban már alig maradt hírmondó. Egy cikk szerint eredeti élőhelyén, mindössze 2 ezer hektáron találhatunk belőle. Budapesten egy második kerületi fáról tudni, a legnagyobb magyarországi példány pedig Alcsútdobozon él, törzskörmérete mintegy 408 cm. Veszprémhez legközelebb Zirc környékén, a Szépalma arborétumban él libanoni cédrus. Illetve most már Veszprém belvárosában is, igaz mérete még jóval elmarad az előbbitől.

A megyei kórház előtti körforgalomba (Mártírok útja - Kórház utca - Bajcsy-Zsilinszky kereszteződése) elültetett fát egy magánember ajánlotta fel a városnak, a nevét külön kérésre nem hozhatjuk nyilvánosságra.

-Tudomásunk szerint ez az egyetlen közterületen álló libanoni cédrus a városban, melynek köszönhetően tovább gazdagodott a város fáinak fajgazdagsága. A veszprémi közterületeken több mint 350 fajta növény található, most ez a lista egy újabbal egészült ki - mondta a fa csütörtöki elültetésekor Brányi Mária alpolgármester, majd arra bíztatott mindenkit, hogy aki tudja, segítse a város közterületeinek zöldítését és legyen ebben partnere az önkormányzatnak. Az alpolgármester hangsúlyozta, a szakirodalom szerint a libanoni cédrusnak bírnia kell a veszprémi klímát és azt kitettséget, ahová került.

A veszprémi cédrusfát a VKSZ Zrt. munkatársai ültették el Brányi Mária alpolgármester jelenlétében (j).A veszprémi cédrusfát a VKSZ Zrt. munkatársai ültették el Brányi Mária alpolgármester jelenlétében (j).

A Városstratégiai és Városmarketing Bizottságának elnöke, Csík Richárd reményei szerint a most elültetett fa eléri azt a méretet, amekkora Csontváry híres festményén látható. -A fa elültetése illeszkedik Veszprém 2020-as költségvetési tervezetébe is, amelynek középpontjában a zöldítés áll- mondta.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.