Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

Két olasz tartományban rendeltek el karantént a koronavírus miatt

2020. február 23. 8:36 // Forrás: MTI
Az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait; az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda - jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a rendkívüli rendelet pontjait ismertetve sajtótájékoztatón szombat éjszaka.

A vesztegzár az északnyugati Lombardia tartományban a Lodi város térségében található tíz önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo' Euganeo területét. Az utóbbi másfél napban ebben a két övezetben óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

    A miniszterelnök megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rendőrség és a katonaság végzi a lezárásokat.
    Az intézkedés Venetóban 3500 embert érint, míg Lombardiában csaknem 47 ezret. Az érintett térségekben felfüggesztik a termelési tevékenységet, zárva lesznek a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok.

    Giuseppe Conte azt mondta, hogy az egyik térségből megpróbált távozni egy gyerekes család, hogy Olaszország más részébe jusson el, azonban visszavitték eredeti lakhelyére. Hangsúlyozta, a karanténra óvintézkedésként van szükség, mivel máskülönben nem tudják megfigyelés alatt tartani a fertőzést, és "ellenőrizhetetlenné válik" a helyzet.

    A miniszterelnök a polgári védelem képviselőivel, az egészségügyi hatóságokkal és az érintett tartományok kormányzóival tartott többórás kormányülés utáni sajtótájékoztatón jelentette be a "sürgős és rendkívüli" intézkedéseket "a fertőzés megfékezésére".

    Giuseppe Conte az érintett térségekben élők együttműködését és türelmét kérte a lappangási időszak végéig. Hangsúlyozta, a római kabinet anyagi kártérítést is biztosít a termeléskiesésért és egyéb gazdasági károkért.
    A további intézkedések között szerepel az iskolai kirándulások országos felfüggesztése és a sportesemények elhalasztása. Ezek részleteiről az illetékes tárcavezetők döntenek.

    A polgári védelem legfrissebb adatai szerint 76-ra emelkedett a fertőzöttek száma Olaszországban, és 2 idős ember meghalt. Lombardiában 54-en, Venetóban 17-en betegedtek meg. Emilia-Romagnában és Lazio tartományban 2-2, Piemontéban 1 ember kapta el a koronavírust. A 2 laziói fertőzött kínai, ők turisták voltak az országban. Ez az a házaspár, amelyet elsőként még február elején vittek kórházba Rómában.

    Arra a kérdésre, hogy miért ugrott meg hirtelen a betegek száma Olaszországban, Giuseppe Conte úgy válaszolt, hogy ez a "szigorú és hatékony" olaszországi egészségügyi ellenőrzéseknek az eredménye. A miniszterelnök szerint egyedül az olasz egészségügyi hatóságok tesztelik tüzetesen a fertőzésgyanús eseteket, így több beteget tudtak azonosítani.
    Olaszország január 31-én elsőként függesztette fel a közvetlen légi járatokat Kínába, és országos vészhelyzetet rendelt el. Ennek ellenére jelenleg Olaszországban a legmagasabb a fertőzöttek száma Európában.

    Lombardiában a betegség tünetei elsőként egy 38 éves olasz férfin jelentkeztek, aki egy Kínából visszatért kínai kollégájával találkozott. Az olasz férfi tucatnyi más embert fertőzött meg. A kínai férfiről azonban kiderült, hogy nem beteg, Kínában élő családjában viszont vannak fertőzöttek.

A venetói gócpont "okozóját" még nem sikerült azonosítani. A többi olasz tartomány önálló intézkedéseket rendelt el: Friuli-Venezia Giuliában például egészségügyi szükséghelyzetet vezettek be, Emilia-Romagna egyes városaiban pedig hétfőtől zárva tartanak az iskolák.

Tovább nőtt a betegek száma az észak-olaszországi Lombardiában

Az észak-olaszországi Lombardia tartományban 90-re emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma - közölte vasárnap a tartomány jóléti felelőse Giulio Gallera a SkyTg24 hírcsatornán.

    Fél nappal korábban, szombat éjjel még 54 fertőzöttről tudtak Lombardiában. Giulio Gallera hangsúlyozta, hogy a fertőzöttek több mint fele "nincsen rossz állapotban", húsz százalékukat viszont intenzív osztályon kezelik. Eddig több mint háromezer személyen végeztek koronavírustesztet Lombardiában. Attilio Fontana tartományi elnök úgy nyilatkozott, szerinte szigorúbb határellenőrzést kell bevezetni Olaszországban.

    Az északolasz tartományban azonosított újabb fertőzöttekkel országosan 130 fölé emelkedett a koronavírusos esetek száma - közölte az olasz polgári védelem. Nemcsak Lombardiában, hanem a fertőzés másik gócpontjában, Veneto tartományban is a korábbi 17-ről már 24-re nőtt a betegek száma, Emilia Romagnában 9, Piemontéban 6, Lazióban 2 fertőzöttet tartanak számon.
    Az utolsó országos adat 76 fertőzöttről szólt. Eddig két személy veszítette életét, egy idős férfi Venetóban és egy szintén idős nő Lombardiában.

    Milanó polgármestere, Giuseppe Sala bejelentette, hogy Lombardia egész területén hétfőtől zárva tartanak az oktatási intézmények legalább egy héten át. Bezárják a múzeumokat, színházakat, mozikat is. Március elsejéig bezárták az oktatási intézményeket Veneto tartományban is.

    Piemonte és Friuli-Venezia Giulia tartomány egyenlőre csak az egyetemek egyhetes bezárását jelentette be.
    Giuseppe Conte miniszterelnök vasárnapra virradó éjjel rendkívüli, törvényerejű intézkedéseket jelentett be, amelyekkel két hétre vesztegzár alá helyezték az új koronavírus okozta járvány olaszországi gócpontjainak tartott két térséget.
    Az intézkedés Lombardiában a Milánó közeli Lodi város térségében lévő 11 önkormányzat lakosait érinti, közel 47 ezer embert. Az északkeleti Veneto tartományban 3500 embert helyeztek karantén alá Vo' Euganeo területén, amely Padova körzetében van.

    A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt megszakítják a velencei karnevált - jelentette be vasárnap Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója, miután  Velencében két idős ember került kórházba.
    A karnevál eredetileg keddig tartott volna.

    "Drasztikus eszközökhöz kell folyamodnunk" - hangsúlyozta újságíróknak Zaia. Arra a kérdésre, hogy ez a karneváli események lemondását is jelenti-e, a kormányzó azt válaszolta, hogy a bejelentésre váró rendkívüli intézkedések ezt is tartalmazzák, "és még több mást is".

    Olasz sajtójelentések szerint a csillagokba szökött az azonnali hiánycikké vált fertőtlenítőszerek és maszkok ára, amelyeknek immár "fekete piaca" is van.
    

A hatóságok közben úgy döntöttek, hogy az Afrika felől a szicíliai Pozzallo kikötőjébe érkező újabb migránscsoportot is karanténba helyezik.

Frissítés: 15:17

vehir.hu
további cikkek
Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony Gelgőre - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   tegnap 14:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.