2020. április 1. // Hugó névnap

Belepillantottunk a költségvetés számaiba

2020. február 26. 15:32
37,5 milliárd forintot költ idén a város. Belenéztünk a költségvetés táblázataiba.

A 2020. évi költségvetés vitája a februári Közgyűlés legfontosabb napirendi pontja. A város idénre tervezett bevétele 23,4 milliárd forint, ami 26 %-kal magasabb a tavalyi eredeti előirányzatnál. A növekedés  főként az Európa Kulturális Fővárosa program keretében megítélt 3 milliárd forint támogatást tartalmazza, illetve kisebb mértékben az adó és működési bevételek emelkedését.  Az önkormányzat összes kiadása az előterjesztett terv szerint 37,5 milliárd forint, ebből a város működtetésére 14,9, míg fejlesztésekre 22,6 milliárd forintot fordítanak idén.  

A bevételi oldalon fontos helyet foglalnak el az önkormányzat által behajtott adók. Az összesen 7,9 milliárd forint adóbevételből a legnagyobb volument az iparűzési adó jelenti, amiből várhatóan 6,1 milliárd forint folyik be ebben az évben, míg építményadóból 1,3 milliárd forint bevételre számítanak. A többi adónem ennél nagyságrendileg kisebb pluszt jelent a büdzsének. 

881 millióból működtetnék a V-Buszt881 millióból működtetnék a V-Buszt

Az önkormányzat működési költségeiből említést érdemel a kiemelt művészeti együttesek támogatása összesen 32,4 millió forint értékben. Oktatási intézmények támogatására 20 millió forintot, a verseny- és élsportra 392,7 milliót, a Stadion üzemeltetésére közel 47 millió forintot szán az önkormányzat. Az ifjúsági keret nagyjából 20 millió forintot tesz ki, míg civil szervezetek, alapítványok, társadalmi szervezetek támogatására 217, 4 millió forintot fordít a város. Az egészségügyi és szociális területek működtetésében a legnagyobb számokat a Máltai Szeretetszolgálattal kötött ellátási szerződés (60 millió), az Egyesített Szociális Intézmény (454,8 millió) és a központi orvosi ügyelet (80 millió) mellett találjuk a táblázatban. A közlekedés területén utak és hidak fenntartására 136 milliót, a V-Busz 2020-as működésére 881,5 millió forintot költenek, míg a parkolók üzemeltetése 155,3 millió forintba kerül. A VKSZ Zrt. teljes szolgáltatási palettája több mint 900 millió forint forrást igényel. 

1,1 milliárdból épül újjá az Egry úti óvoda1,1 milliárdból épül újjá az Egry úti óvoda

Felújításokra összesen közel 320 millió forintot költ az önkormányzat. Ennek jelentős részét, 158 millió forintot járda és útfelújításokra szánják, de vízelvezető árkok felújítására is csaknem 50 millió forintot terveznek. Több mint 25 millió forintot fordítanak önkormányzati bérlakások rendbetételére, és több óvodában is terveznek terasz árnyékolást kialakítani.

Több milliárdos nagyságrendű projekt is zajlik az idén Veszprémben. Az Egry úti óvoda újjáépítésére 1,1 milliárd forintot terveznek költeni, az északi iparterület közlekedésfejlesztésére 1,9 milliárdot, a gyulafirátóti kerékpárútra 906 milliót szánnak. Másfél milliárd forintot költenek majd a kulturális negyedre és nagyjából ugyanennyit Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésére. 

A színház rekonstrukciójának első látványos lépései is idénre várhatókA színház rekonstrukciójának első látványos lépései is idénre várhatók

A Modern Városok Program legnagyobb ráfordítást igénylő projektje ebben az évben a Petőfi Színház felújítása lesz, amire 2020-ban 3,8 milliárd forintot költenek, a következő években pedig további összesen 9,7 milliárd forintra lesz szükség. A színház felújítása mellett az egyébként több százmilliós projektek is eltörpülnek: 981 millió forintot szánnak sportterület közmű- és infrastrukturális fejlesztésére, 817 milliót a Csermák Antal Zeneiskola felújítására és 728 milliót az iparos park kialakítására. Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan közel 3,5 milliárddal számoltak a költségvetés összeállításakor, látványos beruházásokra azonban senki ne számítson: ezek egyelőre a működés és a tervezés-előkészítés költségei.

Söge
Domján Attila

További cikkek

A koronavírus gazdasági kockázatai
A koronavírus gazdasági kockázatai
A koronavírus terjedése mindenek előtt közegészségügyi szükséghelyzet, de a gazdaságra is jelentős fenyegetést jelent – írta a Veszprém Portré legújabb számában Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese.
Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban
Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban
A Volánbusz járataira 2020. április 1-től a 30 napos, teljes árú és kiemelten kedvezményes helyközi bérletek, valamint az országos besorolású távolsági járatok igénybevételéhez szükséges kiegészítő jegyek is megvásárolhatók a Közlekedési Mobiljegy applikációban - közölte a Volánbusz szerdán.
A gyerekek színezhetik ki a tűzoltóautókat
A gyerekek színezhetik ki a tűzoltóautókat
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltós kifestőt készített a gyerekeknek, ezzel téve vidámabbá és tartalmasabbá az otthon töltött időt. Húsvétig folyamatosan érkeznek majd a fekete-fehér járművek, amit a gyerekeknek kell kiszínezni a jól ismert színekkel, vagy fantáziájuk szerint bárhogyan.
525-re nőtt a fertőzöttek száma, négyen meghaltak
525-re nőtt a fertőzöttek száma, négyen meghaltak
Veszprém megyében tizen fertőződtek meg eddig.
Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Veszprémben a Deák Ferenc Általános Iskola udvarán forgatta az Alma Együttes legújabb videóklipjét a ZöldForgó című dalukhoz. A zeneszám mondanivalójában a gyerekek nyelvén igyekszik felhívni a figyelmet a környezetvédelemre és a túlfogyasztás veszélyeire.
2020. április 1. // Hugó névnap