2020. július 13. // Jenő névnap

Belepillantottunk a költségvetés számaiba

2020. február 26. 15:32
37,5 milliárd forintot költ idén a város. Belenéztünk a költségvetés táblázataiba.

A 2020. évi költségvetés vitája a februári Közgyűlés legfontosabb napirendi pontja. A város idénre tervezett bevétele 23,4 milliárd forint, ami 26 %-kal magasabb a tavalyi eredeti előirányzatnál. A növekedés  főként az Európa Kulturális Fővárosa program keretében megítélt 3 milliárd forint támogatást tartalmazza, illetve kisebb mértékben az adó és működési bevételek emelkedését.  Az önkormányzat összes kiadása az előterjesztett terv szerint 37,5 milliárd forint, ebből a város működtetésére 14,9, míg fejlesztésekre 22,6 milliárd forintot fordítanak idén.  

A bevételi oldalon fontos helyet foglalnak el az önkormányzat által behajtott adók. Az összesen 7,9 milliárd forint adóbevételből a legnagyobb volument az iparűzési adó jelenti, amiből várhatóan 6,1 milliárd forint folyik be ebben az évben, míg építményadóból 1,3 milliárd forint bevételre számítanak. A többi adónem ennél nagyságrendileg kisebb pluszt jelent a büdzsének. 

881 millióból működtetnék a V-Buszt881 millióból működtetnék a V-Buszt

Az önkormányzat működési költségeiből említést érdemel a kiemelt művészeti együttesek támogatása összesen 32,4 millió forint értékben. Oktatási intézmények támogatására 20 millió forintot, a verseny- és élsportra 392,7 milliót, a Stadion üzemeltetésére közel 47 millió forintot szán az önkormányzat. Az ifjúsági keret nagyjából 20 millió forintot tesz ki, míg civil szervezetek, alapítványok, társadalmi szervezetek támogatására 217, 4 millió forintot fordít a város. Az egészségügyi és szociális területek működtetésében a legnagyobb számokat a Máltai Szeretetszolgálattal kötött ellátási szerződés (60 millió), az Egyesített Szociális Intézmény (454,8 millió) és a központi orvosi ügyelet (80 millió) mellett találjuk a táblázatban. A közlekedés területén utak és hidak fenntartására 136 milliót, a V-Busz 2020-as működésére 881,5 millió forintot költenek, míg a parkolók üzemeltetése 155,3 millió forintba kerül. A VKSZ Zrt. teljes szolgáltatási palettája több mint 900 millió forint forrást igényel. 

1,1 milliárdból épül újjá az Egry úti óvoda1,1 milliárdból épül újjá az Egry úti óvoda

Felújításokra összesen közel 320 millió forintot költ az önkormányzat. Ennek jelentős részét, 158 millió forintot járda és útfelújításokra szánják, de vízelvezető árkok felújítására is csaknem 50 millió forintot terveznek. Több mint 25 millió forintot fordítanak önkormányzati bérlakások rendbetételére, és több óvodában is terveznek terasz árnyékolást kialakítani.

Több milliárdos nagyságrendű projekt is zajlik az idén Veszprémben. Az Egry úti óvoda újjáépítésére 1,1 milliárd forintot terveznek költeni, az északi iparterület közlekedésfejlesztésére 1,9 milliárdot, a gyulafirátóti kerékpárútra 906 milliót szánnak. Másfél milliárd forintot költenek majd a kulturális negyedre és nagyjából ugyanennyit Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésére. 

A színház rekonstrukciójának első látványos lépései is idénre várhatókA színház rekonstrukciójának első látványos lépései is idénre várhatók

A Modern Városok Program legnagyobb ráfordítást igénylő projektje ebben az évben a Petőfi Színház felújítása lesz, amire 2020-ban 3,8 milliárd forintot költenek, a következő években pedig további összesen 9,7 milliárd forintra lesz szükség. A színház felújítása mellett az egyébként több százmilliós projektek is eltörpülnek: 981 millió forintot szánnak sportterület közmű- és infrastrukturális fejlesztésére, 817 milliót a Csermák Antal Zeneiskola felújítására és 728 milliót az iparos park kialakítására. Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan közel 3,5 milliárddal számoltak a költségvetés összeállításakor, látványos beruházásokra azonban senki ne számítson: ezek egyelőre a működés és a tervezés-előkészítés költségei.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Beutazási korlátozásokat jelentett be a kormány
Beutazási korlátozásokat jelentett be a kormány
Szigorítja a külföldről érkezőkre vonatkozó szabályokat a kormány: fertőzöttségi szint alapján vörös, sárga és zöld kategóriákba sorolják az országokat, az előbbiek esetén pedig kötelező karantént ír elő - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökéget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Gyopáros: a Magyar falu programra jövőre több mint 250 milliárd forint jut
Gyopáros: a Magyar falu programra jövőre több mint 250 milliárd forint jut
A Magyar falu program keretösszege jövőre meghaladhatja a 250 milliárd forintot - jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Győr közeli Rábapatonán.
226 milliós állami támogatást kapott a Hungarian Table Top Kft.
226 milliós állami támogatást kapott a Hungarian Table Top Kft.
A halimbai céget Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is meglátogatta pénteken.
Átadták a megújult apátsági múzeumot Tihanyban
Átadták a megújult apátsági múzeumot Tihanyban
Átadták a 225 millió forintból, pályázati támogatásból megújított apátsági múzeumot pénteken Tihanyban.
Veszprémben nincsenek távolságok 2. rész – Cholnoky
Veszprémben nincsenek távolságok 2. rész – Cholnoky
Sorozatunk második megállója a Cholnoky városrész, lássuk mennyi idő a belvárosból autóval, gyalog, vagy busszal eljutni a „zöld lakótelep” szívébe.
2020. július 13. // Jenő névnap