2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Belepillantottunk a költségvetés számaiba

2020. február 26. 15:32
37,5 milliárd forintot költ idén a város. Belenéztünk a költségvetés táblázataiba.

A 2020. évi költségvetés vitája a februári Közgyűlés legfontosabb napirendi pontja. A város idénre tervezett bevétele 23,4 milliárd forint, ami 26 %-kal magasabb a tavalyi eredeti előirányzatnál. A növekedés  főként az Európa Kulturális Fővárosa program keretében megítélt 3 milliárd forint támogatást tartalmazza, illetve kisebb mértékben az adó és működési bevételek emelkedését.  Az önkormányzat összes kiadása az előterjesztett terv szerint 37,5 milliárd forint, ebből a város működtetésére 14,9, míg fejlesztésekre 22,6 milliárd forintot fordítanak idén.  

A bevételi oldalon fontos helyet foglalnak el az önkormányzat által behajtott adók. Az összesen 7,9 milliárd forint adóbevételből a legnagyobb volument az iparűzési adó jelenti, amiből várhatóan 6,1 milliárd forint folyik be ebben az évben, míg építményadóból 1,3 milliárd forint bevételre számítanak. A többi adónem ennél nagyságrendileg kisebb pluszt jelent a büdzsének. 

881 millióból működtetnék a V-Buszt881 millióból működtetnék a V-Buszt

Az önkormányzat működési költségeiből említést érdemel a kiemelt művészeti együttesek támogatása összesen 32,4 millió forint értékben. Oktatási intézmények támogatására 20 millió forintot, a verseny- és élsportra 392,7 milliót, a Stadion üzemeltetésére közel 47 millió forintot szán az önkormányzat. Az ifjúsági keret nagyjából 20 millió forintot tesz ki, míg civil szervezetek, alapítványok, társadalmi szervezetek támogatására 217, 4 millió forintot fordít a város. Az egészségügyi és szociális területek működtetésében a legnagyobb számokat a Máltai Szeretetszolgálattal kötött ellátási szerződés (60 millió), az Egyesített Szociális Intézmény (454,8 millió) és a központi orvosi ügyelet (80 millió) mellett találjuk a táblázatban. A közlekedés területén utak és hidak fenntartására 136 milliót, a V-Busz 2020-as működésére 881,5 millió forintot költenek, míg a parkolók üzemeltetése 155,3 millió forintba kerül. A VKSZ Zrt. teljes szolgáltatási palettája több mint 900 millió forint forrást igényel. 

1,1 milliárdból épül újjá az Egry úti óvoda1,1 milliárdból épül újjá az Egry úti óvoda

Felújításokra összesen közel 320 millió forintot költ az önkormányzat. Ennek jelentős részét, 158 millió forintot járda és útfelújításokra szánják, de vízelvezető árkok felújítására is csaknem 50 millió forintot terveznek. Több mint 25 millió forintot fordítanak önkormányzati bérlakások rendbetételére, és több óvodában is terveznek terasz árnyékolást kialakítani.

Több milliárdos nagyságrendű projekt is zajlik az idén Veszprémben. Az Egry úti óvoda újjáépítésére 1,1 milliárd forintot terveznek költeni, az északi iparterület közlekedésfejlesztésére 1,9 milliárdot, a gyulafirátóti kerékpárútra 906 milliót szánnak. Másfél milliárd forintot költenek majd a kulturális negyedre és nagyjából ugyanennyit Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésére. 

A színház rekonstrukciójának első látványos lépései is idénre várhatókA színház rekonstrukciójának első látványos lépései is idénre várhatók

A Modern Városok Program legnagyobb ráfordítást igénylő projektje ebben az évben a Petőfi Színház felújítása lesz, amire 2020-ban 3,8 milliárd forintot költenek, a következő években pedig további összesen 9,7 milliárd forintra lesz szükség. A színház felújítása mellett az egyébként több százmilliós projektek is eltörpülnek: 981 millió forintot szánnak sportterület közmű- és infrastrukturális fejlesztésére, 817 milliót a Csermák Antal Zeneiskola felújítására és 728 milliót az iparos park kialakítására. Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan közel 3,5 milliárddal számoltak a költségvetés összeállításakor, látványos beruházásokra azonban senki ne számítson: ezek egyelőre a működés és a tervezés-előkészítés költségei.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.