Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A polgármester tájékoztatója a koronavírusról

2020. február 27. 11:04

Amilyen gyorsan megjelent Európában az eredetileg Kínában regisztrált koronavírus, úgy sokasodnak itthon a betegséggel kapcsolatos kérdések. Hogyan lehet felismerni? Hogyan lehet gyógyítani? De még inkább, hogyan lehet elkerülni a fertőzést? A hiteles válasz megadására elsősorban a kormány által felállított Operatív Törzs, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az egészségügyi intézményrendszer hivatott.

Magyarországi megbetegedésről e közlemény kiadásakor nem tudunk, ugyanakkor fokozott elővigyázatosságra és felkészülésre adnak okot az Olaszországból érkező hírek, amelyek jelzik, hogy a fertőzés nem csak elmaradott, rossz egészségügyi ellátású területekre korlátozódik, hanem bárhol előfordulhat.

A megbetegedés elkerüléséhez, illetve azonnali felismeréséhez és időbeni kezeléséhez nem csak a kormányszervek és az orvosok, de mindenki fokozott odafigyelésére és együttműködésére szükség van.

Mindenek előtt célszerű elkerülni azokat a külföldi utakat, amelyek fertőzés sújtottaorsz országokatntenének. És ha valaki koronavírusos országból, területről érkezik Magyarországra, az - a lappangási idő két hetében – MARADJON OTTHON, ne érintkezzen senkivel, ne menjen sehova! Ha pedig láz, köhögés, torokfájás és levertség tüneteit észleli magán, az TELEFONON (!) AZONNAL ÉRTESÍTSE a háziorvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06 80/277-455 , illetve a 06-80/277-456 zöldszámon.

Tisztelt veszprémiek, a betegség gyors azonosítása életet menthet, és
korlátozza a kór tovább terjedését! Ezért gyanú esetén mindenkit kérek az azonnali telefonálásra! Ugyancsak kérem a város valamennyi intézményvezetőjét – különös tekintettel az iskolákra és az orvosi rendelőkre -, valamint a szolgáltatási centrumok, nyilvános intézmények, bevásárlóközpontok irányítóit, hogy gondoskodjanak a vírusölő hatású kézfertőtlenítők kihelyezéséről és tisztítószerek használatáról, a higiéniai elvárások szigorú betartásról, mert a gyakori kézmosás is hozzájárul a fertőzés veszélyének a csökkentéséhez.

A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében ugyanazokat a megelőző szabályokat kell betartani, melyeket az influenza elkerülése érdekében is tennénk:

  • Gyakran és alaposan mossunk kezet szappannal és meleg vízzel vagy egy alkoholalapú kézfertőtlenítővel!
  • Tartsuk távol a kezeinket és az ujjainkat a szemünktől, az orrunktól és a szánktól!
  • Kerüljük a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezést! Ne használjunk közös evőeszközöket!

A városvezetés minden tőle elvárható segítséget megad az eredményes
védekezéshez, elsősorban a helyzet folyamatos monitorozásával és a lakók tájékoztatásával.

Tisztelt veszprémiek! Semmi ok a pánikra, ugyanakkor nem tehetjük meg, hogy félvállról vegyük azt a vírust, amely a világ számos részén szedett már halálos áldozatokat.

Fontos, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk, és kerüljük a szenzációhajhász és pánikkeltő álhírek terjesztését. A nyugalom megőrzése mellett, a megelőzéssel kapcsolatos előírások betartására kérek mindenkit!

Kérem, ezúttal merjünk tartani a nem kívánatos következményektől, hogy egyszer se kelljen megijednünk! Biztos vagyok benne, hogy együtt ez is sikerülhet.

Köszönöm a megértésüket és az együttműködésüket!

Porga Gyula
polgármester

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.