2020. május 27. // Hella névnap

Magyarpolányi alkotások a várban

Kiállításon mutatkozik be a Magyarpolányi Nemzetközi Művésztelep a veszprémi közönségnek. A tárlat március 22-ig látogatható a Dubniczay-palota Várgalériájában.

A harminchat kiállító művészt Magyarpolány község köti össze. A Veszprém megyei településen két, egymással jó kapcsolatot ápoló és szorosan együttműködő – egy grafikai és egy bronz- és famegmunkáló – művésztelep működik. A bronzöntő- és famegmunkáló telepet Diénes Attila hozta létre: ő 1989 óta tevékenykedik a faluban, ahol megépítette bronzöntő műhelyét, és meghívta néhány barátját.

Majd egy évtizeddel később Csabai Tibor megalapította a községben a Művészeti Alapiskolát, nyaranta pedig az Ajkai Grafikai Műhely Egyesület vezetőjeként nemzetközi művésztelepet szervezett. Azóta a két telep egymást kiegészítve működik, teret adva a szobrászatnak és a grafikának is, a kortárs képzőművészet széles spektrumát lefedve ezzel.

A kiállítást péntek délután megnyitó N. Mészáros Júlia művészettörténész kiemelte: az alkotótelepek nemcsak az Europa Nostra díjas település hírnevét öregbítik, de egyszersmind hidat képeznek a község és Ajka, Veszprém, Budapest között, és a nagyszámú határon túli alkotó bevonásával Kassa valamint Erdély felé is.

A pénteken megnyitott, az elmúlt három év munkáit bemutató vándorkiállítást korábban már láthatta az ajkai, budapesti és kassai közönség, Veszprém után pedig még egy marosvásárhelyi kitérőt is terveznek.

Söge
Ge. Á.
2020. május 27. // Hella névnap