2022. október 5.
//
Aurél névnap

Magyarpolányi alkotások a várban

Kiállításon mutatkozik be a Magyarpolányi Nemzetközi Művésztelep a veszprémi közönségnek. A tárlat március 22-ig látogatható a Dubniczay-palota Várgalériájában.

A harminchat kiállító művészt Magyarpolány község köti össze. A Veszprém megyei településen két, egymással jó kapcsolatot ápoló és szorosan együttműködő – egy grafikai és egy bronz- és famegmunkáló – művésztelep működik. A bronzöntő- és famegmunkáló telepet Diénes Attila hozta létre: ő 1989 óta tevékenykedik a faluban, ahol megépítette bronzöntő műhelyét, és meghívta néhány barátját.

Majd egy évtizeddel később Csabai Tibor megalapította a községben a Művészeti Alapiskolát, nyaranta pedig az Ajkai Grafikai Műhely Egyesület vezetőjeként nemzetközi művésztelepet szervezett. Azóta a két telep egymást kiegészítve működik, teret adva a szobrászatnak és a grafikának is, a kortárs képzőművészet széles spektrumát lefedve ezzel.

A kiállítást péntek délután megnyitó N. Mészáros Júlia művészettörténész kiemelte: az alkotótelepek nemcsak az Europa Nostra díjas település hírnevét öregbítik, de egyszersmind hidat képeznek a község és Ajka, Veszprém, Budapest között, és a nagyszámú határon túli alkotó bevonásával Kassa valamint Erdély felé is.

A pénteken megnyitott, az elmúlt három év munkáit bemutató vándorkiállítást korábban már láthatta az ajkai, budapesti és kassai közönség, Veszprém után pedig még egy marosvásárhelyi kitérőt is terveznek.

Schöngrundtner Tamás
Ge. Á.

További cikkek

Nem szellemvonat: tényleg újra sínen van a veszprémi kisvonat
Nem szellemvonat: tényleg újra sínen van a veszprémi kisvonat
Pontosan 50 éve annak, hogy utoljára megtette azt az egy kilométeres szakaszt a veszprémi kisvonat, amivel a régi vidámpark és az állatkert között szállította az utasokat egy alagúton át. Arra, hogy a múltat sohasem kell véglegesen eltemetni, kiváló példa egy helyi összefogás, aminek eredményeképp keddtől ismét az egykori megállójában lehet találkozni az eredeti szerelvénnyel.
Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.