2022. május 21.
//
Konstantin névnap

Magyarpolányi alkotások a várban

Kiállításon mutatkozik be a Magyarpolányi Nemzetközi Művésztelep a veszprémi közönségnek. A tárlat március 22-ig látogatható a Dubniczay-palota Várgalériájában.

A harminchat kiállító művészt Magyarpolány község köti össze. A Veszprém megyei településen két, egymással jó kapcsolatot ápoló és szorosan együttműködő – egy grafikai és egy bronz- és famegmunkáló – művésztelep működik. A bronzöntő- és famegmunkáló telepet Diénes Attila hozta létre: ő 1989 óta tevékenykedik a faluban, ahol megépítette bronzöntő műhelyét, és meghívta néhány barátját.

Majd egy évtizeddel később Csabai Tibor megalapította a községben a Művészeti Alapiskolát, nyaranta pedig az Ajkai Grafikai Műhely Egyesület vezetőjeként nemzetközi művésztelepet szervezett. Azóta a két telep egymást kiegészítve működik, teret adva a szobrászatnak és a grafikának is, a kortárs képzőművészet széles spektrumát lefedve ezzel.

A kiállítást péntek délután megnyitó N. Mészáros Júlia művészettörténész kiemelte: az alkotótelepek nemcsak az Europa Nostra díjas település hírnevét öregbítik, de egyszersmind hidat képeznek a község és Ajka, Veszprém, Budapest között, és a nagyszámú határon túli alkotó bevonásával Kassa valamint Erdély felé is.

A pénteken megnyitott, az elmúlt három év munkáit bemutató vándorkiállítást korábban már láthatta az ajkai, budapesti és kassai közönség, Veszprém után pedig még egy marosvásárhelyi kitérőt is terveznek.

Schöngrundtner Tamás
Ge. Á.

További cikkek

Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
A május 23–29. között jelentkező fesztiválon a táncművészeti előadások mellett koncerttel, kiállítással, filmvetítéssel és konferenciával is várják az érdeklődőket.
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. Az első fázis során a régészek a monostor kertjében nyitottak szelvényeket, ahol a középkori szerzetesek tárgyi hagyatékaként többek között különböző edénytöredékeket és egy gótikus minusculával díszített, 15-16. századi könyvcsatot is találtak.
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
Nem fognak unatkozni nyáron a veszprémi gyerekek
Nem fognak unatkozni nyáron a veszprémi gyerekek
Idén is megszervezi az önkormányzat hagyományos napközis táborát az általános iskolásoknak, emellett a városi intézmények, egyesületek, sportklubok is rengeteg programmal készülnek.