Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyarpolányi alkotások a várban

2020. február 29. 10:30
Kiállításon mutatkozik be a Magyarpolányi Nemzetközi Művésztelep a veszprémi közönségnek. A tárlat március 22-ig látogatható a Dubniczay-palota Várgalériájában.

A harminchat kiállító művészt Magyarpolány község köti össze. A Veszprém megyei településen két, egymással jó kapcsolatot ápoló és szorosan együttműködő – egy grafikai és egy bronz- és famegmunkáló – művésztelep működik. A bronzöntő- és famegmunkáló telepet Diénes Attila hozta létre: ő 1989 óta tevékenykedik a faluban, ahol megépítette bronzöntő műhelyét, és meghívta néhány barátját.

Majd egy évtizeddel később Csabai Tibor megalapította a községben a Művészeti Alapiskolát, nyaranta pedig az Ajkai Grafikai Műhely Egyesület vezetőjeként nemzetközi művésztelepet szervezett. Azóta a két telep egymást kiegészítve működik, teret adva a szobrászatnak és a grafikának is, a kortárs képzőművészet széles spektrumát lefedve ezzel.

A kiállítást péntek délután megnyitó N. Mészáros Júlia művészettörténész kiemelte: az alkotótelepek nemcsak az Europa Nostra díjas település hírnevét öregbítik, de egyszersmind hidat képeznek a község és Ajka, Veszprém, Budapest között, és a nagyszámú határon túli alkotó bevonásával Kassa valamint Erdély felé is.

A pénteken megnyitott, az elmúlt három év munkáit bemutató vándorkiállítást korábban már láthatta az ajkai, budapesti és kassai közönség, Veszprém után pedig még egy marosvásárhelyi kitérőt is terveznek.

Schöngrundtner Tamás
Ge. Á.
további cikkek
Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével. ma 12:43 Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán. tegnap 21:51 Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Kik ezek a színes egyéniségek Veszprém utcáin? Pár napja több életnagyságú emberi szobor jelent meg Veszprém belvárosának különböző helyszínein. Mindegyikük egy kultikus veszprémi polgárt ábrázol, de van egy érdekes csavar a történetben. Cikkünkben eláruljuk, hogy kik is ők valójában, miért kerültek ki az utcára, miért pont ilyen színben, és miért pont ezekre a helyekre. 2023. szeptember 29. 22:10 Közösségi terek, kivilágított Királynék Városa - Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésének keretében Közösségi terek, kivilágított Királynék Városa - Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésének keretében Veszprém Megyei Jogú város Önkormányzata, mint projektgazda sikeresen valósította meg „Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztése” című projektjét, 2,382 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.   2023. szeptember 29. 22:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.