2023. március 31.
//
Árpád névnap

A megyei kórház közleménye koronavírus ügyben

2020. február 29. 12:11
Csolnoky Ferenc Megyei Kórház

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház, mivel tevékenységéből adódóan elkerülhetetlenül fertőző betegeket is kezelnie kell, természetesen folyamatosan számít ilyen betegek megjelenésére, felkészült akár súlyos, veszélyes esetek ellátására is. Minden munkafolyamatunkra jellemző kórokozók jelenlétének feltételezése, alapelv a kórokozómentes és kórokozó-ellenes működés (aszepszis, antiszepszis), rendelkezünk járványügyi válsághelyzet esetén alkalmazandó szabályzattal és cselekvési tervvel, a korábbi fenyegetések (SARS, MERS, H5N1 madárinfluenza, H1N1 influenza pandémia, ebola), is kellő szabályozottságot és felkészültséget eredményeztek kórházunkban.

Az új koronavírus terjedése kapcsán saját belső eljárásrendet vezettünk be és természetesen az országos tisztifőorvos által kiadott és folyamatosan frissülő eljárásrendnek is megfelelően működik.

A járvány jelenlegi szakaszában számítunk koronavírus fertőzéses beteg megjelenésére, amennyiben azonban ilyen gyanú - a gyanús eset definíciója a WHO által egységesen meghatározott - felmerül, az érvényes szabályozásnak megfelelően vizsgáljuk és továbbküldjük a kijelölt ellátóhelyre a beteget (nálunk csak a nem szállítható beteg maradna), miközben nem feledkezünk meg sem a megfelelő személyi védelemről, sem a társuló jelentési kötelezettségekről.

Ezidáig kórházunkban olyan beteg, aki megfelelt volna az érvényes eljárásrend "gyanús eset" meghatározásának, nem jelentkezett. Természetesen azonban, hogy amíg a vírus természetéről, a betegség pontos jellemzőiről viszonylag keveset tudunk, esetenként túlbiztosítunk és volt rá példa, hogy továbbküldtünk vizsgálatra olyan beteget, aki a definíciónak nem felelt meg, jobbnak láttuk ezt teszttel is igazolni.

Az általunk továbbküldött betegek vonatkozásában koronavírus fertőzés mindezidáig nem igazolódott.

 

Veszprém, 2020. február 28.

dr. Lippai Norbert főigazgató

vehir.hu

További cikkek

Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
A tavaszi szünetben is ingyen utazhatnak az általános iskolások Kajla útlevelükkel
A tavaszi szünetben is ingyen utazhatnak az általános iskolások Kajla útlevelükkel
Április 6. és 11. között minden gyerek, aki a jegyvásárlás során felmutatja pecsétgyűjtő Kajla útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát, korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pénteken, a budapesti Déli pályudvaron tartott sajtótájékoztatón.
Egy egész mérnöki gárda vonult fel a Kossuth utcán
Egy egész mérnöki gárda vonult fel a Kossuth utcán
Csütörtök délután a Kossuth utcára települt ki a Thyssenkrupp német autóipari vállalat, akik 2021 óta működnek Budapest mellett már Veszprémben is. A cég a mérnöki pozícióit hirdette az utca emberének, és bemutatkozott egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol a városvezetés és a Pannon Egyetem is képviseltette magát.
Lehet, hogy Veszprémben él az új rádiós sztárműsorvezető
Lehet, hogy Veszprémben él az új rádiós sztárműsorvezető
Öt év alatt 900-nál is több helyi kisgyermek látogathatott el a Méz Rádió stúdiójába, pár napja pedig az ezredik kisiskolást köszöntötte Szekeres Dávid műsorvezető, az országban is egyedülállónak számító Nyitott rádió program kitalálója. Az Ébredj Veszprém! című reggeli műsor házigazdájától megtudtuk, több éve őt is egy hasonló élmény inspirálta arra, hogy a rádiózásra tegye fel az életét, és reméli, már találkozott azzal a fiatallal, aki követi őt ezen az úton.
Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont
Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont
Átadták a felújított Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthont csütörtökön.