2020. július 2. // Ottó névnap

A megyei kórház közleménye koronavírus ügyben

2020. február 29. 12:11
Csolnoky Ferenc Megyei Kórház

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház, mivel tevékenységéből adódóan elkerülhetetlenül fertőző betegeket is kezelnie kell, természetesen folyamatosan számít ilyen betegek megjelenésére, felkészült akár súlyos, veszélyes esetek ellátására is. Minden munkafolyamatunkra jellemző kórokozók jelenlétének feltételezése, alapelv a kórokozómentes és kórokozó-ellenes működés (aszepszis, antiszepszis), rendelkezünk járványügyi válsághelyzet esetén alkalmazandó szabályzattal és cselekvési tervvel, a korábbi fenyegetések (SARS, MERS, H5N1 madárinfluenza, H1N1 influenza pandémia, ebola), is kellő szabályozottságot és felkészültséget eredményeztek kórházunkban.

Az új koronavírus terjedése kapcsán saját belső eljárásrendet vezettünk be és természetesen az országos tisztifőorvos által kiadott és folyamatosan frissülő eljárásrendnek is megfelelően működik.

A járvány jelenlegi szakaszában számítunk koronavírus fertőzéses beteg megjelenésére, amennyiben azonban ilyen gyanú - a gyanús eset definíciója a WHO által egységesen meghatározott - felmerül, az érvényes szabályozásnak megfelelően vizsgáljuk és továbbküldjük a kijelölt ellátóhelyre a beteget (nálunk csak a nem szállítható beteg maradna), miközben nem feledkezünk meg sem a megfelelő személyi védelemről, sem a társuló jelentési kötelezettségekről.

Ezidáig kórházunkban olyan beteg, aki megfelelt volna az érvényes eljárásrend "gyanús eset" meghatározásának, nem jelentkezett. Természetesen azonban, hogy amíg a vírus természetéről, a betegség pontos jellemzőiről viszonylag keveset tudunk, esetenként túlbiztosítunk és volt rá példa, hogy továbbküldtünk vizsgálatra olyan beteget, aki a definíciónak nem felelt meg, jobbnak láttuk ezt teszttel is igazolni.

Az általunk továbbküldött betegek vonatkozásában koronavírus fertőzés mindezidáig nem igazolódott.

 

Veszprém, 2020. február 28.

dr. Lippai Norbert főigazgató

vehir.hu

További cikkek

Ironikus, de a fizetős parkolás miatt lehet újra megállni a belvárosban
Ironikus, de a fizetős parkolás miatt lehet újra megállni a belvárosban
Július elsejétől ismét fizetős lett a parkolás, a belvárosban pedig már az első nap érzékelhetően csökkent a forgalom a parkolókban. Fotóriportunkban összehasonlítjuk a két héttel ezelőtti állapottal.
Szerdán kapják meg a bruttó félmilliós jutalmat az egészségügyi dolgozók
Szerdán kapják meg a bruttó félmilliós jutalmat az egészségügyi dolgozók
170 ezer egészségügyi dolgozó kapja meg bruttó 500 ezer forintos juttatását a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásáért szerdán, illetve a napokban; az egyszeri rendkívüli jutalomra a kormány 101 milliárd forintot biztosít - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.
Reagált a V-Busz a kerekesszékes incidensre
Reagált a V-Busz a kerekesszékes incidensre
A közösségi médiában egy veszprémi csoportban került nyilvánosságra először, hogy a napokban a V-Busz egyik járatáról leszállítottak egy kerekesszékes hölgyet. A közösségi közlekedésért felelős cég közleményben reagált a történetekre.
Ismét személyesen találkozhattak a retorikai klub tagjai
Ismét személyesen találkozhattak a retorikai klub tagjai
Több hónap online térben eltöltött idő után kedd este ismét személyesen találkoztak a Toastmasters Veszprémi Retorikai Klub tagjai a Séd-völgyében. A találkozón új elnököt is választottak, valamint megtudtunk néhány érdekességet, hogy hogyan fejlesztik egymás kommunikációs készségeit a tagok.
Nagyszerű emberek járnak Semmelweis nyomában
Nagyszerű emberek járnak Semmelweis nyomában
Semmelweis Ignác születésének 202. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget kedd délután a Csolnoky Ferenc Kórházban.
2020. július 2. // Ottó névnap