2020. május 27. // Hella névnap

Aprócska, törékeny asszony, akit minden érdekelt

Bertalan Rózsa festőművész tanár születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Kiállításmegnyitóval egybe kötött osztálytalálkozó szemtanúi lehettünk a könyvtár földszinti kisgalériájában, utóbbi – természetesen – csupán a véletlen műve, hiszen a kiállításszervezők dr. Balogh István mellett a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör volt.

A Baráti Kör elnöke, Heiter Sándor szerint rendkívül fontos és jelentős a Jeruzsálemhegyi alkotók munkássága, így Bertalan Rózsáé is, aki szintén „hegylakó” volt.

Heiter SándorHeiter Sándor

A tárlatot hivatalosan Gopcsa Katalin művészettörténész nyitotta meg, aki – bár nem annyira közelről – ismerte Bertalan Rózsát, visszaemlékezésében egy aprócska, törékeny asszonyt idézett fel, akit minden érdekelt, és, aki mindenhol ott volt. Munkássága a tájképektől kezdve a csendéletig minden műfajban felejthetetlennek bizonyul, de művészi teljesítménye mellett oktatói tevékenységét is kiemelte.

Gopcsa KatalinGopcsa Katalin

Befejezésül egy Babits Mihály idézetet hallhattunk: „Ki méltó látni a csodát, az a csodát magában hordja”, mondták Bertalan Rózsa kapcsán, aki mindenben és mindenkiben képes volt meglátni a csodát.

A kiállítás a könyvtár nyitvatartási ideje alatt április 10-ig megtekinthető.

Szabó Eszter
Domján Attila
2020. május 27. // Hella névnap