Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Intézkedések és korlátozások sorozata a koronavírus miatt

2020. március 8. 14:04 // Forrás: mti
Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és intézkedéseket a koronavírussal kapcsolatban. Ezek történtek az elmúlt 24 órában Európában.

Hétre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a szombat esti eredmények szerint Magyarországon

A Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló egyik iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzést.

A koronavírus.gov.hu információi szerint mindketten a már korábban új koronavírus pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktkutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe. Velük együtt Magyarországon 7 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 4 iráni, 1 brit, és 2 magyar állampolgár.

A Kormány elfogadva az operatív törzs ajánlását, közölte, hogy nem tartják a budapesti Március 15-ei ünnepi megemlékezést.

Kapcsolódó cikk
Koronavírus miatt törölhetik a március 15-ei ünnepségeket
Az operatív törzs javaslatot tett a kormánynak a március 15-ei központi ünnepségek megrendezésének felfüggesztésére - közölte Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombati sajtótájékoztatóján.

Az olasz kormány vesztegzár alá helyezte Lombardia tartományt

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, 15 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be.

Az újabb karanténzónák Lombardia mellett Modena északi területeit, valamint Pármát, Piecenzát, Reggio Emiliát, Riminit, Pesarót, Urbinót, Alessandriát, Astit, Novarát, Verbano-Cusio-Ossolát, Vercellit, Padovát, Trevisót és Velencét érintik.

A rendelet felszólítja a lakosokat, hogy légzési nehézségek és magas láz esetén maradjanak otthon, illetve minimalizálják a felesleges személyes kontaktust, beleértve az orvosokkal való érintkezést is. Szigorúan tilos továbbá elhagyni az otthonát annak, akinél beigazolódott a fertőzés gyanúja.

A vállalatokat ugyancsak arra kérték, hogy a fertőzés megelőzése érdekében küldjék dolgozóikat szabadságra.

A fenti, úgynevezett "vörös zónákra" vonatkozó intézkedések egyebek között betiltják esküvők, temetések rendezését, elrendelik a sportesemények zárt ajtók mögötti megrendezését, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják a március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat. Zárva maradnak a fürdők, a mozik, a színházak és a kaszinók is. Az éttermek csak korlátozott időre nyithatnak ki azzal a feltétellel, hogy a személyzet legalább 1 méteres távolságot tart a vendégektől.

Vesztegzár alatt február 23-tól a lombardiai Lodi térségében tíz önkormányzat volt, majdnem ötvenezer lakossal, Veneto tartományban pedig a 3500 lakosú Vo'Euganeo városa.

A legmagasabb fokozatú óvintézkedések területi bővítését az indokolja, hogy csaknem megduplázódott a Covid-19 vírus újonnan diagnosztizált fertőzöttjeinek száma. Szombat esti közlés szerint egy nap alatt 1145-tel nőtt, ez majdnem kétszerese a pénteki 620-nak.

Az olaszországi fertőzöttek összesített száma elérte az 5883-at. Ebből 589-en már meggyógyultak. A még betegek közül 2651 személy szorul kórházi kezelésre, további 567 intenzív osztályon van, és ezeknek több mint a fele, 359 az északnyugati Lombardia tartományban.

Az országban a járvány eddig 233 ember halálát okozta.

A Wizz Air felfüggeszti milánói, trevisói és bergamói járatait

A döntést - amely a Budapest és Debrecen, valamint Milánó-Malpensa közti járatokat érinti április 3-áig - az észak-olaszországi régió lezárásával és a koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatban elrendelt intézkedésekkel indokolták.

Közölték: az érintett járatokra foglalással rendelkező utasokat a lehető legkorábbi időpontban automatikusan tájékoztatják. A jegyüket a wizzair.com honlapon és a légitársaság mobilalkalmazásában megvásárló utasok e-mail értesítést kapnak, amelyben választhatnak a viteldíj teljes összegének visszatérítése, vagy 120 százalékának WIZZ számlára jóváírása között.

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a légitársaság csak azokat az utasokat tudja értesíteni, akik a wizzair.com honlapon vagy a légitársaság mobilalkalmazásán keresztül foglalták le jegyüket.

Ezért kérik, hogy azok az utasok, akik utazási irodán vagy online utazási irodán keresztül vásárolták jegyüket, lépjenek kapcsolatba azzal az utazási irodával, ahol a jegyüket megvásárolták, hogy tájékozódjanak a lehetőségeikről.

Ferenc pápa a koronavírus fertőzöttjeihez és a betegeket kezelőkhöz való közelségét hangoztatta

A koronavírus fertőzöttjeihez és a betegeket kezelő orvosokhoz, ápolókhoz való közelségét hangoztatta vasárnap Ferenc pápa, aki a járvány olaszországi terjedése miatt nem jelent meg személyesen a Szent Péter téren, hanem videokapcsolatban mondta el beszédét.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy "bezárva érzi magát"." Nagyon furcsa számomra is, hogy így kell veletek találkoznom, de veletek vagyok, látlak benneteket" - mondta a hívőknek. Arra kért mindenkit, tartsa be az óvintézkedéseket, és korlátozza a közösségi találkozásokat.

Az egyházfő a pápai lakosztály könyvtárterméből mondta el vasárnap déli beszédét egyenes internetes közvetítéssel. Általában ennek a teremnek a Szent Péter térre néző ablakából szokta felolvasni szavait a téren hallgató hívőknek és turistáknak.

Ez az első alkalom a Vatikán modernkori történetében, hogy a pápa nem saját betegsége miatt, hanem egészségügyi óvintézkedésből nem a megszokott helyszínen mond beszédet.

Beszéde végén Ferenc pápa közölte, azért egy pillanatra kinéz az ablakon, hogy ő is lássa a hívőket. Ki is nyitotta az ablakot, és kipillantott, a Szent Péter téren állók tapssal üdvözölték.

Sok turista nem tudta, hogy Ferenc pápa nem lesz személyesen jelen, és csak a téren felállított kivetítőkön látható. A Szent Péter tér és környéke egyébként is majdnem teljesen üres volt, pár százan voltak a pápai beszéd időpontjában a megszokott tízezrek helyett.

Vatikán területén pénteken szigorították az óvintézkedéseket az után, hogy egy fertőzöttet diagnosztizáltak, további négy személyt pedig karantén alá helyeztek megfigyelésre. A 83 éves Ferenc pápa programjait, találkozóit is minimálisra csökkentették. Az egyházfő a reggeli misét is hívők nélkül mutatja be a vatikáni lakosztályaként ismert Szent Márta-házban. A szerdai általános audiencián sem lesz majd jelen a Szent Péter téren, ismét egyenes internetes közvetítéssel mond beszédet.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.