2020. március 28. // Gedeon névnap

A múlt öltözéke sorakozik fel a Pannon Egyetemen

A Méretes Szabó Kft. reformkori öltözeteiből nyílt kiállítás a Pannon Egyetemen.

Az Egyetem Kultúraszervező Csoportja a március tizenötödikére hangolódva, a reformkor öltözeteiből szervezett kiállítást az intézmény B aulájában. A kiállítás megnyitása maga volt a beavatódás a régi kor ruháinak rejtelmeibe, hiszen Felföldi Gábor kulturális referens, rendhagyó módon egyfajta kérdezz-felelek formában engedett betekintést nyerni a Méretes Szabó Kft. kiállítási anyagába.

A válaszadó maga a szabó, vagyis Tatai Tamás volt, aki a kiállított tizenhat ruhadarab tudnivalóit ismertette, egészen az alapanyag beszerzéstől a megvalósításig. Bár a kiállítást beharangozó meghívón reformkori ruhákat említenek, de a szóban forgó korszaktól egészen a napjainkig láthatunk darabokat. Mint megtudtuk, a cég kiállításokon túl történelmi jellegű filmeknek is bedolgozik – ami a jelmezeket illeti –, magyar és külföldi megkereséseknek egyaránt eleget tesznek.

A díszes alkalmi viseletek között Bocskai-öltönyök, valamit Kazinczy-öltönyök is „díszelegnek” az egyetemen. Tatai Tamás kiemelte, csakis minőségi anyagokkal dolgoznak, és teljesen korhű darabokat készítenek.

A tárlat március 23-ig megtekinthető!

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Beindult az online oktatás a Pannon Egyetemen
Beindult az online oktatás a Pannon Egyetemen
A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánját, prof. dr. Navracsics Juditot kérdeztük arról, hogyan sikerül ebben a rendkívüli helyzetben elérni a hallgatókat, és segíteni őket abban, hogy tanulmányaik – rendhagyó módon ugyan, de – a szokásos mederben folyhassanak tovább.
Koronavírus: elmaradnak az egyetemi rendezvények Veszprémben
Koronavírus: elmaradnak az egyetemi rendezvények Veszprémben
A márciusi állásbörze és a 100 fősnél nagyobbra tervezett egyetemi szervezésű rendezvények is elmaradnak a koronavírus miatt a Pannon Egyetemen.
Sporttáplálkozás-sportolók megfelelő táplálkozása
Sporttáplálkozás-sportolók megfelelő táplálkozása
Már a címe alapján is érdekesnek ígérkező, ingyenes előadást tart március 18-án, a Pannon Egyetemen Kindl Gábor sporttáplálkozási szakértő.
Új szénhidrogénipari innováció a Pannon Egyetemen
Új szénhidrogénipari innováció a Pannon Egyetemen
Újabb eszközbeszerzéssel bővül a kutatás- fejlesztést támogató innovációk száma a Pannon Egyetemen. A GINOP-2.3.3-15-2016-00036 azonosító számú pályázat keretében nyert támogatásból az egyetem MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszéke egy – országos viszonylatban is egyedülálló – mikroreaktor-rendszerrel bővíti szénhidrogénipari kutató-fejlesztő laboratóriumát. A beruházás elősegíti a környezetbarát motorhajtóanyagok és petrolkémiai termékek fejlesztését, valamint gyorsítja az iparág kutatásainak és fejlesztéseinek ütemét. A 466,36 millió forint európai uniós támogatásból beszerzett berendezést a felújított új reaktorkísérleti csarnokban helyezik el. A rendszer átadására 2020 őszén kerül sor.
Fenntarthatósági kompetencia központot hoz létre a Pannon Egyetem és a MOL
Fenntarthatósági kompetencia központot hoz létre a Pannon Egyetem és a MOL
A Pannon Egyetem és konzorciumi parnerei, köztük a MOL, 4,775 milliárd forintos támogatást nyertek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól, amelynek keretén belül a következő három évben létrehozzák a „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatóság” kompetencia központot Veszprémben és Nagykanizsán. Az erről szóló szerződést a napokban írták alá az együttműködő partnerek.
2020. március 28. // Gedeon névnap