2020. május 28. // Emil, Csanád névnap

A múlt öltözéke sorakozik fel a Pannon Egyetemen

A Méretes Szabó Kft. reformkori öltözeteiből nyílt kiállítás a Pannon Egyetemen.

Az Egyetem Kultúraszervező Csoportja a március tizenötödikére hangolódva, a reformkor öltözeteiből szervezett kiállítást az intézmény B aulájában. A kiállítás megnyitása maga volt a beavatódás a régi kor ruháinak rejtelmeibe, hiszen Felföldi Gábor kulturális referens, rendhagyó módon egyfajta kérdezz-felelek formában engedett betekintést nyerni a Méretes Szabó Kft. kiállítási anyagába.

A válaszadó maga a szabó, vagyis Tatai Tamás volt, aki a kiállított tizenhat ruhadarab tudnivalóit ismertette, egészen az alapanyag beszerzéstől a megvalósításig. Bár a kiállítást beharangozó meghívón reformkori ruhákat említenek, de a szóban forgó korszaktól egészen a napjainkig láthatunk darabokat. Mint megtudtuk, a cég kiállításokon túl történelmi jellegű filmeknek is bedolgozik – ami a jelmezeket illeti –, magyar és külföldi megkereséseknek egyaránt eleget tesznek.

A díszes alkalmi viseletek között Bocskai-öltönyök, valamit Kazinczy-öltönyök is „díszelegnek” az egyetemen. Tatai Tamás kiemelte, csakis minőségi anyagokkal dolgoznak, és teljesen korhű darabokat készítenek.

A tárlat március 23-ig megtekinthető!

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Hétfőn indul a gyermekek hete
Hétfőn indul a gyermekek hete
A Pannon Egyetem hallgatóinak önkéntes szervezete, a CoolLaunch, a Nemzetközi Hét sikere után újabb tematikus héttel készül, ezúttal a gyermeknek szülőknek közvetítenek tartalmakat.
Szennyvíz elemzésével keresik a koronavírus nyomait
Szennyvíz elemzésével keresik a koronavírus nyomait
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttműködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből.
Új karral bővülhet a Pannon Egyetem
Új karral bővülhet a Pannon Egyetem
Ovádi Péter és Vigh László parlamenti képviselők kezdeményezésére új karral bővülhet a Pannon Egyetem.
Kreditet kapnak az egyetem hallgatói az önkéntességért
Kreditet kapnak az egyetem hallgatói az önkéntességért
Azok a hallgatók, akik a tavaszi szemeszterben segítik a koronavírus járvány elleni védekezésben részt vevők vagy a környezetükben élők mindennapjait, 3 kreditpontot kapnak a félévben.
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
Ugyan a CoolLaunch néven megalakult ifjúsági szervezet fő célja, hogy bevonja a környékbeli fiatalokat az EKF programba és annak előkészületeibe, az önkéntesek a járvány alatt is segítenek, bizonyítva: ez is lehet az összefogás és a határainkon való túllépés része.
2020. május 28. // Emil, Csanád névnap