2020. május 27. // Hella névnap

Íme a veszprémi intézkedések a koronavírus megállítása érdekében

2020. március 12. 18:18
Porga Gyula polgármester sajtótájékoztatón ismertette, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be Veszprémben a koronavírus megfékezése érdekében.

A Kormány szerdai bejelentése után, miszerint veszélyhelyzetet hirdettek az országban és számos védőintézkedést vezettek be, csütörtök délután Porga Gyula, Veszprém polgármestere is reagált az országos eseményekre, valamint bejelentett több helyi intézkedést is.

Elsőként felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a rendkívüli helyzetben két hibát nem szabad elkövetni: egyrészről nem szabad figyelmen kívül hagyni a kihívások nagyságát, másrészről nem szabad pánikot kelteni sem.

Az intézkedések az arany középutat hivatottak tartani.

Jelenleg sem Veszprémben, sem pedig a megyében nincs információ koronavírusos megbetegedésekről, ugyanakkor a vírus terjedésének lassítása miatt meg kell hozni bizonyos intézkedéseket.

Ennek érdekében a polgármester folyamatos kapcsolatban áll a városi intézményekkel, mindenkit felszólított arra, hogy mind munkavállalói és mind a szolgáltatásokat igénybe vevő lakosok szempontjából garantálják a biztonságot. Ez elsősorban a higiéniai előírások szigorú betartását és az ehhez szükséges eszközök, fertőtlenítők biztosítását követeli meg.

Az alábbiakban tételesen összeszedtük Porga Gyula további bejelentéseit:

 • Arra kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint az ügyek intézésénél kerüljék a személyes találkozásokat, amit lehet azt telefonon, vagy elektronikusan intézzenek.
 • Az idősek nappali ellátása péntektől szünetelni fog, az érintettekkel az Egyesített Szociális Intézmény már felvette a kapcsolatot és nekik a házi segítségnyújtás keretében biztosítják a szolgáltatást.
 • Szociális étkeztetést továbbra is garantálja az önkormányzat, ugyanakkor helyszínt nem biztosítanak, csak otthoni fogyasztásban tudják biztosítani ezt a szolgáltatást.
 • A V-Busz-nál a még gyakoribb fertőtlenítést irányozták elő, valamint nagy tömeg esetében immáron mindhárom ajtón fel lehet szállni a járművekre.
 • A VKSZ Zrt-nél a hulladékszállításban érintett dolgozók vannak kitéve leginkább a fertőzésnek, a városi közüzemi szolgáltatónál a fertőtlenítésre alkalmas eszközök rendelkezésre állnak.
 • Porga Gyula létrehozott egy krízismenedzsment szervezetet a Városházán belül, ez az egység gyűjti össze az intézményektől érkezett információkat, igényeket és hozza meg a legfontosabb döntéseket, ha gyors beavatkozásra lenne szükség.
 • A Városházára érkező ügyfelek fogadására külön helységet jelöltek ki.
 • Az adóbefizetések határidejét a jegyző március 23-ra módosította annak érdekében, hogy egyszerre sok ügyfél ne jelenjen meg az Adóirodánál sem.
 • A Kormány intézkedéseit követve a városi kulturális intézmények a 100-nál nagyobb létszámú beltéri rendezvényeit törölték. Ez elsősorban a színházakat, valamint a Hangvilla programjait érinti, de minden érintett intézmény ezt az előírást követi Veszprémben.
 • Porga Gyula konzultációra hívta a legnagyobb városi cégek vezetőit, hiszen egy ilyen volumenű járvány a gazdaságra is hatással lesz. Ennek a konzultációnak a célja, hogy megvizsgálják, milyen kihívásai lesznek a cégeknek és a városnak gazdasági szempontból.
   

A polgármester hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések megelőző jellegűek, óvatosságra intenek, de nincs ok a pánikra, hiszen Veszprémet eddig elkerülte a járvány.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy az óvodákat és bölcsődéket egyelőre nem zárják be, amennyiben az operatív törzs javaslatára a Kormány elrendeli az iskolai tanítás szüneteltetését, akkor fogják ők is meghozni ezt az intézkedést városi szinten.

A sajtótájékoztatót teljes egészében visszanézhetik a Vehir.hu Facebook-oldalán vágatlanul.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Orbán Balázs: két héten belül dönthet az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Orbán Balázs: két héten belül dönthet az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését - jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
Adrenalin-függő aszkéták
Adrenalin-függő aszkéták
Néhány éve egy magyar földrajztanár egyedül végiggyalogolta a világ egyik leghosszabb és legnehezebb túraútvonalának tartott Pasific Crest Trailt. Ha azt gondolnánk, ő az egyetlen, aki ilyesfajta embert próbáló kalandra adja a fejét, tévedünk.
Változik a forgalmi rend a 8-as főúton Veszprémben
Változik a forgalmi rend a 8-as főúton Veszprémben
Május 4-től július végéig lezárják a 8. sz. főút Körmend felé vezető oldalán a külső sávot.
Tabletekkel támogatták az egészségügyi dolgozókat
Tabletekkel támogatták az egészségügyi dolgozókat
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezete az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületével kötött megállapodás értelmében 1000 darab táblagépet adományozott azoknak az egészségügyi szakdolgozóknak, akik a koronavírus járványban segítettek és családjukban távoktatásban tanuló, de korszerű informatikai eszközzel nem rendelkező gyermekeket nevelnek.
Szijjártó: éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára
Szijjártó: éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára
Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára - erősítette meg újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Kolozsváron, a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján kedden.
2020. május 27. // Hella névnap