2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Íme a veszprémi intézkedések a koronavírus megállítása érdekében

2020. március 12. 18:18
Porga Gyula polgármester sajtótájékoztatón ismertette, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be Veszprémben a koronavírus megfékezése érdekében.

A Kormány szerdai bejelentése után, miszerint veszélyhelyzetet hirdettek az országban és számos védőintézkedést vezettek be, csütörtök délután Porga Gyula, Veszprém polgármestere is reagált az országos eseményekre, valamint bejelentett több helyi intézkedést is.

Elsőként felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a rendkívüli helyzetben két hibát nem szabad elkövetni: egyrészről nem szabad figyelmen kívül hagyni a kihívások nagyságát, másrészről nem szabad pánikot kelteni sem.

Az intézkedések az arany középutat hivatottak tartani.

Jelenleg sem Veszprémben, sem pedig a megyében nincs információ koronavírusos megbetegedésekről, ugyanakkor a vírus terjedésének lassítása miatt meg kell hozni bizonyos intézkedéseket.

Ennek érdekében a polgármester folyamatos kapcsolatban áll a városi intézményekkel, mindenkit felszólított arra, hogy mind munkavállalói és mind a szolgáltatásokat igénybe vevő lakosok szempontjából garantálják a biztonságot. Ez elsősorban a higiéniai előírások szigorú betartását és az ehhez szükséges eszközök, fertőtlenítők biztosítását követeli meg.

Az alábbiakban tételesen összeszedtük Porga Gyula további bejelentéseit:

 • Arra kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint az ügyek intézésénél kerüljék a személyes találkozásokat, amit lehet azt telefonon, vagy elektronikusan intézzenek.
 • Az idősek nappali ellátása péntektől szünetelni fog, az érintettekkel az Egyesített Szociális Intézmény már felvette a kapcsolatot és nekik a házi segítségnyújtás keretében biztosítják a szolgáltatást.
 • Szociális étkeztetést továbbra is garantálja az önkormányzat, ugyanakkor helyszínt nem biztosítanak, csak otthoni fogyasztásban tudják biztosítani ezt a szolgáltatást.
 • A V-Busz-nál a még gyakoribb fertőtlenítést irányozták elő, valamint nagy tömeg esetében immáron mindhárom ajtón fel lehet szállni a járművekre.
 • A VKSZ Zrt-nél a hulladékszállításban érintett dolgozók vannak kitéve leginkább a fertőzésnek, a városi közüzemi szolgáltatónál a fertőtlenítésre alkalmas eszközök rendelkezésre állnak.
 • Porga Gyula létrehozott egy krízismenedzsment szervezetet a Városházán belül, ez az egység gyűjti össze az intézményektől érkezett információkat, igényeket és hozza meg a legfontosabb döntéseket, ha gyors beavatkozásra lenne szükség.
 • A Városházára érkező ügyfelek fogadására külön helységet jelöltek ki.
 • Az adóbefizetések határidejét a jegyző március 23-ra módosította annak érdekében, hogy egyszerre sok ügyfél ne jelenjen meg az Adóirodánál sem.
 • A Kormány intézkedéseit követve a városi kulturális intézmények a 100-nál nagyobb létszámú beltéri rendezvényeit törölték. Ez elsősorban a színházakat, valamint a Hangvilla programjait érinti, de minden érintett intézmény ezt az előírást követi Veszprémben.
 • Porga Gyula konzultációra hívta a legnagyobb városi cégek vezetőit, hiszen egy ilyen volumenű járvány a gazdaságra is hatással lesz. Ennek a konzultációnak a célja, hogy megvizsgálják, milyen kihívásai lesznek a cégeknek és a városnak gazdasági szempontból.
   

A polgármester hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések megelőző jellegűek, óvatosságra intenek, de nincs ok a pánikra, hiszen Veszprémet eddig elkerülte a járvány.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy az óvodákat és bölcsődéket egyelőre nem zárják be, amennyiben az operatív törzs javaslatára a Kormány elrendeli az iskolai tanítás szüneteltetését, akkor fogják ők is meghozni ezt az intézkedést városi szinten.

A sajtótájékoztatót teljes egészében visszanézhetik a Vehir.hu Facebook-oldalán vágatlanul.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Megújult egy köztéri lépcső és új járdaszakaszt is építettek a Cholnoky lakótelepen.