Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-2°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-2°C

Íme a veszprémi intézkedések a koronavírus megállítása érdekében

2020. március 12. 18:18
Porga Gyula polgármester sajtótájékoztatón ismertette, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be Veszprémben a koronavírus megfékezése érdekében.

A Kormány szerdai bejelentése után, miszerint veszélyhelyzetet hirdettek az országban és számos védőintézkedést vezettek be, csütörtök délután Porga Gyula, Veszprém polgármestere is reagált az országos eseményekre, valamint bejelentett több helyi intézkedést is.

Elsőként felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a rendkívüli helyzetben két hibát nem szabad elkövetni: egyrészről nem szabad figyelmen kívül hagyni a kihívások nagyságát, másrészről nem szabad pánikot kelteni sem.

Az intézkedések az arany középutat hivatottak tartani.

Jelenleg sem Veszprémben, sem pedig a megyében nincs információ koronavírusos megbetegedésekről, ugyanakkor a vírus terjedésének lassítása miatt meg kell hozni bizonyos intézkedéseket.

Ennek érdekében a polgármester folyamatos kapcsolatban áll a városi intézményekkel, mindenkit felszólított arra, hogy mind munkavállalói és mind a szolgáltatásokat igénybe vevő lakosok szempontjából garantálják a biztonságot. Ez elsősorban a higiéniai előírások szigorú betartását és az ehhez szükséges eszközök, fertőtlenítők biztosítását követeli meg.

Az alábbiakban tételesen összeszedtük Porga Gyula további bejelentéseit:

 • Arra kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint az ügyek intézésénél kerüljék a személyes találkozásokat, amit lehet azt telefonon, vagy elektronikusan intézzenek.
 • Az idősek nappali ellátása péntektől szünetelni fog, az érintettekkel az Egyesített Szociális Intézmény már felvette a kapcsolatot és nekik a házi segítségnyújtás keretében biztosítják a szolgáltatást.
 • Szociális étkeztetést továbbra is garantálja az önkormányzat, ugyanakkor helyszínt nem biztosítanak, csak otthoni fogyasztásban tudják biztosítani ezt a szolgáltatást.
 • A V-Busz-nál a még gyakoribb fertőtlenítést irányozták elő, valamint nagy tömeg esetében immáron mindhárom ajtón fel lehet szállni a járművekre.
 • A VKSZ Zrt-nél a hulladékszállításban érintett dolgozók vannak kitéve leginkább a fertőzésnek, a városi közüzemi szolgáltatónál a fertőtlenítésre alkalmas eszközök rendelkezésre állnak.
 • Porga Gyula létrehozott egy krízismenedzsment szervezetet a Városházán belül, ez az egység gyűjti össze az intézményektől érkezett információkat, igényeket és hozza meg a legfontosabb döntéseket, ha gyors beavatkozásra lenne szükség.
 • A Városházára érkező ügyfelek fogadására külön helységet jelöltek ki.
 • Az adóbefizetések határidejét a jegyző március 23-ra módosította annak érdekében, hogy egyszerre sok ügyfél ne jelenjen meg az Adóirodánál sem.
 • A Kormány intézkedéseit követve a városi kulturális intézmények a 100-nál nagyobb létszámú beltéri rendezvényeit törölték. Ez elsősorban a színházakat, valamint a Hangvilla programjait érinti, de minden érintett intézmény ezt az előírást követi Veszprémben.
 • Porga Gyula konzultációra hívta a legnagyobb városi cégek vezetőit, hiszen egy ilyen volumenű járvány a gazdaságra is hatással lesz. Ennek a konzultációnak a célja, hogy megvizsgálják, milyen kihívásai lesznek a cégeknek és a városnak gazdasági szempontból.
   

A polgármester hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések megelőző jellegűek, óvatosságra intenek, de nincs ok a pánikra, hiszen Veszprémet eddig elkerülte a járvány.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy az óvodákat és bölcsődéket egyelőre nem zárják be, amennyiben az operatív törzs javaslatára a Kormány elrendeli az iskolai tanítás szüneteltetését, akkor fogják ők is meghozni ezt az intézkedést városi szinten.

A sajtótájékoztatót teljes egészében visszanézhetik a Vehir.hu Facebook-oldalán vágatlanul.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 2023. december 1. 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. 2023. december 1. 14:53 Pedagógusnak lenni egy életen át közélet Pedagógusnak lenni egy életen át Csütörtökön tartotta az önkormányzat az éves emlékdiploma ünnepséget, melyet azoknak a tiszteletreméltó pedagógusoknak rendeztek, akik oklevelüket ötven, hatvan, sőt hetven éve szerezték meg és harminc éven át pedagógusként dolgoztak.   2023. december 1. 12:08 Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. 2023. november 30. 14:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.