Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Munkavállalókat védő intézkedésekre szólította fel a kormányt Varga-Damm Andrea

2020. március 13. 17:22
A Jobbik országgyűlési képviselője szerint a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet felmérhetetlen károkat okoz a nagyvállalatoknak, a dolgozók érdekében felmondási tilalmat vezetne be.

Orbán Viktor miniszterelnöknek írt péntek reggeli leveléről tartott sajtótájékoztatót a Jobbik országgyűlési képviselője, Varga-Damm Andrea a minap Veszprémben. A helyi származású politikus írásban fordult a kormányfőhöz, melyben azt írta: "a koronavírus következményeinek elhárítása érdekében tett intézkedések, valamint a vírus következményeinek elkerülése érdekében a társadalom valamint a gazdasági élet szereplőinek magatartása a gazdaságunknak komoly, felmérhetetlen károkat okoz."


„Ön is tudja, hogy a gazdasági életben a tulajdonosok profit maximalizálásra törekszenek, s olyan helyzetben, amikor vélelmezik hasznuk mértékének csökkenését, először a munkavállalóktól szabadulnak meg.”

Varga-Damm szerint a vírus egészségügyi következményeinek enyhítése mellett Orbán Viktor feladata a veszélyhelyzet társadalmi, gazdasági kárainak csökkentése is, s ennek érdekében kéri a miniszterelnököt arra, hogy a munkavállalói társadalom részére adja meg azt a "minimumot, amelyet ilyenkor meg kell tenni."

Emlékeztetett: az Alaptörvény szerint a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be. A kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Kovács Rajmund és Varga-Damm Andrea a 2020 március 13-án tartott sajtótájékoztatón Veszprémben.Kovács Rajmund és Varga-Damm Andrea a 2020 március 13-án tartott sajtótájékoztatón Veszprémben.

A Jobbik politikusa szeretné, hogy a kormány hatáskörébe tartozó intézkedések törvényes határidejéig rendeljen el a munkáltatók terhére felmondási tilalmat, azaz ezen intézkedés határidejéig a munkáltatók rendes felmondással ne mondhassanak fel. Azt is hozzáfűzte, hogy miután azonban vélhetően a veszélyhelyzet 15 napnál tovább fog tartani, hozzanak az Országgyűlés elé ezen határidőnél hosszabb időre e felmondási tilalom határidejének meghosszabbításáról szóló javaslatot.

A kesztyű is megoldás lehet

A Veszprémben tartott sajtótájékoztatón Varga-Damm beszélt a jelen helyzetet érintő higiéniai előírások betartásáról is. Az alapos és rendszeres kézmosás fontossága mellett szerinte kevés szó esik róla, de a megelőzésben a kesztyű használata is indokolt lehet. Kiemelten felhívta a figyelmet az idős emberek kitettségére is.

A Jobbik veszprémi önkormányzati képviselője, Kovács Rajmund szerint ugyan Porga Gyula polgármester tartott sajtótájékoztatót a koronavírus veszprémi vonatkozásairól, de az emberek figyelmét minél többször kell felhívni a higiéniai előírások betartására és a társas érintkezések visszaszorítására. -Ezáltal jobban vissza lehet szorítani a vírus terjedését- mondta.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.