2023. május 29.
//
Magdolna névnap

A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején

Ugyan a CoolLaunch néven megalakult ifjúsági szervezet fő célja, hogy bevonja a környékbeli fiatalokat az EKF programba és annak előkészületeibe, az önkéntesek a járvány alatt is segítenek, bizonyítva: ez is lehet az összefogás és a határainkon való túllépés része.

A koronavírus világjárvány alaposan felforgatta az életünket, és a gondolatainkat is főként az uralja, mi lesz most és leginkább, mikor lesz vége ennek az egésznek? Érthető, ha ebben az időszakban a tény, hogy Veszprém és a Bakony-Balaton régió nem is olyan sokára Európa kulturális fővárosa lesz, háttérbe szorul. A VEB 2023 csapata viszont ezekben a hetekben is fáradhatatlanul ötletel, hogy három év múlva Veszprém és a régió a lehető legjobb formáját mutassa meg Európának.

Úgyhogy, miközben a világ figyelme egy kicsit másfelé fordult, ők a háttérben dolgozva egy újabb fontos mérföldkőhöz jutottak el: féléves tervezést követően március elején, Dr. Kővári Edit, a Pannon Egyetem oktatójának és Imre Marcell, a Pannon Egyetem hallgatójának ötlete nyomán megalakult a Pannon Egyetem ifjúsági szervezete, a CoolLaunch. A közösség a Veszprém-Balaton 2023. projekt kiemelt partnereként azt a fő célt tűzte ki maga elé, hogy arra buzdítsa az egyetem hallgatóit és általában az EKF településeken élő környékbeli fiatalokat, hogy legyenek minél inkább aktív részesei az EKF projektnek, segítsenek annak előkészítésében – hiszen az értük, róluk is szól.

A CoolLaunch csapataA CoolLaunch csapata

„Egy ötletműhelyként lehet minket legjobban elképzelni. Minden fiataltól szívesen várunk olyan ötleteket, amik valamilyen módon gyarapíthatják a kulturális életünket, vagy fontos társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, amelyek megvalósításához itt erőforrásra találhatnak. Úgy gondolom, hogy egy közösség kellő munkával bármit elérhet. Nekünk is az alapkövünk a közösség, az egyesülés. A mottónk is az lett, hogy „A sok te előbb-utóbb MI leszünk” – tudtuk meg Imre Marcelltől, a CoolLaunch egyik alapítójától és projektmenedzserétől.

A szervezetben jelenleg közel 40 fiatal vesz részt, jórészt a Pannon Egyetem önkéntesei, de akad köztük középiskolás diák is a Közgázból: ő az egyetem Házhoz megy a gazdaságtudomány című beiskolázási programján hallott először a közösségről, rá két napra pedig jelentkezett is, hogy szívesen csatlakozna, és a közösség hírét a saját iskolájában is terjesztené.

A CoolLaunch célja a fentieken túl egyébként az is, hogy a hallgatók már egyetemi éveik alatt megszerezhessenek olyan készségeket, amelyekkel később, a munka világában is találkozhatnak majd. Ilyenek a projektszemlélet, a különböző menedzsment technikák, a projektgondozás és a csapatban való gondolkodás, működés képessége. Ennek érdekében jelenleg hat munkacsoportban zajlik a munka: mozgás- és egészségkultúra, környezetkultúra és turizmus, művészet és klasszikus kultúra, és nemzetközi munkacsoport. Két csoport az adminisztratív és PR feladatokkal foglalkozik. Minden munkacsoport élén pedig egy egyetemi hallgató áll, aki koordinálja csapatának munkáját.

Dr. Kővári Edit, a közösség alapítója és oktatói mentora szerint a fiatalok már most nagyon lelkesek, és ezt rendkívül jó látni. „A Coollaunch számomra egy lendületes, kreatív önkéntes csapat, ami felpiszkálja az "egy mindenkiért, mindenki egyért" attitűdöt a fiatalokban. Büszkén vagyok ennek a kezdeményezésnek a mentora” – fogalmazott.

Büszkeségre azért is van ok, mert a csapat a rendkívüli helyzetben sem tétlenkedik, bizonyítva, hogy csupán azért, mert most zárt ajtók mögött éljük az életünket, még nem jelenti azt, hogy minden téren be kellene zárkóznunk. Éppen ellenkezőleg! Mutassuk meg, hogy az EKF jelszavát, a „beyond”-ot már most tudjuk alkalmazni! Hogy képesek vagyunk túllépni a határainkon és az adott helyzetből a lehetőségekhez mérten a legjobbat kihozni.

Ennek egyik lépéseként a csapat többek között egy kis online flashmobot tartott: Facebook oldalukon hétfőn, március 23-án reggel 8 órakor 32 hallgató és közel 10 oktató, egyetemi dolgozó fotójából összeállított montázst jelentettek meg, rajta a szöveggel: TÁVOL, DE MÉGIS EGYÜTT. PANNON EGYETEM. Az időpont nem véletlen: ez volt az egyetemi távoktatási rendszer indulásának időpontja, a fotóval pedig a csapat azt szerette volna kifejezni, az összetartozás érzésének kifejezése és a korábbinál is szorosabb összefogás mennyire fontos most. Hiszen a távoktatás csak így lesz sikeres.

Ez mindenkinek egy új helyzet, oktatónak, hallgatónak egyaránt. Van, aki jól viseli, van, aki kevésbé. Azoknak az egyetemistáknak például, akik falun élnek, vagy épp most jutottak el az életüknek abba a szakaszába, hogy kicsit leszakadnak a szüleikről és a saját lábukra állnak, általában most nehezebb, hogy ismét visszacsöppentek a családi fészekbe. Ilyenkor segíthet, ha megpróbáljuk elterelni a figyelmünket, ha ugyanúgy ragaszkodunk a korábbi rendszerességhez és időbeosztáshoz, ha odafigyelünk a testi, szellemi, lelki egészségünkre, és leginkább, ha a korábbi személyesség nem vész el. „Az interaktivitás nagyon fontos, ezért oktatóként igyekszünk a tananyagot nemcsak olvasmány formájában leadni, hanem az e-learning felületeinken videókat megosztani, Skype-on, Messengeren beszélgetni a hallgatókkal, akár a lelki problémák esetén is támaszt nyújtani. De nekünk, oktatóknak is tanulnunk kell egymással a kontaktust tartani, hiszen jórészt mi is home office-ban dolgozunk most. Egyelőre jól megy, érdekes módon olykor többet is beszélgetünk, könnyebben teszünk fel kérdést egymásnak, mint amikor az irodában, a munkába feledkezve ülünk” – mondta el érdeklődésünkre dr. Kővári Edit.

De most van itt az idő arra is, hogy a hallgatók az oktatáson túlmutató feladatokat is vállaljanak, amivel a figyelmüket is könnyebben lekötik. És itt jön be a CoolLaunch, ami ehhez is ad ötletet. A csapat mentora szerint egyébként nagyon kreatívak a hallgatók, van, aki például már jelezte, hogy szeretne majd egy TDK munkát készíteni a koronavírus járvány idején mutatott attitűdök kapcsán; turizmus szakos hallgatók azon gondolkodnak, hosszú távon milyen kreatív ötletekkel lehet majd kezelni a mostani válságot; megint mások pedig már azt tervezik, hogyan lehetne online formában is megtartani az olyan, eddig tipikusan offline rendezvényeket, mint a tavaszi Nemzetközi hét.

Megy a maszkvarrás isMegy a maszkvarrás is

A csapat önkéntesei ugyanakkor nemcsak egyetemi körökben igyekeznek segítséget nyújtani. A herendi maszkkészítők kezdeményezéséhez csatlakozva maszkot varrnak, vagy éppen a középiskolásoknak segítenek átvészelni ezt az időszakot. Honlapjukon „Felajánlások fala” néven létrehoztak egy felületet, ahol azokat kötik össze, akik segítségre szorulnak, illetve akik segítséget nyújtanának. Utóbbiból pedig már most akad: van, aki mentálhigiénés tanácsadást ajánlott fel, többen pedig korrepetálást vagy érettségire való felkészítést vállaltak különböző tárgyakból. „Az önkénteseinknek közel 2/3-a első évfolyamos egyetemista, így nekik még elég friss emlékeik vannak arról, milyen feszült tud lenni az érettségi időszak, a mostani végzősöknek pedig sajnos most még inkább az. Ezért is gondoltuk, hogy hasznos lehet ez a felajánlás, ráadásul a közösségünk lényege is az, hogy fiatalok segítenek fiataloknak” – árulta el dr. Kővári Edit.

A falra egyébként bárki tehet ki felajánlást, ha ír a felajanlas@coollaunch.hu email címre, a csapat pedig további akciókat is tervez: lesz például egy kalap challenge, amiben az otthonléthez adnak kreatív ötleteket, és jótékonysági felajánlást, videókat, versenyeket is terveznek. Az online kezdeményezések alapján pedig ősszel egy fesztivált is rendeznének, ahol például workshopokon mutatnák be elképzeléseiket.

Ötlet tehát van, aki pedig szeretne maga is csatlakozni a CoolLaunch-hoz, jelentkezes@coollaunch.hu email címen egy bemutatkozással és egy menő szelfivel megteheti – a csapat akár már az általános iskola felső tagozatától szívesen várja a fiatalokat.

Bertalan Melinda

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.