Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C

Az emberek lelkesedése motiválja az akciócsoportot

2020. március 25. 20:13
Másfél hete kezdte meg működését a Veszprémi Szolidáris Akciócsoport, hogy önkéntesek által segítsen az idősebb embereken, akik betartva az egészségügyi ajánlásokat, inkább otthon maradnak a koronavírus megállítása érdekében. Az eddigi tapasztalatokról az ötletgazdákat kérdeztük telefonon.

Közel 100 önkéntes csatlakozott alig egy hét alatt a Szolidáris Akciócsoporthoz és még ennél is több, javában idős veszprémi lakos kért segítséget tőlük, valamint a hivatalos önkormányzati elérhetőségeken a mindennapos rutinjuk elvégzésében, amelyet a koronavírus az elmúlt hetekben teljesen felülírt.

Rácsai Ákos, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta, hogy még számukra is meglepő volt az a pozitív fogadtatás, amit tapasztaltak.

Hamar kiderült, hogy az összefogás működik és lehet számítani az emberekre ilyen helyzetekben. A mi lelkesedésünk nem hagy alább, a veszprémiek támogatása pedig csak tovább motivál, hogy még keményebben küzdjünk ez ellen a láthatatlan ellenség ellen.

Azóta egyébként veszprémi mintára az ország több pontján is alakultak hasonló akciócsoportok. A megyében még Várpalotán, Ajkán és Litéren.

Rácsai Ákostól megtudtuk azt is, hogy érkeztek olyan speciális kérések is, amelyekkel az elején még nem számoltak. Ilyen volt például laptopok, vagy más számítástechnikai eszközök igényei hátrányos helyzetű családoknál, akik ezek nélkül nem tudnák megoldani az otthoni online tanulást.

A Szolidáris Akciócsoport miután közzétette ezt a felhívását régi laptopok felajánlására, nem telt el 24 óra és többen is jelentkeztek, hogy szívesen átadják régi eszközüket a rászorulóknak.

Laptopfelajánlás is érkezett, amit az önkéntesek átadtak a rászoruló családoknak (fotó: Szolidáris Akciócsoport Veszprém Facebook)Laptopfelajánlás is érkezett, amit az önkéntesek átadtak a rászoruló családoknak (fotó: Szolidáris Akciócsoport Veszprém Facebook)

Az önkéntesek minden nap mozgásban vannak és az önkormányzat koordinálása mellett segítenek a rászorulóknak. A csapatot javában 20 év körüli fiatalok alkotják, de vannak köztük idősebb, 30-40 közötti segítők is.

Magánemberek mellett civil szervezetek is csatlakoztak és teljes humánerőforrásukat felajánlották a kezdeményezésnek. Ezáltal a Polgári Csapat, a Fidelitas és a VEDIÖK tagjai is részt vesznek a munkában.

Az önkormányzat alábbi hivatalos elérhetőségein lehet jelentkezni önkéntesnek:
+36 20/432 64 90
+36 20 432 61 45
segitek@gov.veszprem.hu

Amennyiben segítségre van szüksége, szintén az alábbi hivatalos telefonszámokon fordulhat az illetékesekhez:
06-20/432-5845
06-20/432-4170

Hajas Bálint
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.