2020. április 1. // Hugó névnap

Az emberek lelkesedése motiválja az akciócsoportot

Másfél hete kezdte meg működését a Veszprémi Szolidáris Akciócsoport, hogy önkéntesek által segítsen az idősebb embereken, akik betartva az egészségügyi ajánlásokat, inkább otthon maradnak a koronavírus megállítása érdekében. Az eddigi tapasztalatokról az ötletgazdákat kérdeztük telefonon.

Közel 100 önkéntes csatlakozott alig egy hét alatt a Szolidáris Akciócsoporthoz és még ennél is több, javában idős veszprémi lakos kért segítséget tőlük, valamint a hivatalos önkormányzati elérhetőségeken a mindennapos rutinjuk elvégzésében, amelyet a koronavírus az elmúlt hetekben teljesen felülírt.

Rácsai Ákos, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta, hogy még számukra is meglepő volt az a pozitív fogadtatás, amit tapasztaltak.

Hamar kiderült, hogy az összefogás működik és lehet számítani az emberekre ilyen helyzetekben. A mi lelkesedésünk nem hagy alább, a veszprémiek támogatása pedig csak tovább motivál, hogy még keményebben küzdjünk ez ellen a láthatatlan ellenség ellen.

Azóta egyébként veszprémi mintára az ország több pontján is alakultak hasonló akciócsoportok. A megyében még Várpalotán, Ajkán és Litéren.

Rácsai Ákostól megtudtuk azt is, hogy érkeztek olyan speciális kérések is, amelyekkel az elején még nem számoltak. Ilyen volt például laptopok, vagy más számítástechnikai eszközök igényei hátrányos helyzetű családoknál, akik ezek nélkül nem tudnák megoldani az otthoni online tanulást.

A Szolidáris Akciócsoport miután közzétette ezt a felhívását régi laptopok felajánlására, nem telt el 24 óra és többen is jelentkeztek, hogy szívesen átadják régi eszközüket a rászorulóknak.

Laptopfelajánlás is érkezett, amit az önkéntesek átadtak a rászoruló családoknak (fotó: Szolidáris Akciócsoport Veszprém Facebook)Laptopfelajánlás is érkezett, amit az önkéntesek átadtak a rászoruló családoknak (fotó: Szolidáris Akciócsoport Veszprém Facebook)

Az önkéntesek minden nap mozgásban vannak és az önkormányzat koordinálása mellett segítenek a rászorulóknak. A csapatot javában 20 év körüli fiatalok alkotják, de vannak köztük idősebb, 30-40 közötti segítők is.

Magánemberek mellett civil szervezetek is csatlakoztak és teljes humánerőforrásukat felajánlották a kezdeményezésnek. Ezáltal a Polgári Csapat, a Fidelitas és a VEDIÖK tagjai is részt vesznek a munkában.

Az önkormányzat alábbi hivatalos elérhetőségein lehet jelentkezni önkéntesnek:
+36 20/432 64 90
+36 20 432 61 45
segitek@gov.veszprem.hu

Amennyiben segítségre van szüksége, szintén az alábbi hivatalos telefonszámokon fordulhat az illetékesekhez:
06-20/432-5845
06-20/432-4170

Hajas Bálint

További cikkek

Koronavírus: kilenc pozitív tesztről számolt be a Magyar Úszó Szövetség!
Koronavírus: kilenc pozitív tesztről számolt be a Magyar Úszó Szövetség!
Kedd estig kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt az elvégzett koronavírus-tesztek - közölte a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) azok után, hogy a nap folyamán Kapás Boglárka és Kozma Dominik is bejelentette: megfertőződött.
Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Veszprémben a Deák Ferenc Általános Iskola udvarán forgatta az Alma Együttes legújabb videóklipjét a ZöldForgó című dalukhoz. A zeneszám mondanivalójában a gyerekek nyelvén igyekszik felhívni a figyelmet a környezetvédelemre és a túlfogyasztás veszélyeire.
Vérünkkel is segíthetünk a veszélyhelyzetben
Vérünkkel is segíthetünk a veszélyhelyzetben
A koronavírus elleni küzdelemről szóló egészségügyi hírek jelenleg uralják a sajtót, ugyanakkor emellett is vannak olyan területek még, ahol szükség van az összefogásra és segítésre. A veszprémi Mert Segíteni Jó Alapítvány véradásra buzdító kezdeményezésével erre hívja fel a figyelmet, sőt szerdán és csütörtökön nagyszabású véradásra hívja az embereket, ahol több ismert közéleti szereplő is jelen lesz.
Koronavírus: Kapás Boglárka és Kozma Dominik tesztje is pozitív lett
Koronavírus: Kapás Boglárka és Kozma Dominik tesztje is pozitív lett
Megfertőződött az új típusú koronavírussal két válogatott úszó, Kapás Boglárka és Kozma Dominik.
38 éves a legfiatalabb magyarországi áldozat
38 éves a legfiatalabb magyarországi áldozat
A magas vérnyomás is kockázati tényező.
2020. április 1. // Hugó névnap