2020. július 14. // Őrs névnap

Az emberek lelkesedése motiválja az akciócsoportot

Másfél hete kezdte meg működését a Veszprémi Szolidáris Akciócsoport, hogy önkéntesek által segítsen az idősebb embereken, akik betartva az egészségügyi ajánlásokat, inkább otthon maradnak a koronavírus megállítása érdekében. Az eddigi tapasztalatokról az ötletgazdákat kérdeztük telefonon.

Közel 100 önkéntes csatlakozott alig egy hét alatt a Szolidáris Akciócsoporthoz és még ennél is több, javában idős veszprémi lakos kért segítséget tőlük, valamint a hivatalos önkormányzati elérhetőségeken a mindennapos rutinjuk elvégzésében, amelyet a koronavírus az elmúlt hetekben teljesen felülírt.

Rácsai Ákos, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta, hogy még számukra is meglepő volt az a pozitív fogadtatás, amit tapasztaltak.

Hamar kiderült, hogy az összefogás működik és lehet számítani az emberekre ilyen helyzetekben. A mi lelkesedésünk nem hagy alább, a veszprémiek támogatása pedig csak tovább motivál, hogy még keményebben küzdjünk ez ellen a láthatatlan ellenség ellen.

Azóta egyébként veszprémi mintára az ország több pontján is alakultak hasonló akciócsoportok. A megyében még Várpalotán, Ajkán és Litéren.

Rácsai Ákostól megtudtuk azt is, hogy érkeztek olyan speciális kérések is, amelyekkel az elején még nem számoltak. Ilyen volt például laptopok, vagy más számítástechnikai eszközök igényei hátrányos helyzetű családoknál, akik ezek nélkül nem tudnák megoldani az otthoni online tanulást.

A Szolidáris Akciócsoport miután közzétette ezt a felhívását régi laptopok felajánlására, nem telt el 24 óra és többen is jelentkeztek, hogy szívesen átadják régi eszközüket a rászorulóknak.

Laptopfelajánlás is érkezett, amit az önkéntesek átadtak a rászoruló családoknak (fotó: Szolidáris Akciócsoport Veszprém Facebook)Laptopfelajánlás is érkezett, amit az önkéntesek átadtak a rászoruló családoknak (fotó: Szolidáris Akciócsoport Veszprém Facebook)

Az önkéntesek minden nap mozgásban vannak és az önkormányzat koordinálása mellett segítenek a rászorulóknak. A csapatot javában 20 év körüli fiatalok alkotják, de vannak köztük idősebb, 30-40 közötti segítők is.

Magánemberek mellett civil szervezetek is csatlakoztak és teljes humánerőforrásukat felajánlották a kezdeményezésnek. Ezáltal a Polgári Csapat, a Fidelitas és a VEDIÖK tagjai is részt vesznek a munkában.

Az önkormányzat alábbi hivatalos elérhetőségein lehet jelentkezni önkéntesnek:
+36 20/432 64 90
+36 20 432 61 45
segitek@gov.veszprem.hu

Amennyiben segítségre van szüksége, szintén az alábbi hivatalos telefonszámokon fordulhat az illetékesekhez:
06-20/432-5845
06-20/432-4170

Hajas Bálint

További cikkek

Már nem kell korán kelni az üstökösért
Már nem kell korán kelni az üstökösért
Akit kicsit is érdekel a csillagászat, az valószínűleg hallott már a szabad szemmel is látható C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös érkezéséről. A jó hír, hogy mostantól már nem kell hajnalban kelni a látványosságért.
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
Megszüntetve a börtönök túltelítettségét, országszerte tíz büntetés-végrehajtási intézet bővült új épületszárnyakkal. Az elkészült beruházások hivatalos átadó ünnepségét hétfőn tartották Veszprémben.
Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést
Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést
Pénteken a Veszprémi Állatkertbe is ellátogatott az Európai Friss Kalandok rendezvénysorozat, amely játékos és interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokon keresztül népszerűsítette a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt - közölte a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn a közrádióban.
Beutazási korlátozásokat jelentett be a kormány
Beutazási korlátozásokat jelentett be a kormány
Szigorítja a külföldről érkezőkre vonatkozó szabályokat a kormány: fertőzöttségi szint alapján vörös, sárga és zöld kategóriákba sorolják az országokat, az előbbiek esetén pedig kötelező karantént ír elő - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökéget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.
2020. július 14. // Őrs névnap