2023. június 6.
//
Norbert névnap

Az emberek lelkesedése motiválja az akciócsoportot

Másfél hete kezdte meg működését a Veszprémi Szolidáris Akciócsoport, hogy önkéntesek által segítsen az idősebb embereken, akik betartva az egészségügyi ajánlásokat, inkább otthon maradnak a koronavírus megállítása érdekében. Az eddigi tapasztalatokról az ötletgazdákat kérdeztük telefonon.

Közel 100 önkéntes csatlakozott alig egy hét alatt a Szolidáris Akciócsoporthoz és még ennél is több, javában idős veszprémi lakos kért segítséget tőlük, valamint a hivatalos önkormányzati elérhetőségeken a mindennapos rutinjuk elvégzésében, amelyet a koronavírus az elmúlt hetekben teljesen felülírt.

Rácsai Ákos, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta, hogy még számukra is meglepő volt az a pozitív fogadtatás, amit tapasztaltak.

Hamar kiderült, hogy az összefogás működik és lehet számítani az emberekre ilyen helyzetekben. A mi lelkesedésünk nem hagy alább, a veszprémiek támogatása pedig csak tovább motivál, hogy még keményebben küzdjünk ez ellen a láthatatlan ellenség ellen.

Azóta egyébként veszprémi mintára az ország több pontján is alakultak hasonló akciócsoportok. A megyében még Várpalotán, Ajkán és Litéren.

Rácsai Ákostól megtudtuk azt is, hogy érkeztek olyan speciális kérések is, amelyekkel az elején még nem számoltak. Ilyen volt például laptopok, vagy más számítástechnikai eszközök igényei hátrányos helyzetű családoknál, akik ezek nélkül nem tudnák megoldani az otthoni online tanulást.

A Szolidáris Akciócsoport miután közzétette ezt a felhívását régi laptopok felajánlására, nem telt el 24 óra és többen is jelentkeztek, hogy szívesen átadják régi eszközüket a rászorulóknak.

Laptopfelajánlás is érkezett, amit az önkéntesek átadtak a rászoruló családoknak (fotó: Szolidáris Akciócsoport Veszprém Facebook)Laptopfelajánlás is érkezett, amit az önkéntesek átadtak a rászoruló családoknak (fotó: Szolidáris Akciócsoport Veszprém Facebook)

Az önkéntesek minden nap mozgásban vannak és az önkormányzat koordinálása mellett segítenek a rászorulóknak. A csapatot javában 20 év körüli fiatalok alkotják, de vannak köztük idősebb, 30-40 közötti segítők is.

Magánemberek mellett civil szervezetek is csatlakoztak és teljes humánerőforrásukat felajánlották a kezdeményezésnek. Ezáltal a Polgári Csapat, a Fidelitas és a VEDIÖK tagjai is részt vesznek a munkában.

Az önkormányzat alábbi hivatalos elérhetőségein lehet jelentkezni önkéntesnek:
+36 20/432 64 90
+36 20 432 61 45
segitek@gov.veszprem.hu

Amennyiben segítségre van szüksége, szintén az alábbi hivatalos telefonszámokon fordulhat az illetékesekhez:
06-20/432-5845
06-20/432-4170

Hajas Bálint

További cikkek

Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.