2020. augusztus 13. // Ipoly névnap

Ilyen volt a lelkülete a veszprémieknek a kijárási korlátozás előtt

A héten indítottunk egy szavazást, hogy megtudjuk, mennyire tartják be az otthonmaradásra való felhívást a veszprémiek. A pénteken bejelentett kijárási korlátozás ezt felülírta, de mindenképpen sokatmondó, hogy a veszprémiek a bejelentés előtt hogyan viszonyultak ehhez a témához.

Szerdán indítottunk el azt a szavazást, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy a veszprémiek a mindennapjaikban mennyire tartják be a Kormány által javasolt intézkedéseket a koronavírus terjedésének megállítása érdekében. Azaz hányan maradnak otthon lehetőségeikhez mérten, vagy megpróbálják úgy élni az életüket, ahogy a veszélyhelyzet kihirdetése előtt tették.

Eredetileg vasárnap szerettük volna lezárni a szavazást, de a pénteki miniszterelnöki bejelentés, miszerint másnaptól lakhelyelhagyási korlátozásokat vezetnek be, felülírta ezt. Ugyanis ezek után már nem csak választás kérdése, hogy ki mennyire figyel saját maga és környezete egészségére, hanem külön kormányrendelet határozza meg hogy mikor és milyen célból léphetünk ki otthonunkból.

Fontos kiemelni, hogy a korlátozás nem tilalmat jelent, azaz senkit sem zárnak be a saját lakásába, de ha valaki nem tartja be azokat az egyszerű intézkedések, hogy ne érintkezzen feleslegesen más emberekkel – főleg idősekkel – akkor a hatóság már jogosan szankcionálhatja az illetőt.

Rövid kérdőívünk eredményeiből kiindulva, a veszprémiek többségének nem lesz probléma betartani ezeket az újabb intézkedéseket, hiszen a kitöltők válaszaiból kiderül, hogy nagyon sokan már ezek előtt is így élték az életüket.

A kérdőívben arra kérdésre vártuk a válaszokat, hogy "Ön mennyire fogadja meg a tanácsokat az otthonmaradással kapcsolatban?"

Négy válasz közül lehetett választani aszerint, hogy melyik kategória illik rá, vagy áll a legközelebb a kitöltőhöz:

  • Ki sem mozdulok a lakásból, megoldom a saját magam ellátását
  • Otthon maradok, csak boltba és gyógyszertárba járok le
  • Szabadidőmben otthon maradok, de kijárok dolgozni
  • Ugyanúgy eljárok otthonról, mint a veszélyhelyzet előtt

A kérdőívre összesen 579-en válaszoltak.

Az eredmény korán sem reprezentatív, valamint nem kérdeztük, hogy a válaszadók hány évesek, dolgoznak-e, csupán erre az egyszerű kérdésre vártunk válaszokat.

A legtöbben (286-an, ami a válaszadók 49%-a) jelenleg is otthon maradnak, csak a legszükségesebb esetben, boltba és gyógyszertárba járnak le. Lényegében ők azok, akik maradéktalanul betartják azt, amit a Kormány is javasol az embereknek.

Őket követi a válaszadók 29 %-a, 170 ember, akik dolgozni ugyanúgy eljárnak, de szabadidejükben betartják az otthonmaradás szabályát.

105 ember (18%) állítása szerint egyáltalán nem mozdul ki otthonról, megoldja saját maga ellátását, vélhetően ismerősök, családtagok, vagy önkéntesek segítségével.

Csupán a válaszadók 4%-a, 18 ember volt, aki úgy nyilatkozott, hogy ugyanúgy eljár otthonról, mint a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, igyekszik a megszokott módon élni az életét.

Nekik a jövőben erre már nem lesz lehetőségük egy ideig, hiszen a bevezetett új rendelkezések lényege, hogy a munkába járáson és napi szükségletek beszerzésén kívül senki se hagyja el otthonát.

Mindennek a célja, hogy Magyarországon megállítsák a koronavírus terjedését, megóvják a leginkább veszélyeztetett időskorú embereket, hogy mihamarabb visszatérhessen az élet a megszokott kerékvágásba.

Felmérésünk alapján ezzel Veszprémben nem lesz nagyobb probléma, az emberek megértik a korlátozások fontosságát és igyekeznek aszerint élni.

Hajas Bálint

További cikkek

Leállt a paksi atomerőmű negyedik blokkja
Leállt a paksi atomerőmű negyedik blokkja
Egy irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt csütörtök hajnalban leállt a paksi atomerőmű 4. blokkja - közölte honlapján az atomerőmű.
LMBTQ-rendezvény ellen emel szót a veszprémi KDNP
LMBTQ-rendezvény ellen emel szót a veszprémi KDNP
Közleményben emel szót egy Veszprémbe tervezett LMBTQ-rendezvény miatt a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezete.
Elfogták a herendi porcelán életfa rongálóját - FRISSÍTVE
Elfogták a herendi porcelán életfa rongálóját - FRISSÍTVE
Szerda reggelre több elemet is összetört egy vandál a belvárosi körforgalomban található herendi porcelán életfán. A rendőrség rövid időn belül elfogta az elkövetőt, aki beismerő vallomást tett. A manufaktúra pedig megígérte, hogy helyreállítják a szobrot.
Az országos gazdasági kamara és az új KATA-szabályok, avagy az adószigorítás állatorvosi lova
Az országos gazdasági kamara és az új KATA-szabályok, avagy az adószigorítás állatorvosi lova
A KATA adózás országosan 400 ezer embert érint, a jövőben pedig több olyan módosítást is elfogadtak, ami merőben átalakítja ezt a kedvezményes adózási rendszert. Nagy Elek a a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökének írása a témával kapcsolatban először a pestisracok.hu oldalon jelent meg, amit mi is teljes egészében publikálunk.
Normál rendben kezdődhet a tanév
Normál rendben kezdődhet a tanév
Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, a hamarosan megjelenő rendelet szerint szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden.
2020. augusztus 13. // Ipoly névnap