2020. december 5.
//
Vilma névnap

Ilyen volt a lelkülete a veszprémieknek a kijárási korlátozás előtt

A héten indítottunk egy szavazást, hogy megtudjuk, mennyire tartják be az otthonmaradásra való felhívást a veszprémiek. A pénteken bejelentett kijárási korlátozás ezt felülírta, de mindenképpen sokatmondó, hogy a veszprémiek a bejelentés előtt hogyan viszonyultak ehhez a témához.

Szerdán indítottunk el azt a szavazást, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy a veszprémiek a mindennapjaikban mennyire tartják be a Kormány által javasolt intézkedéseket a koronavírus terjedésének megállítása érdekében. Azaz hányan maradnak otthon lehetőségeikhez mérten, vagy megpróbálják úgy élni az életüket, ahogy a veszélyhelyzet kihirdetése előtt tették.

Eredetileg vasárnap szerettük volna lezárni a szavazást, de a pénteki miniszterelnöki bejelentés, miszerint másnaptól lakhelyelhagyási korlátozásokat vezetnek be, felülírta ezt. Ugyanis ezek után már nem csak választás kérdése, hogy ki mennyire figyel saját maga és környezete egészségére, hanem külön kormányrendelet határozza meg hogy mikor és milyen célból léphetünk ki otthonunkból.

Fontos kiemelni, hogy a korlátozás nem tilalmat jelent, azaz senkit sem zárnak be a saját lakásába, de ha valaki nem tartja be azokat az egyszerű intézkedések, hogy ne érintkezzen feleslegesen más emberekkel – főleg idősekkel – akkor a hatóság már jogosan szankcionálhatja az illetőt.

Rövid kérdőívünk eredményeiből kiindulva, a veszprémiek többségének nem lesz probléma betartani ezeket az újabb intézkedéseket, hiszen a kitöltők válaszaiból kiderül, hogy nagyon sokan már ezek előtt is így élték az életüket.

A kérdőívben arra kérdésre vártuk a válaszokat, hogy "Ön mennyire fogadja meg a tanácsokat az otthonmaradással kapcsolatban?"

Négy válasz közül lehetett választani aszerint, hogy melyik kategória illik rá, vagy áll a legközelebb a kitöltőhöz:

  • Ki sem mozdulok a lakásból, megoldom a saját magam ellátását
  • Otthon maradok, csak boltba és gyógyszertárba járok le
  • Szabadidőmben otthon maradok, de kijárok dolgozni
  • Ugyanúgy eljárok otthonról, mint a veszélyhelyzet előtt

A kérdőívre összesen 579-en válaszoltak.

Az eredmény korán sem reprezentatív, valamint nem kérdeztük, hogy a válaszadók hány évesek, dolgoznak-e, csupán erre az egyszerű kérdésre vártunk válaszokat.

A legtöbben (286-an, ami a válaszadók 49%-a) jelenleg is otthon maradnak, csak a legszükségesebb esetben, boltba és gyógyszertárba járnak le. Lényegében ők azok, akik maradéktalanul betartják azt, amit a Kormány is javasol az embereknek.

Őket követi a válaszadók 29 %-a, 170 ember, akik dolgozni ugyanúgy eljárnak, de szabadidejükben betartják az otthonmaradás szabályát.

105 ember (18%) állítása szerint egyáltalán nem mozdul ki otthonról, megoldja saját maga ellátását, vélhetően ismerősök, családtagok, vagy önkéntesek segítségével.

Csupán a válaszadók 4%-a, 18 ember volt, aki úgy nyilatkozott, hogy ugyanúgy eljár otthonról, mint a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, igyekszik a megszokott módon élni az életét.

Nekik a jövőben erre már nem lesz lehetőségük egy ideig, hiszen a bevezetett új rendelkezések lényege, hogy a munkába járáson és napi szükségletek beszerzésén kívül senki se hagyja el otthonát.

Mindennek a célja, hogy Magyarországon megállítsák a koronavírus terjedését, megóvják a leginkább veszélyeztetett időskorú embereket, hogy mihamarabb visszatérhessen az élet a megszokott kerékvágásba.

Felmérésünk alapján ezzel Veszprémben nem lesz nagyobb probléma, az emberek megértik a korlátozások fontosságát és igyekeznek aszerint élni.

Hajas Bálint

További cikkek

Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.