2020. december 5.
//
Vilma névnap

Kijárási korlátozás: „felhagyok a bűnözéssel, ha a börtönlét hasonló”

Négy ország, négy fiatal. Azonos probléma, azonos közösségi oldal. Bejegyzés vagy hozzászólás? A nézőpont minden esetben más.

Új koronavírus.

Láthatjuk, hogy a járvány adta helyzet a világon mindenütt másképp „hat” az emberekre. Hogy mit hoz felszínre belőlük, azt befolyásolhatja életkoruk mellett nemük, családi körülményeik, és nem utolsósorban az is, hogy melyik kontinensen élik mindennapjaikat.

A probláma ugyanakkor azonos, ahogy a legnagyobb közösségi felület is: kiválogattam és lefordítottam nektek négy ország négy fiataljának gondolatait a közelmúlt, vagy éppen a közeljövő történéseivel kapcsolatban. 

Hetek óta nem annyit, és nem úgy étkezünk, ahogy korábban... Azonban egyelőre még egészségesek vagyunk! Víz, gáz, villany jut, fedél van a fejünk fölött. Jelenleg csak ez számít, hogy együtt vagyunk...

– áll egy olasz fiatalember beszámolójában.

Napi szinten nevetünk, koccintunk, szeretkezünk a párommal. Végre nemcsak beszélünk egymáshoz, hanem halljuk is a másikat. Soha jobb időszakot!

– így látja egy amerika hölgy.

A fénykép természetesen csak illusztráció! A fénykép természetesen csak illusztráció!

A szüleim számára eddig is csak terhet jelentettem. Most is olyan érzésem van, mintha nem is élnék köztük. Hiányzik az iskola, a barátnőim, hogy átölhessek valakit. A csend nagyon idegőrlő

– bár lehetne egy kutyája ennek a spanyol kislánynak.

Ha másra nem is, arra biztosan jó ez az időszak, hogy elgondolkodjunk. Megesik, hogy álmomban felriadok, kapkodom a levegőt, bezártság érzetem van... Ilyen lenne a börtönben is? Akkor egy életre felhagyok a bűnözéssel! 

– egy honfitársunk kommentje zárja a sort.

Természetesen egy közösségi portálra ma már bárki, bárhogyan, bármilyen adatokat megadva beregisztrálhat. Úgy, hogy közben szinte bármit meg is oszthat ismerőseivel, vagy épp' a nagyvilággal.

Mindezektől függetlenül a kommentek mögött rejlő kérdések koránt sem alaptalanok: megvilágosodunk, vagy befordulunk? gadni, vagy éhezni fogunk? 

A válaszokat mindenki magában keresse, azt javaslom!

Simon Dani