2020. május 31. // Angéla névnap

Százmilliárdokat csoportosítanak át a védekezésre

2020. április 4. 11:49
Jelentős forrásokat csoportosít át a kormány a járvány elleni küzdelemre – jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás elmondta: az egészségügyi dolgozók számára bruttó félmillió forintos támogatást biztosítanak, amit várhatóan nyár elején tudnak a rendelkezésükre bocsátani. Emellett az egészségügyi szakdolgozók és a védőnők fizetését novemberben 20 százalékkal emelik meg.

Gulyás Gergely (MTI-fotó)Gulyás Gergely (MTI-fotó)

A kormány a költségvetés alapvető átrendezéséről döntött, megalapozva a járvány elleni védekezést és a gazdaság újraindítását. A kormány jelentős átcsoportosítást hajtott végre, és másokat is közös teherviselésre fognak kötelezni: a pártokat, önkormányzatokat, multinacionális cégeket, bankokat is. A kormány a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot vont el eddig, a pártok támogatásának 50%-át a járvány elleni védekezési alapba kell majd befizetni (ez nagyjából 1,2 milliárd forintot jelent).

A multinacionális láncokat sújtó kereskedelmi adót újból bevezetik, ebből mintegy 36 milliárd bevételre számítanak. A pénzügyi szektortól 55 miliárdot szednek be, a helyben gépjárműadóból 34 milliárd forintot csoportosítanak át a védekezésre. Így összesen 663 milliárd forinttal rendelkezik a védelmi alap.

Gulyás elmondta: a munkanélküliek száma eddig 30 ezerrel nőtt a járvány megjelenése óta, áprilisban gyorsult fel az ütem, az elmúlt héten napi négyezer új munkanélkülit regisztráltak. Éppen ezért a kormány a holnapi kormányülésen dönteni fog egy a rendszerváltás óta nem látott mértékű gazdaságélénkítő csomagról, melynek részleteiről jövő héten számolnak be.

Söge

További cikkek

A veszprémi érsek a megújulásról beszélt Pünkösdkor
A veszprémi érsek a megújulásról beszélt Pünkösdkor
Dr. Udvardy György veszprémi érsek videóüzenetben szólt híveihez Pünkösd alkalmából. Közben az országban sok helyen már megtartották a szentmiséket, de csak szigorú egészségügyi biztonsági előírások betartása mellett.
Rasovszkynak három hét és három fok hiányzik az első balatoni edzéséhez
Rasovszkynak három hét és három fok hiányzik az első balatoni edzéséhez
A világ- és Európa-bajnok veszprémi úszót, Rasovszky Kristófot most a sikeres egyetemi vizsgái motiválják.
Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.
Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak egy felmérés szerint
Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak egy felmérés szerint
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy 2020 első negyedévi felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga.
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
A járványhelyzet miatt szűk körben emlékeztek meg Veszprémben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából azokra a katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták a hazáért.
2020. május 31. // Angéla névnap