2020. december 5.
//
Vilma névnap

Nem a büntetés, hanem a megelőzés a céljuk

A járványhelyzet a tavaszi időjárással vegyítve nem csak az emberek tűrőképességét állítja kihívások elé, hanem a rendőrségtől is kiemelt figyelmet követel meg a parkokban, köztereken. Megnéztük, hogy a kijárási korlátozás bevezetése óta, hány esetben kellett intézkednie a rendőröknek a megyében.

A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Kormányrendelet március 28-án lépett életbe, az ezalatt eltelt több mint két hétben pedig a legtöbben már alkalmazkodtak a szigorításokhoz. Lényegében a kormányrendelet hivatalossá tette azokat az intézkedéseket, amelyek követésére már korábban is felhívták az emberek figyelmét.

Ugyanakkor a húsvéti hosszú hétvége, valamint az igazi tavaszi időjárás beköszöntével még nagyobbá vált a kísértés, hogy az emberek kimozduljanak otthonról a szabadba, kockáztatva a hatósági intézkedést, és ami még fontosabb, a saját és mások egészségét is.

Balatonfüred a turisták egyik legkedveltebb városa, most az öreg szobrok is azt kérik, maradjanak otthon az emberek. (fotó: Zatkalik Dávid)Balatonfüred a turisták egyik legkedveltebb városa, most az öreg szobrok is azt kérik, maradjanak otthon az emberek. (fotó: Zatkalik Dávid)

A Balaton-part miatt megyénkre megnövekedett figyelem vetül ezek fényében, hiszen a tó közelsége, a kedvelt kirándulóhelyek még csábítóbbak az ország kevésbé frekventált részeihez képest, mindazok ellenére is, hogy a kijárási korlátozás szabályai nem elkülöníthetőek területileg, az egész országra ugyanúgy érvényes Nyíregyházától Sopronig.

Megkerestük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy arról érdeklődjünk, a korlátozások bevezetése óta hány esetben kellett intézkednie a rendőröknek azok ellen, akik megszegték ezeket a szabályokat.

2020. március 28. 0 óra és 2020. április 14. 24 óra között a kijárási korlátozás megszegésével kapcsolatban Veszprém megyében a rendőrök 43 személlyel szemben figyelmeztetéssel éltek, 191 embernek helyszíni bírságot szabtak ki, valamint 148 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

Az intézkedésekre azért került sor, mert nem tartották be a 71/2020. (III.27.) Kormányrendeletben meghatározottakat

- áll a rendőrség válaszában.

Fontos hozzátenni és erre a megyei rendőr-főkapitányság is felhívja a figyelmet, hogy a kollégáik a közterületeken segítő, empatikus intézkedésekkel ösztönzik a lakosságot a kijárást korlátozó rendelkezés betartására.

Az ellenőrzések célja nem a büntetés, hanem a járvány terjedésének lassítása a korlátozások érvényre juttatásával.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő Dr. Fellegi Norbert rendőrkapitánnyal egyeztetOvádi Péter országgyűlési képviselő Dr. Fellegi Norbert rendőrkapitánnyal egyeztet

A különböző fórumokon, közösségi médiában közzétett posztokban javában az a kép rajzolódik ki Veszprémről és a megyeszékhely környékéről, hogy az emberek egyetértenek a korlátozásokkal és elismerik a rendfenntartó erők és az egészségügyben dolgozók munkáját.

Az ő támogatásukra több jótékony kezdeményezés is indult, legutóbb pedig Ovádi Péter országgyűlési képviselő látogatta meg a kapitányságot, hogy egyeztessen Dr. Fellegi Norbert rendőrkapitánnyal és Rausz István kapitányságvezetővel. A képviselő ezt követően néhány jelképes ajándékcsomaggal is megköszönte a frontvonalban helytállók munkáját.

 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

vehir.hu