Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Ideje listát készíteni a kívánságokról

2020. április 21. 14:35
Csupán a véletlen műve, hogy pont a Föld Napján fog tetőzni a Lyridák-meteorraj, így szerda este óránként 16-18 fénylő hullócsillagot, vagy akár tűzgömböt is megcsodálhatunk.

Nem a leglátványosabb égi jelenség szokott lenni a Lyridák-meteorraj, viszont idén mégis több tényező együttállása miatt is érdemes lesz az eget fürkészni.

Egyrészről az újhold miatt nem lesz egy fényes égitest sem az égen, ami zavarná az apró hullócsillagok megfigyelését, másrészről a járvány miatt lecsökkent légi közlekedés okán az éjszaka a fejünk fölött áthúzó repülőgépek fényei sem zavarnak be.

A Lyridák raj egyébként április 16-30 között figyelhető meg, a tetőzése pedig április 22-én lesz, pont a Föld Napján.

Az apró szemcsék, amelyek belépnek a Föld légkörébe, majd ott felhevülve látványos fényjelenség kíséretében elégnek, a C/1861 G1 jelű üstökös maradványaiból származnak. Ezek a részecskék leválnak az üstökösről, a Föld pedig minden évben keresztülhalad ezen a törmelékmezőn. Elsősorban a Lant csillagkép felől, az északkeleti égbolton várható, hogy feltűnnek, de az egész horizontot érdemes lesz fürkészni majd.

Az előrejelzések szerint nem lesz egybefüggő felhőtakaró felettünk, így jó eséllyel láthatunk hullócsillagokat szerda éjszaka.

vehir.hu
további cikkek
Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. ma 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. ma 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. ma 9:05 Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.