Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Így indul újra az élet vidéken

2020. május 5. 4:00
Újabb részleteket árult el a hétfőtől érvényes új szabályokról Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön.

Gulyás elmondta: az elmúlt 50 napban felkészítették az egészségügyet arra, hogy a legrosszabb esetben is képes legyen helytállni. Ezért fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítják az életet. Mivel az aktív fertőzöttek 70%-a Budapesten és Pest megyében található, ezért itt szükséges az eddigi szigorú kijárási korlátozások fenntartása, vidéken azonban feloldják a kijárási korlátozást, és új szabályokat vezetnek be.

Az időseket azonban továbbra is lakóhelyüktől függetlenül arra kérik, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el az otthonukat, ezután is kizárólag a 9-12 óra közötti idősávban vásárolhatnak.

Fotó: MTIFotó: MTI

Fontos változás, hogy országszerte kötelezővé teszik az arc eltakarását (maszkkal, sállal, kendővel, stb) a zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Fotó: MTIFotó: MTI

Ami nem változik: május végéig biztosan fennmarad a tantermen kívüli digitális oktatási rend. Marad az ingyenes parkolás az egész ország területén, aki teheti, ne a tömegközlekedést vegye igénybe. Továbbra is érvényben maradnak a rendezvények tiltása, hosszabb távon pedig azzal kell tervezni, hogy augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényt biztosan nem lehet megtartani az országban.

Fotó: MTIFotó: MTI

Május 4-től ugyanakkor vidéken már engedélyezett az éttermek, kávézók nyitvatartása a kerthelyiségekben és teraszokon, a védőtávolság szigorú betartásával. Az üzletek korlátozás nélkül nyitvatarthatnak. Kinyithatnak a strandok, állatkertek, szabadtéri múzeumok. Szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatóak. Engedélyezik a sportolóknak az edzést és a zárt kapus versenyeket. A magán-egészségügyben feloldják a korlátozásokat, a közegészségügyben ez négy lépésben történik majd meg, melynek ütemezését a közeljövőben ismertetik.

Kapcsolódó cikk
Vidéken megszűnik a kijárási korlátozás, kötelező lesz a maszk
Új szakaszba lép a koronavírus elleni védekezés Magyarországon – jelentette be közösségi oldalán Orbán Viktor kormányfő.
Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.